Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

12.2. Критерії оцінювання самостійної роботи курсантів

Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції (за її наявності), потім почитати й законспектувати в зошит з підготовки до практичних занять відповідний матеріал підручника та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст. Не зробивши цього, курсант ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або й всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Курсанти мусять опановувати інші джерела і особливо статті, які публікуються у сучасних періодичних виданнях.

Самостійна робота оцінюється не більше, ніж 5 балів за одну тему за умови її захисту.

12.3. Критерії оцінювання індивідуальної роботи курсантів

Реферати, передбачені для індивідуальної роботи, присвячуються складним питанням, потребують опанування наукових джерел, окремих статей або монографій. Об’єм реферату має відповідати 7 хвилинам доповіді. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи.

Індивідуальна робота оцінюється за наступними критеріями: написання реферату – 0-5 балів, написання наукової доповіді або статті – 15 балів, конспектування визначення наведених понять до кожної теми – 0-5 балів, активна участь в ділових іграх – 15 балів.

13. Шкала оцінювання: національна та ects

Сума балів за всі види навчальної діяльності

Оцінка ECTS

Оцінка за національною шкалою

для екзамену, курсової роботи, практики

для заліку

90-100

А

Відмінно

зараховано

83-89

В

добре

75-82

С

68-74

D

задовільно

60-67

Е

35-59

FX

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано з можливістю повторного складання

0-34

F

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

14. Питання та завдання для підготовки до підсумкового контролю

  1. Поняття, система, принципи та функції кримінального права України. Наука кримінального права України.

  2. Поняття , види тлумачення закону про кримінальну відповідальність. Аналогія закону.

  3. Поняття кримінально-правової норми, її структура та види. Види диспозицій і санкцій.

  4. Чинність закону про кримінальну відповідальність у часі та просторі. Екстрадиція (ст. 4-10 КК).

  5. Поняття і ознаки злочину. Класифікація злочинів та її практичне значення (ст.ст. 11-12 КК).Відмінність злочину від інших правопорушень.

  6. Склад злочину, його структура, види та їх значення. Кваліфікація злочинів.

  7. Об’єкт злочину: Поняття, структура, види та їх характеристика. Відмінність від предмета злочину.

  8. Об’єктивна сторона складу злочину: поняття, ознаки та їх характеристика. Значення ознак об’єктивної сторони для кваліфікації.

  9. Поняття та види причинного зв’язку, значення для кримінальної відповідальності.

  10. Поняття, ознаки суб’єкта злочину та їх характеристика. Види суб’єкта злочину.

  11. Поняття суб’єктивної сторони складу злочину, ознаки та їх характеристика.

  12. Поняття вини, її зміст, форми та види (ст.ст. 23-25 КК ).

  13. Поняття умислу, його зміст та види. Різновиди умислу, які вироблені кримінально-правовою теорією та судовою практикою.

  14. Поняття необережної форми вини та її зміст і види. Відмінність злочинної самовпевненості від непрямого умислу.

  15. Поняття та види помилок у кримінальному праві. Їх вплив на кримінальну відповідальність.

  16. Поняття та види стадій вчинення злочину та їх характеристика. Кримінальна відповідальність за незакінчений злочин.

  17. Поняття добровільної відмови від вчинення злочину, її об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Правові наслідки добровільної відмови при вчинені злочину як одноособово так і у співучасті.

  18. Множинність злочинів, поняття, її види та їх характеристика. Правові наслідки та значення для кваліфікації злочинів. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 7 від 4 червня 2010 р. " Про практику застосування судами кримінального законодавства про повторність, сукупність і рецидив злочинів та їх правові наслідки".

  19. Поняття співучасті у злочині, її об’єктивні та суб’єктивні ознаки. Види співучасників і форми співучасті та їх характеристика.

  20. Підстави та межі відповідальності співучасників злочину. Спеціальні питання відповідальності за співучасть. Ексцес виконавця, його види.

  21. Поняття та види причетності до злочину.

  22. Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією (ст. 28 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 13 від 23.12.2005 р «Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об’єднаннями».

  23. Необхідна оборона та умови її правомірності (ст. 36 КК). Перевищення меж необхідної оборони та його правові наслідки. Відмінність від крайньої необхідності. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 1 від 26 квітня 2002 р. "Про судову практику у справах про необхідну оборону".

  24. Затримання особи, яка вчинила злочин, та умови правомірності. Застосування зброї працівниками міліції при затриманні особи, що вчинила злочин.

  25. Крайня необхідність, умови її правомірності та її відмінність від необхідної оборони. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 1 від 26 квітня 2002 р. "Про судову практику у справах про необхідну оборону".

  26. Виконання наказу або розпорядження та діяння пов’язане з ризиком.

  27. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23 грудня 2005 р. “Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності”.

  28. Звільнення від кримінальної відповідальності в зв’язку з дійовим каяттям або примирення винного з потерпілим. Умови, підстави їх застосування. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23 грудня 2005 р. “Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності”.

  29. Поняття, ознаки та мета кримінального покарання. Система та види покарань, їх характеристика.

  30. Загальні засади призначення покарання. Обставини, які пом’якшують чи обтяжують покарання. Постанова Пленуму Верховного Суду України №7 від 24 жовтня 2003 р. “Про практику призначення судами кримінального покарання”.

  31. Призначення покарання за сукупністю злочинів і сукупністю вироків. Постанова Пленуму Верховного Суду України №7 від 24 жовтня 2003 р. “Про практику призначення судами кримінального покарання” із змінами від 10 грудня 2004 р., від 12 червня 2009 р., від 06 листопада 2009 р.

  32. Амністія та помилування. Їх поняття, види та відмінність.

  33. Звільнення від відбування покарання з випробуванням Умови і підстави застосування та правові наслідки. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 12 від 23 грудня 2005 р. “Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності”.

  34. Звільнення від відбування покарання з випробуванням вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

  35. Умисне вбивство (ст. 115 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 7 лютого 2003 р. „Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи”.

  36. Умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121 КК).Види та їх характеристика, відмінність від вбивства. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 07.02.2003р. „Про судову практику у справах про злочини проти життя та здоров’я особи”.

  37. Вбивство через необережність. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.119, ст.128 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 2 від 7 лютого 2003 р. „Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи”.

  38. Середньої тяжкості тілесні ушкодження (ст.122, 128 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України №  2 від 7 лютого 2003 р. „Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи”.

  39. Зґвалтування (ст. 152 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 5 від 30 травня 2008 р. „Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”.

  40. Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Розбещення неповнолітніх (ст.155, 156 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 5 від 30 травня 2008 р. „Про судову практику у справах про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи”.

  41. Вимагання (ст.189 КК). Відмінність від розбою і насильницького грабежу. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06 листопада 2009 р. „Про судову практику у справах про злочини проти власності”.

  42. Шахрайство (ст. 190 КК ). Відмінність від заподіяння майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06 листопада 2009 р. „Про судову практику у справах про злочини проти власності”.

  43. Грабіж (ст. 186 КК). Відмінність від крадіжки, розбою та вимагання. Постанова Пленуму Верховного Суду № 10 від 06 листопада 2009 р. „Про судову практику у справах про злочини проти власності”.

  44. Крадіжка (ст. 185 КК ). Відмінність від грабежу і шахрайства. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06 листопада 2009 р. „Про судову практику у справах про злочини проти власності”.

  45. Розбій (ст. 187 КК). Відмінність від насильницького грабежу, вимагання та бандитизму. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 10 від 06 листопада 2009 р. „Про судову практику у справах про злочини проти власності”.

  46. Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання (ст. 1881 КК).

  47. Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво (ст. 1971 КК).

  48. Умисне чи необережне знищення або пошкодження чужого майна (ст.ст. 194, 196 КК ). Постанова Пленуму Верховного Суду України N 4 від 2 липня 1976 року „Про судову практику в справах про знищення та пошкодження державного чи колективного майна шляхом підпалу або внаслідок порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки” із змінами і доповненнями, внесеними постановою Пленуму Верховного Суду України N 3 від 3 березня 2000 року.

  49. Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 198 КК). Відмінність від легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК).

  50. Бандитизм (ст. 257 КК). Відмінність від розбою. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 13 від 23.12.2005 р. „Про практику розгляду судами кримінальних справ про злочини, вчинені стійкими злочинними об’єднаннями”.

  51. Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем (ст. 262 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 3 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями, чи радіоактивними матеріалами”.

  52. Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця (ст. 348 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 8 від 26 червня 1992 р. „Про застосування судами законодавства, що передбачає відповідальність за посягання на життя, здоров’я, гідність та власність суддів і працівників правоохоронних органів”. ( зі змінами від 3 грудня 1997 р №12).

  53. Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ст. 204 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України №3 від 25 квітня 2003 р. „Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності”.

  54. Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, обладнанням для їх виготовлення (ст. 200 КК).

  55. Зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК). Відмінність від перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України №15 від 26.12.2003 р „Про судову практику у справах про перевищення влади або службових повноважень”.

  56. Хуліганство.(ст. 296 КК України). Відмежування від групового порушення громадського порядку та масових заворушень (ст.ст. 293, 294 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду № 10 від 22 грудня 2006 р. „Про судову практику в справах про хуліганство”.

  57. Незаконне заволодіння транспортним засобом (ст. 289 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 14 від 23.12.2005 р. „Про практику застосування судами України законодавства у справах про деякі злочини проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також про адміністративні правопорушення на транспорті”.

  58. Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві (ст. 342 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 8 від 26 червня 1992 р. "Про застосування судами законодавства, що передбачає відповідальність за посягання на життя, здоров’я, гідність та власність суддів і працівників правоохоронних органів.”( зі змінами від 3 грудня 1997р №12).

  59. Порушення недоторканності житла або таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер (ст. 162, 163 КК ).

  60. Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини (ст. 149 КК).

  61. Незаконний обіг дисків для лазерних систем зчитування, матриць, обладнання та сировини для їх виробництва (ст. 2031 КК).

  62. Незаконне поводження із зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ст. 263 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 3 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями, чи радіоактивними матеріалами”.

  63. Одержання хабара (ст. 368 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 5 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику у справах про хабарництво”.

  64. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 307 КК). Постанова Пленуму Верховного Суду України № 4 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів” із змінами від 18 грудня 2009 р.

  65. Незаконне публічне вживання наркотичних засобів. Постанова Пленуму Верховного Суду України № 4 від 26 квітня 2002 р. „Про судову практику в справах про злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів” із змінами від 18 грудня 2009 р.

  66. Завідомо незаконні затримання, привід, арешт або тримання під вартою. Притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності (ст.ст. 371, 372 КК).

  67. Терористичний акт (ст. 258 КК).

  68. Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом (ст. 213 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]