Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
христенко / конспект СЕБ полн.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Тема 5. Складові соціально-економічної безпеки підприємства та критерії її визначення

5.1. Елементи системи економічної безпеки підприємства

5.2. Узагальнююча оцінка рівня економічної безпеки підприємства

5.1. Елементи системи соціально-економічної безпеки підприємства

З трансформаційних процесів в економіці видно, що проблеми економічної безпеки підприємств і організацій є дуже актуальними. Це потребує їх подальшого розроблення, обґрунтування наукового апарату, винаходу методів забезпечення економічної безпеки на різних рівнях економіки. З цією метою важливим завданням є визначення складу економічної безпеки підприємства і встановлення способів обчислення рівня безпеки.

Аналіз наукових публікацій вітчизняних та іноземних вчених свідчить про такий склад соціально-економічної безпеки (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Складові соціально-економічної безпеки підприємства

Розглянемо більш докладно кожну із складових соціально-економічної безпеки підприємства.

Фінансова складова.Серед функціональних складових належного рівня економічної безпеки фінансова складова вважається вирішальної, оскільки в ринкових умовах господарювання фінанси є «двигуном» будь-якої економічної системи.

Першим етапом оцінки даної складової є визначення переліку загроз, що включають:

- внутрішні негативні впливи (неефективне фінансове планування і управління активами; малоефективна ринкова стратегія; помилкова цінова і кадрова політика);

- зовнішні негативні впливи (спекулятивні операції на ринку цінних паперів; цінова й інша форми конкуренції; лобіювання конкурентами недостатньо продуманих рішень органів влади);

- форс-мажорні обставини (стихійні лиха, страйки, військові конфлікти) і обставини, що наближаються до форс-мажорного (несприятливі законодавчі акти, ембарго, блокада, значна різка зміна курсу валют і т.п.).

У процесі оцінки поточного рівня забезпечення фінансової складовий економічної безпеки підлягають належному аналізу:

1) фінансова звітність і результати роботи підприємства (організації) – платоспроможність, фінансова незалежність, структура, використання капіталу і прибутку;

2) конкурентний стан підприємства (організації) на ринку – частка ринку, який володіє суб'єкт господарювання; рівень застосовуваних технологій і менеджменту;

3) ринок цінних паперів підприємства (організації) – оператори й інвестори цінних паперів, курс акцій і лістинг.

Важливою передумовою охорони фінансової складовий економічної безпеки є планування (включаючи і бюджетне) комплексу необхідних заходів і оперативна їхня реалізація в процесі здійснення тим чи іншому суб'єкту господарювання фінансово-економічної діяльності.

Інтелектуальна і кадрова складова. Належний рівень економічної безпеки у великій мірі залежить від складу кадрів, їхнього інтелектуального потенціалу і професіоналізму. Охорона інтелектуальної і кадрової складової економічної безпеки охоплює два взаємозалежних і в той же час самостійні напрямки діяльності того чи іншого суб'єкта господарювання:

перше – орієнтоване на роботу з персоналом фірми, на підвищення ефективності діяльності всіх категорій персоналу;

друге – націлене на збереження і розвиток інтелектуального потенціалу, тобто на охорону сукупності прав на інтелектуальну власність (у тому числі на патенти і ліцензії), а також на використання накопичених знань і професійного досвіду працівників підприємства (організації).

Першою стадієюпроцесу забезпечення цієї складовий економічної безпеки є оцінка загроз негативних впливів і можливого збитку від таких впливів. Основні негативні впливи на соціально-економічну безпеку – недостатня кваліфікація працівників тих чи інших структурних підрозділів, їхнє небажання чи нездатність приносити максимальну користь своїй фірмі. Це може бути обумовлено низьким рівнем управління персоналом, відсутністю коштів на оплату праці окремих категорій персоналу підприємства (організації) чи нераціональним їх витратою.

Процес планування і управління персоналом, спрямований на охорону належного рівня безпеки, повинний охоплювати організацію підбора, наймання, навчання і мотивації праці необхідних працівників, включаючи матеріальні і моральні стимули, забезпечення соціальними благами, заходи щодо підвищення престижності професії, посиленню в ній творчого початку.

Важливою ланкою встановлення нормального рівня безпеки є оцінка ефективності заходів, здійснюваних шляхом зіставлення загальної величини витрат на попереджувальні заходи і втрат для підприємства (організації).

Техніко-технологічна складова.Процес охорони техніко-технологічної складової безпеки, як правило, передбачає здійснення декількох послідовних етапів.

Перший етапохоплює аналіз ринку технологій виробництва продукції, що відповідає профілю даного підприємства (збір і аналіз інформації щодо особливостей технологічних процесів на підприємствах, що випускають аналогічну продукцію; аналіз науково-технічної інформації з нових розробок у даній галузі, а також щодо технологій, здатних зробити прорив на галузевий технологічний ринок).

Другий етапвключає аналіз застосовуваних на даному підприємстві технологічних процесів і пошук внутрішніх ресурсів поліпшення використовуваних технологій.

На третьому етапіконцентрують зусилля на аналізі товарних ринків по профілю продукції, що випускається підприємством, і ринків товарів-замінників, а також на оцінці перспектив розвитку ринків виробленої підприємством продукції і прогнозування можливої специфіки технологічних процесів для випуску конкурентноздатних товарів.

Четвертий етапзвичайно присвячується розробці технологічної стратегії розвитку підприємства, що включає:

1) виявлення перспективних товарів із групи (номенклатури, асортименту), виготовленої підприємством;

2) планування комплексу технологій для виробництва перспективних товарних позицій;

3) бюджетування технологічного розвитку підприємства на основі оптимізації витрат і вибору альтернативи: проведення власних чи розробок придбання патентів і необхідного устаткування на ринку;

4) розробка загального плану технологічного розвитку підприємства (з відображенням у ньому вибору альтернативного варіанта, термінів і обсягів фінансування, відповідальних виконавців);

5) складання плану власних корпоративних НДДКР відповідно до плану технологічного розвитку.

На п'ятому етапіоперативно реалізуються плани технологічного розвитку підприємства в процесі здійснення його господарської й іншої діяльності.

Шостий етапє завершальним, на якому аналізуються результати реалізації заходів щодо забезпечення техніко-технологічної складової безпеки на основі спеціальної карти розрахунків ефективності здійснення таких заходів.

Як додаток до плану забезпечення техніко-технологічної складової безпеки потрібно розробити планову карту розрахунку ефективності заходів з виділенням необхідних прогнозованих показників. У такій карті, як правило, указуються: вартість відверненого збитку від негативних впливів, витрати на реалізацію заходів щодо запобігання очікуваного збитку і забезпеченню техніко-технологічної безпеки підприємства (організації) із указівкою функціональних підрозділів, відповідальних за реалізацію пропонованого комплексу мір, а також можливі значення одиничного функціонального критерію (коефіцієнта) ефективності прийнятих заходів для забезпечення цієї складовий ЕБП.