Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.88 Mб
Скачать

2.3. Складське господарство цеху.

На підприємство «Екстра пластик» сировина поступає у одноразових контейнерах – октабінах, ємністю 1тонна. Вона зберігається у ємностях зовнішнього зберігання об`ємом 65м3. Таких ємностей на підприємстві 3. Сировина також може зберігатися на складі сировини площею 300м2на дерев`яних піддонах. Окткбіни можуть стояти кожен окремо, попарно, але на відстані не меньше 1м, або складені у штабелі – не більше 3-х у штабелі. На складі постійно піддримуються оптимальні умови для зберігання(постійна температура та вологість).

Барвник зберігається на тому ж складі. Барвник приходить у мішках ємністю 25кг, на дерев`яний піддон вкладена 1т матервалу, який щільно упакований у захисну поліетиленову плівку.

Так як підприємство новітне і працює під замовлення, то складу готової продукції не передбачено, а на всяк випадок існує тимчасовий склад готової продукції площею 100м2. За умовами зберігання він повністю аналогічний умовам зберігання на складі готової продукції. Готові листи на дерев`яних піддонах, щільно упаковані у захисну плівку можуть стояти окремо на відстані не меньше 1.5м, або складені у штабелі – не більше 5 у штабелі.

2.4 Цеховий транспорт.

На підприємстві «Екстра пластик» для будь-яких переміщень сировини, готової продукції, оснастки, обладнання використовується :

навантажники (автокари).Їх на підприємстві два, вантажністю 3,5 і 5 тонн. Вони застосовуються для переміщення сировини та готової продукції на піддонах.

рокли, вантажопідйомністю до 2 тонн. У більшості випадків застосовуються для переміщення сировини.

кран –балки, на підприємстві їх 4, вантажопідйомністю 3,5 тонн. Вони використовуються для переміщення екструзій них головок під час їх заміни і для переміщення готової продукції.

пневмотранспорт, використовується для подачі сипучої сировини до місця призначення. Він дозволяє повністю автоматизувати розподілення речовини.

2.5.Опис технологічного процесу

Виробництво листів із полікарбонату здійснюється методом екструзії –екструзія через плоскощілинну головку .

Якість виробів, що виготовляються методом екструзії через плоско-щілинну головку, у значній мірі залежить від режимів переробки, підготування сировини, а також точного дотримання параметрів процесу в часу.

Самий процес виготовлення виробів може бути розбитий на окремі операції (стадії), що виконується в визначеній послідовності.Для кожної операції визначаються режими її виконання, а також необхідне устаткування.

2.5.1.Технологічна схема виробництва монолітних листів.

Технологічними схемами виробництва полікарбонатних листів, як правило, передбачується автоматизація процесів, починая від отримання сировини і закінчуя пакуванням і зберіганням готової продукції.

Технологічна схема включає наступні стадії:

прийом, транспортування, розтаровування та зберігання сировини, вхідний контроль;

транспортування сировини зі складу або підготування композиції до агрегатів для отримання листів;

формування листів;

контроль готової продукції;

пакування ;

зберігання готової продукції;

переробка відходів.

Прийом сировини, розтарювання та зберігання сировини.

Сировина на підприємство постачається у одноразових контейнерах, які називаються OKTABIN, у яких міститься 1т сировини і у мішках по 25 кг. Сировина цеховим транспортом перевозиться до складу або пневмотранспорту. Біля пневмотранспорту сировина розтарюється і за його допомогою завантажується у ємності зовнішнього зберігання. Таких ємностей на підприємстві 2, з ємністю 65т. Сировина зберігається на заводському складі де підтримуються оптимальні умови для її зберігання (постійні температура та вологість). Сировина до місць призначення подається за допомогою міжцехового транспорту або пневмотранспорту.

Підготовка сировини.

Полікарбонат - термопласт, який містить у своєму складі вологу, леткі залишки мономеру, які у процесі переробки можуть призвести до дефектів у листах, тому перед переробкою полікарбонат сушать у повітряних сушарках під вакуумом.

Вхідний контроль сировини.

Вхідний контроль проводиться з метою запобігання запуску у виробництво сировини, яка не відповідає нормам нормативно-технічної документації, контракту на постачання.

До вхідного контролю відносяться:

Документ на сировину, який вказує на його якість.

Цільність пакування сировини.

Однорідність кольору та розміру гранул.

Показник текучості розплаву.

Вологовміст.

Виготовлення монолітних листів.

Матеріал з ємності зовнішнього зберігання за допомогою пневмотранспорту потрапляє в сушарки, де він сушиться протягом 3-4 годин при температурі 100-120 С. Сушіння проходить з низу до верху гарячим повітрям, а подавання матеріалу у бункер екструдера знизу. Система працює таким чином, що матеріал постійно подається на сушіння, а сухий матеріал вже йде в бункер екструдера. У бункер екструдера пневмотранспортом завантажується і барвник, кількістю згідно рецептури. Шнек екструдера захоплює матеріал; в процесі руху матеріалу уздовж циліндра проходить 9 зон з температурою від 250 до 260 С, де відбувається змішування, гомогенізація та пластикація розплаву, а також видалення летких речовин за допомогою зони дегазації. А потім його продавлювання через фільтр за температурою 253 С у фіт-блок. Де розплав, який попадає з двох екструдерів формується у шари листа. Потім у такому стані розплав подається в плоскощелинну головку, для формування полотна заданої товщини та ширини. Розплав виходить з головки з температурою 250 С. Потім матеріал подається на глянцюю чий, зглажувальний 3-х валковий каландр. Валки каландрів нагріваються до температури 120-135 С. В залежності від поверхні середнього валка, поверхня листа може бути гладкою або з якимось малюнком. Зазор між валками встановлюється приблизно до товщини листа. Швидкість руху верхнього валка більша ніж нижнього і середнього. Це робиться для того, щоб лист рівномірно подавався на роликовий конвеєр. Циліндри якого обігріваються: 1секція- 100 С; 2секція-90 С. Потім лист подається на тягнучий пристрій, де він рівномірно остаточно охолоджується. Машиною для повздовжнього різання обрізаються кромки. Потім на поверхню листа наноситься ламінатна плівка і маркеровка. Далі лист подається на стрічковий конвеєр, де машина поперечної різки розрізає лист на певну довжину. Потім за допомогою листовкладника листи вкладаються на піддон. Після набирання заданої кількості листів вони за допомогою автокара транспортуються на упаковку

Таблиця 10. Дефекти листів , причини виникнення, шляхи усунення.

Дефекти

Причини виникнення

Шляхи усунення

1.Повздовжні риски і полоси

Наявність дефектів на робочих поверхнях формуючих інструментів

Полірувати, хромувати, полірувати робочі поверхні формуючого інструмента

2.Тьмяна поверхня листа

Розклад полімеру в наслідок перегріву

Вичистити циліндр машини і формуючий інструмент

3.Шорсткість поверхні листа

Волога, брудна сировина; низька температура розплаву, забруднення робочих поверхонь формуючого інструмента; розриви потоку із-за перерви в живлені

Замінити, підсушити сировину; підвищити температуру;відшліфувати, відполірувати робочі поверхні, слідкувати за живленням екструдера

4.Сторонні включення

Недостатня густина пакету фільтруючих сіток

Збільшити число фільтруючих сіток; замінити фільтруючі сітки

5.Жалоблення листів

Низька температура колібруючих валків гладильного каландра

Збільшити температуру середнього валка гладильного каландра

6.Різнотовщинність в поперечному напрямку

Зменшення формуючого зазору; нерівномірний розподіл температур по перетину головки

Відрегулювати формуючий зазор; відрегулювати температуру екструзіїної головки

7.Різнотовщинність в повздовжньому напрямку

Непостійна швидкість відведення листа; пульсація екструдованого розплаву, із-за нерівномірної швидкості його течій; недостатній опір формуючої головки, прослизання листа між валками тягнучого пристрою

Відрегулювати швидкість відведення листа; зменшити частоту обертання черв’яка; відрегулювати температуру по всіх зонах; відрегулювати охолодження черв’яка; знизити температуру в екструзійній головці; встановити додаткові сітки або екструзійну головку з більшим опором; підтягнути валки тягнучого пристрою

Контроль готової продукції.

Для забезпечення випуску продукції з показниками, що відповідають вимогам ДЕСТ і ТУ, листи піддаються контролю.

В лабораторіях ВТК повинен виконуватись контроль готової продукції у відповідності до вимог технічних умов:

1) Розміри листа (довжина, товщина, різниця діагоналей, ширина, і т. і.);

2) Вигляд листа (поверхня наявність інших включень, рівномірність кольору, і т.д.);

3) Коефіцієнт пропускання світла (видимий діапазон, ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання);

4) Контроль кольору;

5) Контроль блиску;

6) Випробування на розрив;

7) Випробування на ударну в’язкість по Шарпі.

Пакування листів.

Перед пакуванням листи проходять контроль якості. Пакування кожного окремого листа відбувається на лінії автоматично: на поверхню кожного листа з обох сторін наноситься захисна плівка, яка захищає лист від пошкоджень при перевезенні, встановленні і для захисту від дії атмосферних факторів. Лінія складає листи на дерев’яний піддон. Коли набирається маса листів 1т навантажник переміщує їх туди, де вони пакуються у плівку. На поверхню партії накладають дерев’яні дошки і фіксують білою стрічкою. Дерев’яні дошки зменшують тиск на листи.

Переробка відходів.

У процесі виробництва листів утворюються поворотні і безповоротні відходи. Безповоротні відходи утворюються у вигляді летких залишків мономеру, пластифікатора, вологи, які видаляються за допомогою зони дегазації. Поворотні відходи: відходи бокових стрічок листів, які не підлягають стандартам підприємства, відходи у процесі запуску, відбраковані листи направляються на дільницю переробки відходів. Де листи сортується, розрізаються пилами на менші шматки, а потім подрібнюються ножовими дробарками, упаковується у октабін, споряджується ярликом і навантажником транспортується на склад готової продукції. 25% вторинної сировини додають до первинної при виробництві листів.

Зберігання готової продукції.

Готова продукція зберігається у приміщенні с постійною температурою і вологістю. Пачки листів знаходяться на відстані не менш одного метру один від одного. Листи можуть складатися у штабелі не більше 5 в одному штабелі.