Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / аудит гос сокращенный.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
493.06 Кб
Скачать

58. Аудит заемного капитала.

Позичковий капітал – це частка вартості майна суб’єкта господарювання, придбаного за рахунок зобов’язання повернути постачальнику або банку, іншому позикодавцю гроші або цінності, еквівалентні вартості цього майна. До складу позичкового капіталу включають коротко- і довгострокові позичкові кошти.

Довгострокові позичкові кошти – це кредити і позички, отримані суб’єктом господарювання на період понад один рік, строк погашення яких настане не раніше ніж через рік.

Короткострокові позичкові кошти – це зобов’язання, строк погашення яких не перевищує одного року. Серед цих коштів – поточна кредиторська заборгованість, яка виникає в результаті бізнесу та поточних розрахункових операцій. До них відносять: заборгованість персоналу з оплати праці; заборгованість бюджету і позабюджетними фондами за обов’язковими платежами; аванси отримані; попередня оплата замовлень і продукції; заборгованість постачальникам та ін.

При аудиті довгострокових позик аудитор перевіряє, чи дотримується порядок, за яким кредитні взаємовідносини регламентуються на підставі кредитних договорів. У кредитному договорі банк бере на себн зобов’язання надати кредит, а позичальник – використати, сплатити борг і повернути кредит.

Під час аудиту довгострокових позик і векселів аудитор керується П(С)БО 11 «Зобов’язання».

Аудитор з’ясовує, чи довгострокові зобов’язання, на які нараховуються відсотки, відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю, яка залежить від умов і виду зобов’язання.

За кредитом рахунку 50 «Довгострокові позики» відображаються суми отриманих позик, а за дебетом – їх погашення.

Аудитор з’ясовує, чи дотримуються умови кредитної угоди:

- чи своєчасно сплачуються нараховані відсотки;

- чи своєчасно погашаються отримані позики.

Під час перевірки зобов’язань за векселем слід перевірити, чи дотримується чітко встановлена форма векселя, в іншому разі – останній втрачає вексельну силу.

Якщо у векселі відсутній який-небудь із обов’язкових реквізитів (найменування, строк платежу, місце здійснення платежу, ким або за чиїм наказом платіж повинен бути здійснений і місце складання векселя, підпис працівника, який видав вексель), аудитор з’ясовує причину і винник осіб.

Аудитору слід також врахувати, що погашення заборгованості, забезпеченої виданими векселями, відображається на дебеті рахунка 51 «Довгострокові векселі видані» і кредиті рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті»

Оперативний контроль за платежами з отриманих і виданих векселів ведеться за допомогою картотеки, упорядкованої за строками погашення заборгованості.

При аудиті короткострокових кредитів аудитор здійснює аналіз фінансового стану платежів, своєчасність сплати комерційного кредиту, який підприємство покриває за рахунок власних оборотних коштів, інших джерел, а також за рахунок банківського кредиту.

Завдання аудитора – перевірити законність отримання і використання банківських кредитів за цільовим призначенням, своєчасність їх погашення.

Перевіряючи записи в Головній книзі і балансі, аудитор з’ясовує, якими видами позик користувалося підприємство. Аудит кредитних операцій доцільно проводити за видами позик.

Аудитор перевіряє правильність відомостей про забезпечення виданих позик, наявність власних оборотних коштів у товарних запасах, повноту використання позик. Особливої перевірці підлягають факти виникнення простроченої заборгованості, при цьому встановлюють причини, суму збитків у зв’язку із сплатою відсотків підвищеної ставки, оздоровлення фінансового стану підприємства.

Соседние файлы в папке UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1