Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мельянцова / аудит / 371_1 / 2548 / old / юё с.+- -L.1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

Тема 5. Облік та аудит операцій зі страхування та перестрахування (надходження страхових премій та здійснення страхових виплат).

МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ДО ВИВЧЕННЯ ТЕМИ

Бухгалтерський облік страхових премій. Відповідно до статті 10 Закону України “Про страхування”, страхова премія – це плата за страхування, яку страхувальник зобов`язаний внести страховику згідно з договором страхування. Для страхової компанії страхові премії є доходом від її основної діяльності. Страхові премії за договорами страхування та перестрахування можна вважати фінансовим підгрунтям страхової компанії. Від їх обсягу залежать основні показники діяльності страховика (величина страхових резервів, величина прибутку від основної та інвестиційної діяльності, розмір податку на прибуток, коефіцієнти фінансової надійності та платоспроможності) і можливості його подальшого розвитку.

Для обліку надходжень (нарахувань) страхових премій за договорами страхування (перестрахування) страхові компанії, відповідно до затвердженого Міністерством фінансів Плану рахунків бухгалтерського обліку, використовують рахунок бухгалтерського обліку 76, який має назву “Страхові платежі”. Цей рахунок призначений для накопичення інформації щодо належних страховикові у звітному періоді страхових премій.

За кредитом рахунку 76 відображається збільшення у страховика страхових премій, а за дебетом – зменшення премій у зв`язку з поверненням їх страхувальникові у разі дострокового припинення дії договору страхування. До бухгалтерського рахунку 76 відкриваються субрахунки за видами страхування, які здійснює страхова компанія відповідно до отриманої ліцензії. Це дозволяє мати оперативну інформацію щодо структури страхового портфеля страховика за обсягами сплачених (нарахованих до сплати) страхових премій на будь-яку звітну дату, а також належним чином формувати страхові резерви.

Страхові премії фіксуються у бухгалтерському обліку методом нарахування, тобто ще до моменту їх фактичного надходження в касу страхової компанії або на її поточний рахунок. Метод нарахування передбачає використання у бухгалтерському обліку спеціальних рахунків, на яких відображаються розрахунки зі страхувальниками (перестрахувальниками, страховими посередниками) за страховими преміями.

Для обліку розрахунків за страховими преміями зі страхувальниками та перестрахувальниками страхові компанії використовують активно-пасивний рахунок 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”. Для відображення нарахування страхової премії здійснюється бухгалтерська проводка:

Дебет рахунку 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”, Кредит рахунку 76 “Страхові платежі (премії)”.

Таким чином страхова компанія накопичує інформацію щодо дебіторської заборгованості страхувальників (перестрахувальників) за чинними договорами страхування (перестрахування).

При фактичному надходженні страхової премії на поточний рахунок або в касу компанії дебіторська заборгованість страхувальника (перестрахувальника) погашається. Це відображається проводкою:

Дебет рахунку 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках”,

Кредит рахунку 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”

на відповідну суму.

Для більш детального обіліку розрахунків щодо страхових премій до рахунка 36 відкривають субрахунки:

3611 – Розрахунки з вітчизняними страхувальниками;

3612 – Розрахунки з вітчизняними перестрахувальниками;

3621 – Розрахунки з іноземними страхувальниками;

3622 – Розрахунки з іноземними перестрахувальниками.

Дебет рахунку 36 (в тому числі дебети усіх субрахунків) показує всю суму нарахованих страховиком у звітному періоді страхових премій (тобто дебіторську заборгованість страхувальників). Кредит рахунку 36 (в т.ч. кредити всіх субрахунків) показує всю суму фактично отриманих у звітному періоді страхових премій (тобто погашення дебіторської заборгованості страхувальниками).

У разі, якщо момент набуття чинності договором страхування співпадає з моментом отримання страхових премій, рахунок 36 може не використовуватись. В таких випадках роблять проводку:

Дебет рахунку 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках”,

Кредит рахунку 76 “Страхові платежі (премії)”

на суму отриманої на поточний рахунок або в касу компанії страхової премії.

У фінансовій звітності страхової компанії залишок рахунку 76 “Страхові платежі” не показується. На кінець звітного періоду сальдо даний рахунок мати не може. Щомісяця рахунок 76 закривається. Закриття відбувається шляхом списання сальдо цього рахунку (а воно неодмінно повинне бути кредитовим) на субрахунок 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг», який відкривається до рахунку 70 «Виручка від реалізації» і на якому страховики відображають формування заробленої страхової премії.

Рахунок 76 «Страхові платежі», згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку та Інструкцією щодо його використання, кореспонлує:

за дебетом з кредитом рахунків

за кредитом з дебетом рахунків

30 «Каса»

30 «Каса»

31 «Рахунки в банках»

31 «Рахунки в банках»

36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

36 «Розрахунки з покупцями та замовниками»

70 «Доходи від реалізації»

70 «Доходи від реалізації»

97 «Інші витрати»

Аудит страхових премій. Аудит страхових премій посідає найважливіше місце у програмі аудиторської перевірки. Аудит страхових премій базується на даних бухгалтерського обліку та звітності. Загальна сума страхових премій, що надійшли страховикові протягом звітного переіоду, знаходить своє відображення в спеціалізованій фінансовій звітності страховика (форма “Звіт щодо доходів та витрат страховика” – річна та квартальна). Цей показник має підтвердити аудитор.

Аудитор має перевірити повноту і своєчасність відображення страхових премій у бухгалтерському обліку, використовуючи виписки з поточного рахунку страховика (якщо страхові премії сплачуються безготівково), касові документи (якщо страхова премія сплачується готівкою) та інші бухгалтерські документи та регістри. При цьомуслід звертати увагу на наступні питання:

  • відповідність даних бухгалтерського обліку даним фінансової звітності.

  • законність оприходування страхових премій у касу компанії або зарахування на поточний рахунок;

  • валюта, якою сплачуються страхові премії;

  • віднесення надходжень (нарахувань) страхових премій до відповідного податкового періоду;

  • правильність застосування страхових тарифів за договорами страхування (відповідно до затверджених Уповноваженим органом Правил страхування та відповідно до вимог законодавства за договорами обов`язкового страхування);

  • правильність обчислення страхових премій, дотримання при цьому вимог чинного законодавства;

  • виявлення випадків надходження страхових премій після закінчення терміну дії договору страхування або після повного виконання страховиком своїх зобов`язань перед страхувальником щодо виплати страхового відшкодування;

  • законність розірвання договорів страхування і порядок розрахунків при цьому між сторонами страхової угоди;

  • повнота та своєчасність надходжень страхових премій від страхових агентів та брокерів, їх звіти щодо зібраних страхових премій і використаних бланків страхових полісів;

  • облік страхових полісів як бланків суворої звітності;

  • ведення аналітичного обліку договорів страхування;

  • порядок розрахунків з перестраховиками (цедентами) щодо сплати (отримання) страхової премії.

Бухгалтерський облік страхових виплат. Основна діяльність страхової компанії передбачає не тільки отримання страхових премій, але й здійснення страхових виплат. Страхова виплата, згідно зі статтею 19 Закону України “Про страхування” – це грошова сума, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку. У складі страхових виплат чинне законодавство розрізняє:

  • виплату страхової суми або її частини у особистому страхуванні за договорами страхування життя та за договорами страхування від нещасних випадків;

  • регулярні послідовні виплати – аннуїтети – за договорами страхування життя;

  • виплату страхового відшкодування за договорами майнового страхування і страхування відповідальності.

Для відображення в бухгалтерському обліку страхових виплат, згідно із затвердженим Міністерством фінансів Планом рахунків, страховики мають використовувати субрахунок 978 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”, який відкривається до активного рахунку 97 “Інші витрати”.

За дебетом цього рахунку відображаються страхові суми та страхові відшкодування, що виплачені відповідно до умов договорів страхування (перестрахування) у кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів:

Дебет рахунку 978 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”,

Кредит рахунку 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках” на суму виплати.

Іноді буває так, що страхові премії за договорами обов`язкового страхуваня утримуються з суми страхового відшкодування, що сплачується страхувальникові. В такому разі здійснюють бухгалтерську проводку:

Дебет рахунку 978 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”,

Кредит рахунку 76 “Страхові платежі (премії)” на суму утриманої (несплаченої страхувальником) страхової премії.

За кредитом рахунку 978 операцій практично не відбувається. Кредит цього рахунку призначений для відображення повернених страхувальниками надмірно виплачені їм страхові суми та страхові відшкодування у кореспонденції з рахунками обліку грошових коштів:

Дебет рахунку 30 “Каса”, 31 “Рахунки в банках”,

Кредит рахунку 978 “Виплати страхових сум та страхових відшкодувань”, на суму повернених виплат.

На кінець звітного періоду сальдо даний рахунок, так само як рахунок 76 «Страхові платежі (премії)» мати не може. Щомісяця рахунок 978 закривається. Закриття відбувається шляхом списання сальдо цього рахунку (а воно неодмінно повинне бути дебетовим) на рахунок 97 «Фінансові результати», субрахунок 791 «Результат основної діяльності».

Рахунок 978 «Виплати страхових сум та страхових відшкодувань», згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку та Інструкцією щодо його використання, кореспонлує:

за дебетом з кредитом рахунків

за кредитом з дебетом рахунків

30 «Каса»

31 «Рахунки в банках»

79 «Фінансові результати» (субрахунок 791 «Результат основної діяльності»

68 «Розрахунки за іншими операціями»

76 «Страхові платежі»

Аудит страхових виплат. Аудит страхових виплат страховика за договорами страхування та перестрахування є не менш важливим, ніж аудит страхових премій. Аудит страхових премій базується на даних бухгалтерського обліку та звітності. Загальний обсяг страхових виплат, здійснених страховиком протягом звітного періоду, в тому числі виплат, компенсованих перестраховиками, відображається у спеціалізованій фінансовій звітності страховика “Звіт про доходи і витрати страховика”. Аудитор має підтвердити ці показники.

Страхові виплати безпосереднім чином впливають на величину фінансового результату страховика від операційної діяльності. Тому аудитор має дати оцінку:

  • обгрунтованості страхових виплат (або відмов у виплаті);

  • виявлення випадків здійснення страхових виплат, коли договір страхування ще не набував чинності або вже її втратив;

  • своєчасності страхових виплат;

  • відннесення страхових виплат до відповідного звітного періоду;

  • порядку і термінів компенсації своєї частки страхових виплат перестраховиками;

  • проведенню страховиком регресної роботи, пов`язаної з реалізацією страховиком права на суброгацію.

В процесі перевірки слід зважати на такі моменти.

Чинне законодавство передбачає, що страхові виплати за договорами особистого страхування здійснюються незалежно від суми, яку має отримаи одержувач за державним соціальним страхуванням та соціальним забезпеченням, і суми, що має бути йому сплачена як відшкодування збитків.

Страхове відшкодування за договорами майнового страхування здійснюється в рамках страхової суми, яка встановлюється в межах вартості майна за цінами і тарифами, що діють на момент укладення договору (якщо інше не передбачене договором страхування). Страхове відшкодування при цьому не може перевищувати розміру прямого збитку, якого зазнав страхувальник. Непрямі збитки вважаються застрахованими, якщо це передбачено договором страхування.

У разі, коли страхова сума становить певну частку застрахованого об`єкта, страхове відшкодування виплачуєтьс у такій же частці від визначених по страховій події збитків (якщо інше не передбачене умовами страхування).

Підставою для виплати є заява страхувальника (його правонаступника або третіх осіб, визначених договором страхування); страховий акт (аварійний сертифікат), який складається страховиком або уповноваженою ним особою; перелік документів, виходячи з характеру страхової події, який заздалегідь обумовлюється Правилами страхування.

Страхова виплата здійснюється готівкою (переважно фізичним особам) або безготівково. Факт виплати підтверджується видатковим касовим ордером (у разі, коли виплата здійснюється через касу страхової компанії) або випискою з поточного рахунку страховика в банку.

Література

ПИТАННЯ ДЛЯ ТЕОРЕТИЧНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

  1. Бухгалтерський облік страхових премій.

  2. Аудит страхових премій.

  3. Бухгалтерський облік страхових виплат.

  4. Аудит страхових виплат.

Соседние файлы в папке old