Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_z_osnov_OP_1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
373.25 Кб
Скачать

1. Процес горіння, його початкові форми та причини вини­кнення пожеж.

Серед причин на першому місці: необережне поводження з вогнем - 55%;

порушення правил пожежної безпеки під час користування електроприладами – 21%;

несправне пічне опалення - 6%;

пустощі дітей з вогнем - 4%.

Горіння - складний фізикохімічний процес окислення горючої речовини, що супроводжується виділенням теплоти і випромінюванням світла.

Процес горіння починається через такі початкові форми:

1. Спалах - швидкоплинний процес згорання парів горючої речовини, що відбувається при їх контакті з джерелом вогню. Залежно від темпе­ратури спалаху розрізняють речовини легкозаймисті (температура спалаху менше 61 °С) і горючі (температура спалаху більше 61 °С).

2. Займання - тривалий процес, який виникає від джерела вогню і триває доти, поки з горючої речовини виділяється горючий газ. Займання відбувається при температурах, вище за температуру спалаху для лег­козаймистих речовин на 2-5 °С, а для горючих - на 5-30 °С.

3. Самозаймання - процес горіння, що виникає від навколишньої температури, але без контакту з відкритим джерелом вогню. Наприклад займання речовин від стиску (двигуни дизеля), від контакту з нагріти­ми предметами. (Дизель).

4. Самозагоряння - процес горіння, що виникає від теплоти, що нагромадилась в речовині внаслідок біологічних чи фізико-хімічних проце­сів. Здатні до самозагоряння мають вологі зерно, сіно, полова, костри­ця, трав'яне борошно (нагрівання відбулося внаслідок біологічних процесів), промаслене ганчір'я (фізикохімічні причини нагрівання).

Пожежна небезпека різних речовин і матеріалів оцінюється за їх здатніс­тю викликати пожежу, вибух чи детонацію.

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розвивається за часом і в просторі. Пожежа приводить до значних матеріальних збитків.

Вибух — надзвичайно швидке хімічне перетворення, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснених газів, здатних виконувати механічну роботу. В основному ця робота зводиться до руйнувань.

Детонація - горіння, що поширюється зі швидкістю в кілька тисяч м/с. Виникнення детонації пояснюється стисненням, нагріванням та переміщенням незгорівшої суміші перед фронтом полум'я і виникненням в суміші ударної хвилі.

Для успішного проведення протипожежної профілактики на підприємст­вах важливо знати основні причини виникнення пожеж. До них відносять:

1- несправність і неправильне застосування електрообладнання. Частка пожеж, що сталися з цих причин* складає 28-31%;

2 - необережне проведення вогневих робіт. їх частка - 18-20%;

3 - неправильна експлуатація пічного опалення. їх частка - 10-15%;

4 - ігри дітей з вогнем - 10-12%;

5 - несправність технологічного обладнання і неправильне його застосу­вання, їх частка - 7-11%.

Виходячи з цього, пожежна безпека - стан об'єкта, при якому виключається можливість пожежі, а у випадку її виникнення унеможливлюється дія на людей небезпечних факторів пожежі і забезпечується захист матеріальних цін­ностей.

2. Небезпечні та шкідливі фактори, що виникають при пожежі.

До небезпечних та шкідливих факторів пожежі відносять:

1. Токсичні продукти згорання - становлять найбільшу небезпеку для життя людини, особливо при пожежах в будівлях. Причина - значна кількість синтетичних матеріалів, що є основними джерелами токсичних продуктів зго­рання. При горінні поліуретану і капрону, наприклад, утворюється синильна кислота;

- вініпласту - хлористий водень, оксид вуглецю;

- лінолеуму - сірководень і сірчистий газ.

2. Вогонь - дуже небезпечний фактор, але безпосередньо на людину діє

не часто. Температура полум'я сягає 1200-1400°С, вогонь викликає опіки, бо­льові відчуття. Мінімальна відстань, на якій людина може знаходитись від по­лум'я визначається за формулою: R=1,6H, де Н - середня висота факела полум'я.

3. Підвищена температура середовища. Вдихання гарячого повітря ра­зом з продуктами згорання може призвести до ураження органів дихання і сме­рті. Температура вище 60°С вже є життєво-небезпечнрю для людини.

4. Дим - велика кількість найдрібніших часточок незгорівших речовин, що знаходяться в повітрі. Він викликає інтенсивне подразнення органів дихан­ня та слизових оболонок (кашель, сльозотеча). В задимлених приміщеннях по­гіршується видимість, що утруднює евакуацію людей.

5. Недостатність кисню. При горінні кисень іде на окислення горючих речовин і матеріалів, тому його концентрація знижується. Для людини знижен­ня концентрації кисню від 21 до 14% є небезпечним .^При цьому втрачається координація рухів, проявляється слабкість, запаморочення, загальмовується свідомість.

6. Вибухи, витікання небезпечних речовин можуть бути спричинені їх нагріванням під час пожежі, розгерметизації ємностей та трубопроводів. Вибу­хи збільшують площу горіння і можуть призводити до утворення нових вогнищ. Люди можуть попасти під дію вибухової хвилі чи будуть травмовані уламками.

7. Руйнування конструкцій внаслідок втрати ними несучої здатності під впливом високих температур і вибухів.

8. Паніка через швидкі зміни психічного стану людей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]