Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukr_kult_mk2.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
67.9 Кб
Скачать

18. Лесь Курбас – видатний реформатор тетру

Новим етапом у розвитку укр. театру став 1918р. У Києві утворилися три театри: Державний драматичний, Державний народний і "Молодий театр". У 1922 р. діячі "Молодого театру" створюють у Києві творче мистецьке об'єднання — модерний український театр "Березіль", що існував до 1926 р. Очолює цей театр Лесь Курбас, видатний режисер-реформатор укр. театру.

Лесь Курбас у цей період пристосовує принципи модерну до класичного західноєвропейського й укр.. З творчого об'єднання бере початок театральна бібліотека, театральний музей, перший театральний журнал.

У 1926—1933 рр. театр "Березіль" працює в Харкові. Найближчим помічником Леся Курбаса у модернізації укр. театру став драматург Микола Куліш. У його п'єсах знайшли широке відображення взаємозв'язки людини і нового історичного часу.

У 1934 р. театр "Березіль" перейменовано в театр ім. Т. Г.Шевченка. Доля Леся Курбаса, Миколи Куліша, як і багатьох представників творчої інтелігенції України, склалася трагічно. Вони були репресовані й розстріляні 1937 р. у Соловецькому таборі особливого призначення.

Творчість Леся Курбаса належить до визначних здобутків укр. і світового театру XX ст. Курбас в історію світового театру увійшов як реформатор і сміливий експериментатор, який запроваджував нові ідеї та форми західноєвропейської театральної культури – експресіонізм, конструктивізм. Однак у радянських умовах він не зміг повноцінно реалізувати свій творчий потенціал і став жертвою сталінізму.

21. Ліна Костенко – видатна українська письменниця

Костенко Ліна Василівна народилася 19 березня 1930 року в містечку Ржищеві на Київщині. Тут закінчила середню школу, вчилася у педагогічному інституті. Потім вступила до Московського літературного інституту ім. О. М. Горького, який закінчила з відзнакою. Друкуватися почала в шістнадцятирічному віці.

За роман у віршах «Маруся Чурай» 1987 pоку була удостоєна Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка. Спільно з А.Добровольським — кіносценарій «Перевірте свої годинники».

Почесний професор Національного університету «Києво-Могилянська академія». Твори Ліни Костенко перекладалися багатьма мовами народів СРСР і світу.

Живе та працює Ліна Костенко в Києві.

Ліна Костенко є видатною постаттю українського культурного життя. Ліна Костенко є авторкою кіносценаріїв та кваліфікованим перекладачем польської лірики. Від 1961 по 1977 рік поетесу не друкували. Перед періодом вимушеного мовчання видала три поетичні книжки: "Проміння землі", "Вітрила", "Мандрівки серця". Політичні заморозки, які настали в середині 60-х років, спричинилися до того, що поетеса далі видавати свої книжки не могла. Чергова книжка "Сонячний інтеграл" була порізана внаслідок втручання цензури. Такий діапазон склався під впливом переживань і роздумів різних за своїм характером, але водночас таких, що становлять міцний фундамент мистецької індивідуальності. Тут можна знайти громадянські настрої, гостру стурбованість байдужістю світу, вразливість тонкої людсько натури, переживання історії, схильність до іронії, зацікавлення фольклором, відчуття гармонії зі світом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]