Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
христенко / конспект СЕБ полн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

2.2. Основні складові соціально-економічної безпеки держави

Економічна безпека держави є комплексною системою, яка включає в себе множину елементів і напрямів. Основні напрямами соціально-економічної безпеки держави представлені на рис. 2.2.

Рис. 2.1. Взаємозв’язок сфер державного впливу та складових економічної безпеки

Розглянемо представлені напрями економічної безпеки держави та визначимо основні критерії її досягнення за кожною складовою.

2.1.1. Соціально-демографічна безпека

Соціально-демографічна безпека– одна з найважливіших складових економічної безпеки держави. Демографічна ситуація дозволяє визначити як на сьогодні так і на перспективу, наявність трудових ресурсів, їх склад і можливості, які сили і засоби необхідно використовувати, щоб забезпечити економічний розвиток країни і попередити демографічну експансію країни іншими народами.

Демографічну ситуацію в сучасній Україні формують такі головні фактори, як соціальна напруга, економічна криза і пов’язане із ним зростання безробіття та падіння рівня життя населення з цієї причини.

Основні загрози у сфері демографічної безпеки країни зосереджені у трьох основних напрямах щодо:

  • рівня природних змін населення (народжуваність і смертність, середній вік, хворобливість, рівень освіти та культури);

  • рівня життя населення (прожитковий мінімум, доходи найбагатших та найбідніших верств населення);

  • рівня активності ринку праці (безробіття, неповна зайнятість).

Рівень природних змін населення

Узагальнюючі показники рівня природних змін населення характеризуються наступними критеріями:

1. Індекс приросту населення країни (повинен бути більше 0)

Порівняно з основними показниками природних змін населення у світі – рівні народжуваності, смертності, природного приросту – Україна за останні 8-10 років має цілком визначену тенденцію зміщення на погані місця. За рівнем народжуваності Україна посідає останнє місце серед бувших країн СРСР (8,7 дитини на 1000 мешканців); за рівнем смертності – «почесне» друге місце серед розвинутих країн світу (15,4 осіб на 1000 мешканців); за рівнем дитячої смертності – 17 місце серед усіх країн світу (14,7%); за показником середньої тривалості життя населення – 120 місце у світі (67,7 років в цілому, в т.ч. 73,2 роки жінки та 62,3 роки чоловіки). Для порівняння у 1993 р. Україна за показником тривалості життя населення була на 47 місці в світі.

2. Середній вік (повинен бути вищим за середньосвітовий показник)

Прогресуюча депопуляція населення країни призводить до негативних якісних змін у віковому складі населення, і, насамперед, до його старіння. Співвідношення працездатного і непрацездатного населення країни становить у середньому 60% до 40%.

3. Співвідношення хворих до здорових людей в країні (не повинен перевищувати 5% населення країни)

Однією з негативних тенденцій природних змін населення є зниження рівня здоров’я населення. Так, рівень інфекційних і/або невиліковних захворювань населення країни (туберкульоз, ВІЛ/СНІД, паразитні захворювання, серцево-судинні хвороби, хвороби репродуктивної функції жінок) становить близько 1,5% населення країни, що вище рівня розвинутих країн у 3-5 разів.

Разом з тим, за офіційними даними рівень споживання алкоголю у перерахунку на чистий спирт за рік становить близько 18 літрів. Взагалі не вживають алкоголь 9,3% чоловіків та 19,3% жінок старше 18 років. Вживають тютюн 60,5% чоловіків та 32% жінок.