Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 24. Злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи

Статеві злочини, їх загальна характеристика і види. Родовий об’єкт та безпосередні об’єкти статевих злочинів.

Зґвалтування. Потерпілий від злочину. Співвідношення потерпілої особи та суб’єкту злочину. Вікові категорії потерпілих осіб та їх вплив на кваліфікацію. Фізичне і психічне насильство як ознака об’єктивної сторони. Поняття безпорадного стану потерпілої особи. Момент закінчення злочину. Кваліфікуючі ознаки. Відповідальність за зґвалтування неповнолітньої і малолітньої особи. Особливо тяжкі наслідки зґвалтування. Особливості кваліфікації зґвалтування, поєднаного з умисним вбивством.

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом. Співвідношення потерпілої особи та суб’єкту злочину. Характеристика об’єктивної сторони, спосіб вчинення злочину та його значення. Кваліфікуючі ознаки.

Примушування до вступу в статевий зв’язок. Обов’язкові ознаки суб’єкту злочину. Поняття примушування. Момент, закінчення цього злочину. Співвідношення цього злочину із зґвалтуванням та насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом.

Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Поняття статевої зрілості. Суб’єкт злочину.

Розбещення неповнолітніх. Потерпілий від цього злочину.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення теми спрямовується на формування у працівників міліції знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства, що передбачає досягнення такого рівня підготовки курсанта. Вивчення даної теми дозволяє оволодіти знаннями про особливості кваліфікації і ознаки елементів складів злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Ключові слова: «зґвалтування», «задоволення статевої пристрасті неприродним способом», «примушування до вступу в статевий зв’язок», «статева зрілість», «розбещення неповнолітніх».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Після вивчення теми, курсант повинен:

Знати: склади злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Вміти: давати юридичний аналіз злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, відмежовувати склади злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи від суміжних складів злочинів, вміти здійснювати кваліфікацію злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1. Наказ Мінсім’ямолодьспорту України, МВС України від 07.09.2009 р.  № 3131/386 «Про затвердження Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім’ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї»;

2. Програма протидії злочинам проти життя та здоров’я особи на 2008-2012 роки, затверджена Рішенням колегії МВС України від 25.07.2008 р. № 17км/1.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: описова частина обвинувального висновку.

Модуль 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]