Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KP_RNP-2013_GB-OVS_KM_GB.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Тема 7. Суб’єктивна сторона злочину

Поняття суб’єктивної сторони складу злочину та її значення. Ознаки суб’єктивної сторони: обов’язкові і факультативні. Поняття вини та її значення для кримінальної відповідальності.

Форми вини в кримінальному праві України, їх значення для кваліфікації злочину і призначення покарання. Умисна форма вини, необережна форма вини, змішана (подвійна, складна) форма вини.

Умисел і його види. Поняття прямого і непрямого умислу, їх інтелектуальні і вольові моменти (ознаки). Відмінність прямого умислу від непрямого. Види умислу в залежності від моменту виникнення: раптовий, заздалегідь сформований; в залежності від ступеня передбачення наслідків: визначений, невизначений, альтернативний.

Умисел у злочинах з формальним складом. Спеціальні види умислу, їх характеристика і значення для притягнення особи до кримінальної відповідальності.

Мотив і мета як факультативні ознаки суб’єктивної сторони складу злочину. Значення мотиву і мети для визначення підстав кримінальної відповідальності та характеру і ступеня суспільної небезпечності злочину. Мотив і мета як конститутивні (конструктивні) ознаки складу злочину; кваліфікуючі ознаки складу злочину; обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність при призначенні покарання.

Поняття необережної форми вини та її ознаки. Необережність та її види. Значення запобігання необережних злочинів органами внутрішніх справ (міліцією громадської безпеки). Злочинна самовпевненість та її інтелектуальний і вольовий моменти (ознаки). Відмежування злочинної самовпевненості від непрямого умислу. 3лочинна недбалість, її об’єктивний та суб’єктивний критерії. Їх значення в діяльності органів внутрішніх справ.

Випадок (казус) як невиновне заподіяння шкідливих наслідків, його відмінність від злочинної недбалості. Подвійна, складна (змішана) форма вини таі її значення для кваліфікації злочину.

Поняття та види помилок в кримінальному праві. Юридична помилка, її види і вплив на кримінальну відповідальність. Фактична помилка, її види і вплив на вирішення питання про кримінальну відповідальність. Помилка в: об’єкті злочину; предметі злочину; потерпілому; злочинності чи незлочинності діяння; причинному зв`язку та у наслідках злочину. Значення помилок в діяльності підрозділів досудового слідства органів внутрішніх справ. Випадки, які приєднуються до помилок і помилка щодо особи; відхилення дії чи удару.

Роль і значення теми для діяльності працівників міліції. Вивчення теми спрямовується на формування у працівників міліції знань, вмінь та навичок, які відповідають професійно-кваліфікаційним характеристикам основних посад працівників Міністерства внутрішніх справ України та завданням, які ставляться перед міліцією на конкретному етапі розвитку українського суспільства.

Ключові слова: «суб’єктивна сторона складу злочину», «форми вини» «умисел», «необережність», «мотив», «мета».

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми. Після вивчення теми, курсант повинен:

Знати: поняття та ознаки суб’єктивної сторони складу злочину, поняття, види та ознаки вини, мотиву та мети вчинення злочину.

Вміти: відтворювати основні поняття та категорії, що відображають сутність кримінального права; використовувати засвоєні знання для розв’язання типових ситуацій, що виникають під час професійної діяльності працівників міліції; переосмислювати наявні знання стосовно нових фактів.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми:

1. План заходів МВС України на 2011 рік із забезпечення виконання Указу Президента України від 12.01.2011 №24/2011 «Про план заходів із виконання обов’язку та зобов’язань України, що випливають з її членства в Раді Європи», затверджених МВС України від 6.04.2011.

2. Програма протидії злочинам проти життя та здоров’я особи на 2008-2012 роки, затверджена Рішенням колегії МВС України від 25.07.2008 № 17км/1;

3. План заходів МВС щодо протидії расизму та ксенофобії на період до 2012 року, затвердженого розпорядженням МВС України від 18.02.2010 №94;

4. Про затвердження системи оцінки діяльності органів внутрішніх справ України на основі нових критеріїв: Наказ МВС України від 25.05.2010 р. № 197.

5. Пріоритетні напрямки наукового забезпечення діяльності органів внутрішніх справ України на період 2010-2014 років, затверджених наказом МВС України від 29 липня 2010 р. № 347.

Перелік процесуальних та службових документів, які складаються під час вивчення теми: рапорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]