Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_z_osnov_OP_1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
373.25 Кб
Скачать

3. Соціально-економічне значення охорони праці.

Охорона праці забезпечує високу продуктивність праці, зниження витрат на оплату лікарняних, компенсацій за важкі і шкідливі умови праці, тощо. За розрахунками Німецької ради підприємців наслідки від нещасних випадків коштують в 10 раз дорожче, ніж заходи, щодо їх попередження. А фахівці МОП підрахували, що економічні витрати, пов'язані з нещасними випадками складають 4% світового валового продукту який, до речі, в 2001 році дорівнював 1,251 трильйона доларів США. Цього достатньо, щоб забезпечити харчуванням 76,5 млн. чол. протягом року.

Окрім економічного, охорона праці відіграє важливу роль як суспі­льний чинник. Адже 30-35 % працездатних чоловіків гине від травм, отруєнь і нещасних випадків, а це не просто кваліфіковані кадри, на підготовку яких затрачені чималі кошти, це годувальники сімей. Якими б вагомими не були трудові здобутки, життя і здоров'я людини дається один раз.

4. Основні поняття та терміни в галузі охорона

Охорона праці - система правових, соціально-економічних, органі­заційно-технічних, санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних за­ходів і засобів, спрямованих на збереження здоров'я та працездатності лю­дини в процесі праці.

Умови праці - сукупність факторів виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Шкідливий виробничий фактор - виробничий фактор, вплив якого може призвести до погіршення стану здоров'я або зниження працездатності працівника.

Небезпечний виробничий фактор - виробничий фактор, дія якого за певних умов може привести до травм або іншого раптового погіршення здоров'я працівника.

Небезпечні та шкідливі фактори поділяють на:

Фізичні. Рухомі машини та механізми, пересувні частини виробничого устаткування, підвищена запиленість та загазованість, робочої зони, підвищена чи понижена температура поверхонь устаткування, матеріалів чи повітря робочої зони, підвищений рівень пилу, вібрації, інфразвукових коливань, ультра звуку, іонізація, випромінювання, статичної електрики, електромагнітних випромінювань, підвищений чи понижений тиск, освітленість і т. д.

Хімічні - різні хімічні речовини, які за характером дії на організм людини поділяються на загальнотоксичні, подразнюючі, сенсибілізуючі, канцерогенні, мутагенні і ті що впливають на репродуктивну систему.

Біологічні - Патогенні мікроорганізми, (віруси, бактерії, гриби ін.), продукти життєдіяльності, а також макроорганізми (рослини та тварини).

Психофізіологічні - це фізичні (статичні та динамічні) і нервово-психічні перевантаження (розумове перенапруження, перенапруженість органів чуття монотонність праці, емоційні перевантаження).

Виробничі травми - порушення анатомічної цілісності організму або його функцій внаслідок впливу виробничого фактора.

Нещасний випадок на виробництві - раптовий вплив на робітника небезпечного виробничого фактору чи середовища, внаслідок яких заподіяна шкода або наступила смерть.

Професійне захворювання - паталогічний стан людини, обумовлений роботою і пов'язаний з надмірним напруженням організму, або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]