Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 37. Злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг

Місце кримінального права у боротьбі з службовими злочинами, корупцією і організованою злочинністю. Правові підстави боротьби з цими явищами в Україні. Поняття службового злочину і його основні ознаки. Поняття службової особи. Визначення інших понять, що стосуються посадових злочинів. Види службових злочинів.

Злочини проти правомірної діяльності державних організацій, установ, підприємств, незалежно від форм власності і видів діяльності, що вчинюються службовими особами з використанням ними своїх обов’язків (загального характеру). Зловживання владою або службовим становищем. Характеристика діяння. Наслідки злочину. Суб’єктивна сторона. Мотив як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмежування корисливого зловживання службовим становищем від викрадення чужого майна шляхом зловживання службовим становищем.

Перевищення влади або службових повноважень. Характеристика діяння. Види перевищення влади або службових повноважень. Суб’єктивна сторона. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відмінність перевищення влади або службових повноважень від зловживання владою або службовим становищем.

Службова недбалість. Наслідки злочину. Характеристика суб’єктивної сторони. Суб’єкт цього злочину.

Службове підроблення. Поняття службового підроблення. Предмет цього злочину. Способи вчинення злочину. Мотиви злочину. Співвідношення службового підроблення і зловживання владою або службовим становищем. Кваліфікуючі ознаки.

Злочини проти авторитету державного апарату, апарату підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності і пов’язані з хабарництвом (спеціального характеру). Поняття, загальна характеристика і види хабарництва. Предмет давання-одержання хабара.

Одержання хабара. Характеристика діяння. Момент закінчення злочину. Дії, за виконання або невиконання яких службова особа одержує хабара. Правова оцінка хабара-підкупу і хабара-винагороди. Мотиви одержання хабара. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки, їх характеристика. Вимагательство хабара. Значення розміру хабара для кваліфікації. Відмінність одержання хабара від одержання незаконної винагороди, передбаченого Законом України "Про корупцію".

Давання хабара. Характеристика діяння. Момент закінчення злочину. Суб’єкт злочину. Кваліфікуючі ознаки. Умови звільнення від кримінальної відповідальності особи, яка дала хабара. Поняття вимагання хабара.

Провокація хабара. Поняття провокації. Завідомість як обов’язкова ознака суб’єктивної сторони цього злочину. Мета злочину. Суб’єкт злочину.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення теми спрямовується на формування у працівників міліції знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта. Вивчення даної теми дозволяє оволодіти знаннями про особливості кваліфікації і ознаки елементів складів злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Ключові слова: «службова особа», «зловживання владою або службовим становищем», «перевищення влади або службових повноважень», «службове підроблення», «службова недбалість», «одержання, пропозиція, давання, провокація хабара», «незаконне збагачення», «комерційний підкуп», «зловживання впливом».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Після вивчення теми, курсант повинен:

Знати: склади злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Вміти: давати юридичний аналіз злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, відмежовувати склади злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг від суміжних складів злочинів та від адміністративних правопорушень, вміти здійснювати кваліфікацію злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1. Наказ МВС України від 07.10.2010 р. №483 «Про оголошення рішень судів щодо притягнення до кримінальної відповідальності колишніх працівників міліції»;

2. Наказ МВС України, Служби безпеки України, ДПА України, Адміністрації держкордонслужби, Держмитслужби України від 23.03.2009  № 124/936/139/199/250 «Про затвердження Інструкції про порядок організації обміну інформацією між структурними підрозділами МВС, Служби безпеки України, Державної податкової адміністрації України, Державної прикордонної служби України, Держмитслужби в діяльності з виявлення та припинення корупційних діянь в правоохоронних органах»;

3. Наказ МВС України від 26.03.2010 р. № 90 «Про стан дисципліни і законності в діяльності органів внутрішніх справ та заходи щодо його покращення»;

4. Наказ МВС України від 31.08.2006  № 894 «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ»;

5. Розпорядження МВС України № 270 від 19.04.2010 р. «Про заходи щодо покращення стану транспортної дисципліни в органах та підрозділах внутрішніх справ»;

6. Розпорядження МВС України № 153 від 09.03.2010 р. «Про особливості порядку реєстрації документів, що містять інформацію про факти корупції»;

7. Доповідна записка «Про стан дисципліни і законності серед особового складу органів та підрозділів внутрішніх справ України за перше півріччя 2010 р.»;

8. Лист МВС України № 13540/Пп. від 23.07.2010 р.;

9. Лист МВС України № 2548/Вр від 09.02.2010 р. «Про стан дисципліни і законності серед особового складу органів та підрозділів внутрішніх справ України за 2009 рік»

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: описова частина обвинувального висновку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]