Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
4.88 Mб
Скачать

2.13.3. Загальні вимоги з електробезпеки

Оперативне обслуговування

1. До оперативного обслуговування електроустановок допускаються працівники, які знають їхні схеми, інструкції з експлуатації, особливості конструкції та роботи обладнання і пройшли навчання та перевірку знань.

2. Забороняється в електроустановках наближеня людей, механізмів та вантажопідіймальних машин до неогороджених струмовідних частин, що перебувають під напругою, на відстань, меншу за зазначену в таблиці 15

3. Електротехнічних працівників, які не обслуговують дані електроустановки, слід допускати до них у супроводі оперативних або оперативно- виробничих працівників.

4. Під час огляду в електроустановках понад 1000 В забороняється відчиняти двері приміщень, комірок, не обладнаних сітчастими огородженнями або бар’єрами. Якщо відстань між дверима і струмовідними частинами менша за зазначену в таблиці 15.

Таблиця 15.Допустима відстань до струмовідних частин, що перебувають під напругою

Напруга, кВ

Відстань від людини у будь-якому можливому її положенні та інструментів і пристосувань, що використовується нею, від тимчасових огороджень, м

Відстань від механізмів та вантажопідіймальних машин у робочому та транспортному положеннях, від стропів, вантажозахватних пристосувань та вантажів, м

1

2

3

До 1:

на ПЛ

у решті електроустановок

6, 10, 20, 35

110

154

220

330

400, 500

750

800 постійного струму

0,6

Не нормується

(без дотику)

0,6

1,0

1,5

2,0

2,5

3,5

5,0

3,5

1,0

1,0

1,0

1,5

2,0

2,5

3,5

4,5

6,0

4,5

5. Вимикати та вмикати роз’єднувачі , відокремлювачі , вимикачі понад 1000 В з ручним приводом необхідно в діелектричних рукавичках.

6. Знімати та встановлювати запобіжники необхідно при знятій напрузі.

7. Під час знімання та встановлення під напругою запобіжників необхідно користуватись:

в електроустановках понад 1000 В – ізолювальними кліщами (штангою) із застосуванням діелектричних рукавичок та захисних окулярів (масок).

в електроустановках до 1000 В – ізолювальними кліщами або діелектричними рукавичками та захисними окулярами (масками).

8. Двері приміщень електроустановок, камер, щитів та збірок слід зачиняти на замок, крім тих, в яких проводяться роботи.

9. Ключі від електроустановок всіх класів напруг повинні перебувати на обліку у оперативних працівників. В електроустановках без місцевих оперативних працівників ключі можуть перебувати на обліку у керівників або спеціалістів.

10. Ключі слід повертати кожного дня після завершення огляду або роботи. Видання та повернення ключів слід реєструвати в журналі довільної форми або в оперативному журналі.

11. У разі нещасних випадків для звільнення потерпілого від дії електричного струму слід негайно зняти напругу без попереднього дозволу.

Виконання робіт

1. Роботи в діючих електроустановках слід проводити за нарядом, розпорядженням та в порядку поточної експлуатації. Роботи в електроустановках слід виконувати згідно з вимогами ГОСТ 12.1.019 і ГОСТ 12.3.032

2. Забороняється самовільне проведення робіт, а також розширення робочих місць та обсягу завдання, визначених нарядом або розпорядженням.

3. Виконання робіт в електроустановках в зоні дії іншого наряду слід узгоджувати з працівником, який видав попередній наряд.

4. Ремонт електроустановок із застосування вантажопідіймальних машин, механізмів або великогабаритних пристроїв, слід виконувати за технологічними картами.

5. Під час виконання роботи із застосуванням електрозахисних засобів допускається наближатися людині до струмовідних частин на відстань, визначену довжиною їхньої ізольованої частини

6. Забороняється в електроустановках працювати в зігнутому положенні, якщо у разі випрямлення відстань до струмовідних частин буде менша за зазначену в таблиці 15Робоче місце слід влаштувати згідно з вимогами ГОСТ 12.2.032 і ГОСТ 12.2.033.

7. В темний період доби ділянки робіт, робочі місця, проїзди і підходи до них слід освітлювати.

8. Всі працівники, які перебувають в діючих електроустановках, в колодязях, тунелях, траншеях, повинні користуватися захисними касками.

9. Під час проведення земляних робіт необхідно дотримуватися вимог СниП ІІІ-4-80 “Техника безопасности в строительстве”.

Електродвигуни

1. Виводи обмоток, кабельні воронки та всі обертові частини електродвигунів (контактні кільця, шківи, муфти, вентилятори) слід обгороджувати.

2. Вмикати та вимикати електродвигуни пусковою апаратурою з приводами ручного керування необхідно в діелектричних рукавичках.

3. У разі виконання роботи на електродвигуні або механізмі, який приводиться ним у рух, що пов’язана з дотиком до струмовідних або обертових частин, з електродвигуна слід зняти напругу.

4. У разі від’єднання кабелю від електродвигуна необхідно на жилі кабелю з боку електродвигуна встановити переносне заземлення.

5. У разі виконання роботи на електродвигуні заземлення можна встановлювати на будь-якій ділянці кабельної лінії, що з’єднує електродвигун з збіркою.

6. Випробування електродвигуна спільно з виконавчим механізмом слід проводити з дозволу начальника зміни технологічного цеху, в якому вони встановленні.

7. Ремонт та налагодження схеми керування електродвигуном, незєднанним з виконавчим механізмом, можна проводити за розпорядженням.

Трансформатори струму

1. Забороняється розривати кола вторинних обмоток трансформатора струму.

2. Забороняється використовувати шини первинних обмоток як струмовідні під час виконання монтажних та зварювальних робіт.

3. Забороняється від’єднувати заземлювальний провідник вторинної обмотки до вимкнення приєднання.

4. У разі виконання роботи на трансформаторах струму або в колах, підімкнення до їхніх вторинних обмоток, необхідно дотримуватись таких запобіжних заходів:

затискачі вторинних обмоток до закінчення монтажу кіл, що підмикаються до них, слід закоротити.

у разі перевірки полярності перед подаванням імпульсів струму до первинної обмотки прилади слід приєднати до затискачів вторинної обмотки.