Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чимирис С.В. Міжнародні фінанси 2010.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 11. Оподаткування в системі міжнародних відносин План

  1. Загальні риси та специфіка оподаткування в різних країнах світу

  2. Оподаткування в промислово розвинутих країнах

  3. Податки в транзитивних економічних системах

  4. Міжнародне подвійне оподаткування та шляхи його врегулювання

  5. Договори про уникнення подвійного оподаткування як інструмент мінімізації податків

Ключові терміни: міжнародний поділ праці, інтеграція, транснаціоналізація, системи оподаткування, податкові системи, подвійне оподаткування, суб'єкти оподаткування, принцип резидентства, принцип територіальності, податкові договори

Література: 20, 22, 23, 28, 29, 33, 35, 37, 39, 40, 41, 44, 45, 46

1. Загальні риси та специфіка оподаткування в різних країнах світу

Глобалізація світогосподарських зв'язків об'єктивно поро­джує необхідність гармонізації національних податкових систем. Однак податкова гармонізація на глобальному рівні реально стає потрібною лише тією мірою, в якій утворюється світове госпо­дарство як особлива органічна цілісна система. Остання почала формуватися на базі світового ринку наприкінці XIX — на поча­тку XX ст.

Історія формування світового господарства безпосередньо пов'язана з міжнародним поділом праці, тобто з поділом праці між країнами, які обмінюються між собою діяльністю та її продуктами. Він спирається на економічно вигідну спеціаліза­цію виробництва окремих країн і виявляється у взаємному об­міні результатами спеціалізованого виробництва у визначених пропорціях.

Сучасне світове господарство — це цілісна система, яка формується в міру еволюції міжнародного поділу праці, процесу інтернаціоналізації госпо­дарського життя країн світового співтовариства, інтеграції груп країн у регіональні господарські комплекси (союзи) з міждержа­вним регулюванням соціально-економічних процесів, транснаціоналізації виробництва.

Міжнародний поділ праці був тим об'єднуючим елементом, який створив систему світового господарства як сукупність взає­мопов'язаних міжнародним обміном національних господарств, що виступають його підсистемами. На цьому рівні цілісності сві­тового господарства актуальною стає гармонізація національних податкових систем, яка допускає:

  • координацію податкової політики окремих держав;

  • зближення рівнів оподаткування;

  • уніфікацію методів визначення податкової бази;

  • приведення у відповідність критеріїв надання податко­вих пільг.

Сьогодні торговельні зв'язки між країнами та обслуговуючі їх валютно-кредитні відносини утворюють лише первинний рівень цілісності міжнародних економічних відносин, оскільки до сере­дини XX ст. оформився наднаціональний рівень світового госпо­дарства. У цей час в еволюції міжнародного поділу праці відбу­лося якісне зрушення, яке чітко проявилося у вивезення капіталу і виході виробництва за межі національних кордонів. Інтернаціо­налізація охопила всі стадії руху капіталу (грошову, виробничу, товарну), набравши певних форм, а саме:

  • інтеграції національних господарств у регіональні госпо­дарські комплекси зі структурою і пропорціями, зверненими на споживання регіону в цілому, а також з міждержавним регулю­ванням економічних зв'язків;

  • транснаціоналізації, тобто виходу виробничої і комерційної діяльності корпорацій (фірм) за межі національних кордонів, яка розгалужується по всьому світу у вигляді філій і дочірніх підпри­ємств. Підрозділи транснаціональних корпорацій, знаходячись на території національних держав, функціонують значною мірою як економічно, організаційно і юридично незалежні організації, від­носини яких з національними державами будуються на особли­вих договорах.

Внутрішнім моментом процесів інтеграції і транснаціоналіза­ції є становлення нового феномена світового господарства — світогосподарського поділу праці:

  • внутрішньо- і міжрегіонального та всесвітнього (транснаці­онального) поділу праці;

  • всесвітній поділ праці формує світове господарство як єди­ний наднаціональний світогосподарський простір, який утворює другий, більш адекватний поняттю «світове господарство», рі­вень світогосподарських відносин.

Світове співтовариство перебуває поки що на самому початку формування єдиного світогосподарського простору. Воно досі градуйоване за численними ступенями єдності. Глобальна гармо­нізація податкової системи тільки починає осмислюватися. У цій важливій справі цікавою є концепція безстороннього оподатку­вання, запропонована американським економістом Р. Л. Дернбергом.

Концепція безстороннього міжнародного оподаткування Р. Л. Дернберга допускає встановлення системи таких безсторон­ніх норм оподаткування, які не змогли б діяти ні проти, ні на ко­ристь якого-небудь виду діяльності. Податкова система, на думку Р. Л. Дернберга, повинна залишатися на задньому плані, а рішен­ня про господарську діяльність та інвестування повинні прийма­тися за принципами, не пов'язаними з оподаткуванням.

Концепція Р. Л. Дернберга про безстороннє міжнародне опо­даткування містить три основні правила.

Перше правило — неупередженість у відношенні до експорту капіталу. Податкова система відповідає цьому правилу, якщо на вибір платника податків між інвестуванням у себе чи в країні за рубежем не впливає питання про оподаткування. У цьому випад­ку корпорація буде приймати рішення про інвестування на під­ставі ділових, а не податкових чинників. При ідеальній конкуренції неупередженість у відношенні до експорту капіталу призведе до ефективного розподілу і використання капіталу.

Друге правило — неупередженість у відношенні до імпорту капіталу. Таке правило вважається виконаним, якщо всі діючі на ринку фірми обкладаються податком за однією ставкою.

Третє правило — національна неупередженість. Відповідно до цього правила загальний прибуток з капіталу, який розподіляєть­ся між платником податків і бюджетом, повинен бути однаковим, незалежно від того, де інвестовано капітал — у своїй країні чи за кордоном.

Сучасний рівень розвитку світового господарства вимагає та­кий стан у міжнародному оподаткуванні, коли кожна країна про­водить податкову політику з урахуванням своїх національних ін­тересів. Розглядаючи специфіку оподаткування в різних країнах світу, ми зупинимося на його особливостях у промислово розви­нутих країнах і в транзитивних економічних системах.