Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ластовенко О. Міжнародні фінанси.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

II. Підсумкова зміна резервів

SDR (СПЗ)

Резервна позиція в МВФ

Інші вимоги

Кредити МВФ

Прийнята МВФ система класифікації статей платіжного балан­су використовується країнами — членами Фонду як основа націо­нальних методів класифікації. Однак платіжні баланси промислово розвинутих країн і країн, що розвиваються, суттєво відрізняються як за методикою складання, так і за змістом. Схеми платіжних балансів, прийнятих сьогодні МВФ і ОЕСР, враховують спільні риси, прита­манні всім розвинутим країнам, і водночас надають можливість кожній країні вносити свої, властиві їй корективи. Як правило, такі особливості пов'язані з методами виміру сальдо платіжного балансу та його покриття.

Україна, після вступу до МВФ, регулярно публікує свій платіж­ний баланс (див. дод., табл. 1, 2, 3).

4. Фактори, які впливають на стан платіжного балансу

Платіжний баланс прямо і зворотно пов'язаний з процесом відтво­рення.

З одного боку, він формується під безпосереднім впливом процесу відтворення, з іншого, — впливає на останній через курсові співвідношення валют, золотовалютні резерви, валютний стан, зовнішню за­боргованість.

На стан платіжного балансу впливають такі фактори.

1. Нерівномірність економічного і політичного розвитку країн, міжнародна конкуренція.

Так, за період після Другої світової війни і до 60-х років торго­вельні баланси більшості країн Західної Європи і Японії були, як правило, пасивними. Водночас перетворення США за цей період у міжнародного інвестора і кредитора привело до того, що їхній торго­вельний баланс мав величезне активне сальдо.

Загострення суперечностей між трьома центрами суперництва (США, Західною Європою — ЄЕС і Японією) і падіння частки США у світовому промисловому виробництві призвели у 70-х роках до хро­нічного дефіциту платіжного балансу Сполучених Штатів. І навпа­ки, в міру посилення західноєвропейського і японського центрів їхні платіжні баланси, особливо ФРН і Японії, у 70-ті і 80-ті роки, як правило, мали значне позитивне сальдо.

На сьогодні ситуація знову змінилася з урахуванням фінансової кризи в країнах Південно-Східної Азії і Японії.

2. Циклічні коливання економіки.

Оскільки існує асинхронність сучасного економічного циклу, його коливання впливають на платіжний баланс опосередковано. Світові економічні й фінансові кризи призводять до значних дефіцитів пла­тіжних балансів то одних, то інших країн.

3. Зростання закордонних державних витрат, пов'язаних з мілі­таризацію економіки і військовими витратами.

Досить зазначити, що основна маса (понад 50 %) державних ви­трат США за кордоном, які відображаються у відповідних статтях платіжного балансу, являє собою саме витрати військового характе­ру (утримання та оснащення військових баз, воєнна допомога). З метою компенсації витрат на утримання військ за своїми кордона­ми США уклали угоди з країнами — членами НАТО і Японією про їх валютне відшкодування, що послужило джерелом чергових міждержавних суперечностей. Так, під безпосереднім тиском США, які наполягали на переоснащенні армій союзників, країни НАТО в середині 80-х років імпортували військової продукції із США у 8 разів більше, ніж продавали її за океан.

4. Посилення міжнародної фінансової взаємозалежності.

З 70-х років зростає взаємопроникнення капіталів США, Японії, країн Західної Європи, що посилює між ними як партнерство, так і суперництво.

Досить сказати, що на початку 90-х років фінансові потоки між країнами "великої сімки" (420 млрд. дол. США щоденно) у 34 рази перевищували платежі з міжнародної торгівлі.

5. Зміни в міжнародній торгівлі.

Різке зростання світових цін на нафту (у 18 разів у 1980 р. проти 1971 р.) призвело до дефіциту поточних операцій платіжних балансів країн — імпортерів нафти та активізації платіжних балансів нафто­видобувних країн — членів ОПЕК.

У географії товарних потоків відмічається значне розширення взаємного обміну між промислово розвинутими країнами при ско­роченні питомої ваги країн, що розвиваються, в їх зовнішній торгівлі.

6. Вплив валютно-фінансових факторів.

З уведенням плаваючих курсів значно зросли ризики валютних втрат, особливо під впливом різких коливань курсів провідних ва­лют світу, які найчастіше використовуються як валюти ціни і плате­жу: долара США, англійського фунта стерлінгів, німецької марки, японської єни. В очікуванні зниження курсу національної валюти відбувається зсув за строками платежів з експорту й імпорту.

7. Негативний вплив інфляції.

8. Торговельно-політична дискримінація певних країн.

9. Надзвичайні обставини: неврожай, стихійні лиха, катастрофи.

Після розгляду множинності факторів, які впливають на платіж­ний баланс, мимоволі напрошується висновок, що досягти щорічної збалансованості надходжень у країну чи її виплат іншим країнам — завдання надзвичайно складне. Тому навряд чи яка-небудь держава світу ставить його для беззаперечного вирішення, тому що немає без­посередньої загрози порушення економічної стабільності при пев­ному незбіганні вхідних та вихідних потоків. Однак тут, як і в усьо­му, також необхідно дотримуватися певної міри.

Так, довготермінове пасивне сальдо платіжного балансу при­зводить до того, що для покриття дефіциту іноземної валюти необхідно використовувати офіційні резерви, зменшуючи їх обсяги. Оскільки ці резерви не є безмежними, то країна, щоб виправити ситуацію, зму­шена йти на запровадження різних протекціоністських заходів для стримування імпорту й заохочування експорту. Одним із наслідків дефіциту платіжного балансу може стати зміна курсової вартості національної валюти. Валютний курс, з одного боку, віддзеркалює стан платіжного балансу, з іншого, є одним із факторів, які суттєво впливають на стан платіжного балансу.

Стосовно довготермінового активного сальдо платіжного балан­су, то й тут може мати місце ціла низка негативних наслідків.

Якщо активне сальдо досягається за рахунок позитивного саль­до платіжного балансу, то це означає, що імпорт не перекриває екс­порту і тим самим фактичний рівень споживання стає меншим від потенційно можливого.

Якщо сальдо формується під впливом значного перевищення притоку капіталу над його відтоком, то країна перетворюється в сто­рону, що приймає, зі всіма можливими негативними наслідками. Адже іноземні інвестиції — це свого роду допінг для національної економі­ки, оскільки з часом частина валового національного продукту, створе­ного в країні, у вигляді прибутку інвестора буде відпливати за кор­дон, що може негативно вплинути на темпи економічного зростання.

Крім того, довгочасне перевищення надходження валюти в краї­ну над її вибуттям може слугувати причиною інфляції, знецінення національної грошової одиниці й підвищення рівня цін на внутріш­ньому ринку.

Поширення практики плаваючих валютних курсів, збільшення масштабів кредитного ринку, відміна обмежень на рух капіталів привели до лібералізації проведення самостійних дій приватними учасниками міжнародних операцій. Виникає альтернатива вибору засобів платежу, а його критерії ускладнюються. З'явилася значна кількість нових фінансових інструментів, що забезпечують страху­вання від валютних і кредитних ризиків, відбувається швидке впро­вадження ЕОМ, новітніх засобів передачі та обробки інформації.

Провідні країни вживають заходи щодо забезпечення стабіль­ності ринкових курсів своїх валют шляхом узгодженого міждер­жавного впливу на діяльність валютних ринків, посилення впливу офіційних органів на курси з метою обмеження рамок їх коливання. Для цього центральні банки проводять спільні валютні інтервенції.

Постійно посилюється тенденція до погодження у проведенні внутрішньої макроекономічної політики західними країнами. За до­помогою міжнародної координації цієї політики управління платіж­ними балансами стало розглядатись як альтернатива плаваючим валютним курсам.

Контрольні запитання і завдання

1. Охарактеризуйте поняття "валютні операції" у вузь­кому та широкому розумінні.

2. Дайте визначення найпоширеніших валютних операцій на міжбанківському валютному ринку.

3. Які форми валютних операцій використовуються на валютних біржах?

4. Які валютні операції належать до термінових, а які до строкових?

5. Що означає валютний арбітраж?

6. Дайте визначення категорії "міжнародні розрахункові операції".

7. Які основні форми міжнародних розрахунків?

8. Які правила здійснення розрахунків підприємств — резидентів України з іноземними партнерами?

9. Дайте визначення платіжного балансу. Який його економія ний зміст?

10. Охарактеризуйте основні історичні етапи в розробці платіж­ного балансу.

11. Яка структура платіжного балансу?

12. Дайте визначення активу або дефіциту торговельного ба­лансу.

13. Які основні складові балансу послуг?

14. Яка структура балансу руху капіталів і кредитів?

15. Охарактеризуйте операції з ліквідними валютними активами.

16. Яка сучасна класифікація статей платіжного балансу за методикою МВФ?

17. Перелічіть основні фактори, які впливають на платіжний баланс.

Таблиця 1. Консолідований Платіжний баланс України1, млн дол. США

Рік

Раху­нок поточ­них опера­цій

Баланс товарів та по­слуг

Баланс товарів

Баланс послуг

Доходи (сальдо)

Поточні трансферти (сальдо)

Баланс товарів

Експорт товарів

Імпорт товарів

Баланс послуг

Експорт послуг

Імпорт послуг

Доходи (сальдо)

Надхо­джен­ня

Ви.

плати

Поточні транс­ферти (сальдо)

Над-ход-жен-ня

Ви­плати

1994

-1163

-1366

-2575

13 894

-16 469

1209

2747

-1538

-344

56

-400

547

583

-36

1995

-1152

-1190

-2702

14 244

-16 946

1512

2846

-1334

-434

247

-681

472

557

-85

1996

-1185

-1122

-4296

15 547

-19 843

3174

4799

-1625

-572

103

-675

509

619

-110

1997

-1335

-1536

-4205

15 418

-19 623

2669

4937

-2268

-644

158

-802

845

942

-97

1998

-1296

-1207

-2584

13 699

-16 283

1377

3922

-2545

-871

122

-993

782

868

-86

1999

834

997

-482

12 463

-12 945

1479

3771

-2292

-869

98

-967

706

754

-48

2000*

І квар

тал

-209

-23

-428

3 507

-3 935

405

938

-533

-365

ЗО

-395

179

188

-9

І пів­річчя

281

480

-193

7 026

-7 219

673

1875

-1202

-584

65

-649

385

449

-64

9 міся­ців

1579

1713

594

11 252

-10 658

1119

2857

-1738

-758

102

-860

624

722

-98

* — Попередні дані

1 Складено за: Україна. Президент. "Послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2000 рощ". — К.: Інформадійно-видаввичий центр Держкомстату України, 2001. — С. 196—197.

Таблиця 2. Платіжний баланс України з країнами СНД і Балтії1, млн.. дол. США

Рік

Раху­нок поточ­них опера­цій

Баланс товарів та по­слуг

Баланс товарів

Баланс послуг

Доходи (сальдо)

Поточні трансферти (сальдо)

Баланс товарів

Експорт товарів

Імпорт товарів

Баланс послуг

Експорт послуг

Імпорт послуг

Доходи (сальдо)

Надхо­джен­ня

Ви­плати

Поточні транс­ферти (сальдо)

Над-ход-жен-ня

Ви­плати

1994

-2715

-2498

-3588

7828

-11 416

1090

1622

-532

-229

25

-254

12

13

-1

1995

-2031

-1742

-2948

8103

-11 051

1206

1785

-579

-340

65

-405

51

75

-24

1996

-1485

-1233

-4072

8841

-12 913

2839

3508

-669

-343

33

-376

91

135

-44

1997

-2700

-2500

-4978

6841

-11 819

2478

3445

-967

-393

27

-420

193

220

-27

1998

-2517

-2438

-3767

5273

-9 040

1329

2455

-1126

-141

19

-160

62

80

-18

1999

-1981

-1889

-3323

4092

-7 415

1434

2360

-926

-121

6

-127

29

34

-5

2000*

І квар­тал

-844

-808

-1237

1276

-2 513

429

599

-170

-41

2

-43

5

6

-1

І пів­річчя

-1053

-994

-1820

2550

-4 370

826

1161

-335

-74

6

-80

15

17

-2

9 мі­сяців

-958

-903

-2156

4083

-6 239

1253

1762

-509

-82

8

-90

27

31

—4

Попередні дані

1 Там само. — С. 198—199.

Продовження табл. 2

Рік

Рахунок операцій з капіта­лом та фінансо­вих опе­рацій

Раху­нок опе­рацій з ка­піта­лом

Капі­тальні транс­ферти

Фінан­совий раху­нок

Прямі інвестиції

Портфельні інвестиції

Інші інвестиції

Пря­мі інвес­тиції

в Укра­їну

з Укра­їни

Портфель­ні інвес­тиції

Зарубіж­ні цінні папери

Вітчиз­няні цінні папери

Інші інвес­тиції

Активи

Паси­ви

1994

1471

0

0

1471

5

11

-6

0

0

0

1466

-1816

3282

1995

-447

0

0

-447

22

22

0

1

-1

2

-470

-1562

1092

1996

-1021

0

0

-1021

88

88

0

40

1

39

-1149

-1166

17

1997

-89а

0

0

-890

53

56

-3

98

-6

104

-1041

-505

-536

1998

170

0

0

170

44

46

-2

-73

-70

199

28

171

1999

699

0

0

099

106

111

-5

11

-2

13

582

-95

677

2000*

І квар­тал

355

0

0

355

-1

-1

0

28

0

28

328

1045

-717

І пів­річчя

263

0

0

263

-6

0

21

0

21

248

1011

-763

9 міся­ців

194

0

0

194

4

4

0

23

0

23

167

999

-832

* — Попередні дані

Таблиця 3. Платіжний баланс України з іншими країнами світу1, млн дол. США

Рік

Раху­нок поточ­них опера­цій

Баланс товарів та по­слуг

Баланс товарів

Баланс послуг

Доходи (сальдо)

Поточні трансферти (сальдо)

Баланс товарів

Експорт товарів

Імпорт товарів

Баланс послуг

Експорт послуг

Імпорт послуг

Доходи (сальдо)

Надхо

джен-ня

Ви­плати

Поточні транс­ферти (сальдо)

Надхо­джен­ня

Ви­пла­ти

1994

1552

1132

1013

6066

-5053

119

1125

-1006

-115

31

-146

535

570

-35

1995

879

552

246

6141

-5895

306

1061

-755

-94

182

-276

421

482

-61

1996

300

111

-224

6706

-6930

335

1291

-956

-229

70

-299

418

484

-66

1997

1365

964

773

8577

-7804

191

1492

-1301

-251

131

-382

652

722

-70

1998

1221

1231

1183

8426

-7243

48

1467

-1419

-730

103

-833

720

788

-68

1999

2815

2886

2841

8371

-5530

45

1411

-1366

-748

92

-840

677

720

-43

2000*

І квар­тал

635

785

80»

2231

-1422

-24

339

-363

-324

28

-352

174

182

-8

І пів­річчя

1334

1474

1627

4476

-2849

-153

714

-867

-510

59

-569

370

432

-62

9 мі­сяців

2537

2616

2750

7169

-4419

-134

1095

-1229

-676

94

-770

597

691

-94

* — Попередні дані

1 Там само. — С. 200—201.

Продовження табл. З

Рік

Рахунок операцій з капіта­лом та фінансо­вих опе­рацій

Раху­нок опе­рацій з капі­талом

Капі­тальні транс­ферти

Фінан­совий раху­нок

Прямі інвестиції

Портфельні інвестиції

Інші інвестиції

Резерв­ні ак­тиви

Прямі інвес­тиції

в Укра­їну

з Укра­їни

Порт­фельні інвес­тиції

Зарубіж­ні цінні папери

Вітчиз­няні цінні папери

Інші інвес­тиції

Акти­ви

Паси­ви

1994

-736

97

97

-833

146

148

-2

0

0

0

-433

-1210

777

-546

1995

1325

6

6

1319

235

245

-10

3

-11

14

1569

-12

1581

-488

1996

1967

5

5

1962

438

433

5

158

-2

160

2239

345

1894

-873

1997

3010

0

0

3010

528

567

-39

1505

4

1501

1360

-1078

2438

-383

1998

1936

-3

-3

1939

703

697

6

120

1

Ш

-208

-1349

1141

1324

1999

-579

-10

-10

-569

383

385

-2

51

-9

60

-720

-1345

625

-283

2000*

І квар­тал

-215

-2

-2

-213

127

127

0

-511

-4

-507

139

-393

532

32

І пів­річчя

-773

-4

-4

-769

345

345

0

-37

-4

-33

-1250

-951

-299

173

9 мі­сяців

-1640

-6

-6

-1634

466

466

0

-135

-6

-129

-2104

-1563

-541

139