Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.88 Mб
Скачать

2.5.2. Технологічна схема виготовлення сотового (структурного) листа.

Технологічна схема виготовлення структурного(сотового) листа:

прийом, транспортування, розтаровування та зберігання сировини, вхідний контроль;

транспортування сировини зі складу

формування листів;

контроль готової продукції;

пакування ;

зберігання готової продукції;

переробка відходів.

Основні стадії для виготовлення структурного листа однакові зі стадіями для виготовлення монолітного листа. Вкажемо лише ті стадії які відрізняються.

Формування листів.

Метод екструзії використовується при виготовленні сотового листа без захисного УФ – шару, в основному, в експериментальних цінах. При виробництві структурного листа з захисним УФ шаром застосовується метод соекструзії з використанням двох екструдерів:

ОМ – 150 подає розплав полікарбонату на формування основної структури листа.

ОМ – 45 подає розплав каплаєра, який утворює захисний УФ шар на верхній площині листа.

Подача матеріалу у завантажувальний бункер екструдера ОМ – 150 відбувається пневмотранспортом. Подача сировини у завантажувальний бунке ОМ – 45 здійснюється працівниками самостійно, гранули каплаєра необхідно сушити протягом 3-4 годин при температурі 100ºС.

З бункера матеріал захоплюється шнеком і транспортується у матеріальний циліндр екструдера. У процесі руху матеріал проходить 3 зони екструдера з температурами 249-260˚С ущільнюється, розплавляється, гомогенізується. Екструдери обладнані системою вакуумної дегразації, за допомогою якої гази, які утворюються в процесі переробки видаляються з матеріалу, що сприяє поліпшенню якості продукції, яка випускається. Наложення 2-х потоків розплаву відбувається у адаптері (фіт-блоці) з температурою 259˚С, після адаптеру загальний потік потрапляє у формуючу головку з температурою 275˚С. Після формування профілю заготовка листа потрапляє на станцію калібровки з температурою плит столу 35-37 -Ізона,100˚С Іізона, де за допомогою стисненого повітря заготовка приймає необхідні розміри. Одночасно з калібруванням відбувається поверхневе охолодження листа. Охолодження відбувається за допомогою води під тиском, яка циркулює у плитах калібрувального столу.

Рівномірна подача листа відбувається за рахунок двох тягнучих пристроїв:

першого тягнучого пристрою;

другого тягнучого пристрою.

Після калібрування вже повністю сформована заготовка першим тягнучим пристроєм подається до печі ІК – нагріву. Де заготовка нагрівається до температури: отжиг листа забезпечує зниження внутрішніх напружень у листі до безпечного рівня, гарантуючого від розтріскування листа при зберіганні, транспортуванні, монтажі та експлуатації. Внутрішні напруження у листі утворюються в наслідок різкого та нерівномірного охолодження розплаву полікарбонату при вході у калібрувальний стіл. Температура отжигу 125˚С.

Після отжигу заготовка другим тягнучим пристроєм подається на ламінацію та маркировку. Ламінацій на плівка наноситься на структурний лист з 2-х сторін. Вона призначена для захисту листа від пошкоджень при вантажно-розвантажувальних роботах, транспортуванні і монтажі листа. Після завершення монтажу плівка знімається. Нанесення плівки відбувається на гарячий лист який виходить із ІК – печі, шляхом накатування натягнутої плівки валками другого тягнучого пристрою. З'єднання плівки з листом відбувається за рахунок термопластичного адгезійного шару, який находиться на плівці.

Після ламінування відбувається поперечна різка листа на задану довжину. Поперечна різка листа відбувається ножем з електронагрівом, який встановлений на рухомій «каретці».

Після розрізання листа на певну довжину відбувається прокольна різка листа на задану ширину і обрізання кромок. Прокольна різка відбувається видвижними ножами, які можуть рухатись по ширині листа за допомогою гвинтового механізму.

Готовий лист транспортуючим столом подає лист на дільницю пакування листів, де вони проходять вихідний контроль та пакуються.

Пакування листів

Готові листи вкладаються в ручну на підготовлені піддони, торцеві кромки заклеюються стрічкою – скетчем. Після набору пачки листів загальною масою не більше 200кг. Пачка пакується у поліетиленову плівку (для захисту від пилу і атмосферних опадів під час зберігання і транспортування) і закріплюються на піддоні поліпропіленовою стрічкою. Пачка листів навантажником вантажопідіймальністю 5 тон остаточно зважується маркірується та супроводжується ярликом. Готові листи відвозяться на склад готової продукції.

Таблиця 11. Дефекти сотових (структурних) листів , причини виникнення, шляхи усунення.

Дефекти

Причини виникнення

Шляхи усунення

1. Сторонні включення (бульбашки, точки, раковини)

Забруднений матеріал; високий вміст вологи та летких речовин; недостатня робота системи дегазації; механічні пошкодження або наявність сторонніх часток на формуючих поверхнях головки; забруднення плит калібрувального столу; незадовільна якість подрібненого матеріалу.

Встановити більш мілку сітку у блок фільтру та перевірити роботу магнітного уловлювача у зоні завантаження; висушити сировину; перевірити циклони у системі дегазації, при необхідності видалити всю рідину з них; ліквідація пошкоджень та очищення формуючих поверхонь; очистити поверхню плит калібрувального столу; знизити частку подрібненого матеріалу або зовсім виключити.

2. На поверхні листа прозорі лінії довжиною 0,5-5см перпендикулярні сотам

Високі температури на калібрувальному столі.

Понизити температуру калібрувального столу

3. На поверхні листа прозорі лінію по всій ширині листа перпендикулярні сотам

Велика величина вакууму на калібрувальному столі; мала відстань між калібрувальним столом та головкою; невірно встановлений рівень калібрувального столу відповідно головки

Знизити величину вакууму на калібрувальному столі; відсунути калібрувальний стіл від головки; підняти або опустити рівень калібрувального столу відповідно головки.

4. Поздовжні лінії

Забруднення формуючих поверхонь або зазорів у головці; забруднення плит калібрувального столу

Очистити робочу поверхню головки, зазорів між формуючим інструментом та губками; очистити поверхню плит калібрувального столу.

5. По довжині листа нерівномірна кромка (хвилястість)

Невірно встановлені бокові плити на калібрувальному столі; великий або малий тиск повітря, яке подається у крайні зони.

Встановити бокові плити таким чином, щоб відстань між ними по ходу екструзії збільшувалась; відрегулювати величину тиску повітря.

6. Викривлення вертикальних перегородок листа, не перпендикулярність перегородок в площині листа

Недостатній зазор між плитами калібрувального столу; не відповідальність температурного режиму переробки для даного матеріалу - матеріал має високу текучість; дуже великий тиск повітря, яке подається у соти листа в головці.

Встановити зазор між плитами калібрувального столу; спільно з технологом провести корегування температурного режиму переробки до значень, які забезпечуть нормальну роботу лінії; зменшити тиск повітря, яке подається у соти в головці.

7. Розрізані вертикальні перегородки

В головці забилися зазори між чарунками.

Зупинити лінію та почистити зазор між чарунками в головці.

8. Несформовані соти

В головці забруднилися повітряні канали

Зупинити лінію та почистити повітряні канали в головці.

9. Звужені, здеформовані соти по краях листа

Сильно стиснені бокові плити калібрувального столу; невірно встановлені граничні пластини на головці.

Відрегулювати положення бокових плит; перевстановити граничні пластини на головці.

10. Верхня стінка листа тонша за нижню

Невірно встановлені зазори на головці між губками та формуючим інструментом; невірно вибраний температурний режим екструдерів та головки.

Відкоригувати на головці зазори між губками та формуючим інструментом; провести корегування температурного режиму переробки з урахуванням реологічних властивостей, які застосовуються до значень, які забезпечуть нормальну роботу лінії.

11. На пилі лист вигибається в верх та вниз

Не співвідношення температур у зонах ІК печі

Провести корегування температурного режиму отжигу печі.

12. В окремих зонах спостерігаються провали на нижній або верхній поверхні листа

Недостатня питома маса в цій зоні; недостатній тиск повітря в цій зоні

Перевірити по ширині листа питому масу та при необхідності її скоригувати; при недостатній питомій масі – збільшити тиск повітря в цій зоні в головці

13. Порушена геометрія сот. Випуклі верхні та нижні стінки перегородки

Недостатня величина вакууму на калібрувальному столі; велика величина тиску повітря, яке подається в головку

Збільшити величину вакууму, зменшити величину тиску повітря яке подається в головку.