Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 11. Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності. Види звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям. Умови такого звільнення: вчинення злочину невеликої тяжкості; щире каяття після вчинення злочину; активне сприяння розкриттю злочину; повне відшкодування завданих злочином збитків або усунення заподіяної шкоди.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим. Умови такого звільнення: вчинення вперше злочину невеликої тяжкості; примирення винного з потерпілим; відшкодування завданих злочином збитків або усунення заподіяної шкоди.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки. Умови такого звільнення: вчинення вперше злочину невеликої або середньої тяжкості; щире каяття після вчинення злочину; передача особи, яка вчинила злочин, на поруки колективу підприємства, установи чи організації за їхнім клопотанням; дотримання протягом року з дня передачі на поруки певних правил (виправдання довіри колективу, неухилення від заходів виховного характеру, непорушення громадського порядку).

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки. Умови такого звільнення: вчинення вперше злочину невеликої або середньої тяжкості; на час розслідування або розгляду справи в суді внаслідок зміни обстановки вчинене діяння втратило суспільну небезпечність або особа перестала бути суспільно небезпечною.

Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Умови такого звільнення. Строки давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Зупинення перебігу строків давності та їх поновлення. Незастосування строків давності у разі вчинення злочинів проти миру та безпеки людства, передбачених у статтях 449-451, 454 КК.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення теми спрямовується на формування у працівників міліції знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства.

Ключові слова: «звільнення від кримінальної відповідальності», «позитивна посткримінальна поведінка», «дійове каяття» «зміна обстановки», «примирення потерпілого з обвинуваченим».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Після вивчення теми, курсант повинен:

Знати: Поняття звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності. Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності. Види звільнення особи, яка вчинила злочин, від кримінальної відповідальності.

Вміти: відтворювати основні поняття теми, визначати чи може бути особа звільнена від кримінальної відповідальності.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1. Наказ МВС України від 24.09.2010 № 456 «Про затвердження Положення про основи організації розкриття злочинів органами внутрішніх справ України».

2. Наказ МВС України від 11.11.2010 № 550 «Про затвердження Положення про службу дільничних інспекторів міліції в системі Міністерства внутрішніх справ України».

3. Наказ МВС України від 28.07.94 № 404 «Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України».

4. Наказ МВС України від 28.04.2009 № 181 «Про організацію діяльності чергових частин органів і підрозділів внутрішніх справ України, направленої на захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань».

5. Наказ МВС України від 07.10.2010 №483 «Про оголошення рішень судів щодо притягнення до кримінальної відповідальності колишніх працівників міліції».

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]