Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otchetik.docx
Скачиваний:
128
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
88.62 Кб
Скачать

1.2 Характеристика предмету

Оперативні засоби друку.

Оперативна поліграфія забезпечує швидке отримання якісної поліграфічної продукції в значних обсягах в умовах звичайного установи, офісу. Оперативну поліграфію можна віднести до найбільш істотним досягненням другої половини XX ст., бо вона є потужним засобом впливу на суспільство: це найважливіший інструмент реклами, пропаганди, важливий фактор розвитку національної культури і освіти. Існує багато різних способів друку в поліграфії: висока, глибока, трафаретний, гектографическая, офсетний та ін. Висока і глибокий друк найдосконаліші способи друку для масового тиражування книг, брошур; в них використовуються об'ємні друковані форми, опуклі при високій друку і поглиблені при глибокій. В оперативній поліграфії застосовуються, як правило, плоскі друковані форми.

Офсетний друк. В основі офсетного друку лежить принцип змішуваності масла і води. Друк виконується з плоскої поверхні (форми), обробленої таким чином, щоб ділянки, відповідні наноситься зображення, утримували фарбу на масляній основі і відштовхували воду, а інша поверхня утримувала воду і відштовхувала фарбу.

Друкована форма виготовляється на металевій (фольга) або гідрофільної паперової пластині шляхом друкування на друкарській машинці (принтері) або електрографічним або термографічним копіюванням документа, але з обов'язковим використанням жирового барвника. При друку на ротапринтахна пластину накочується фарба, налипающая на жирні місця, а потім контактним способом через проміжне еластичне ланка (офсетний барабан) фарба переноситься на папір для отримання копії.

Переваги:

  • висока якість друку;

  • можливість великого тиражування - 5 тис, відбитків з металевої форми н 400 - 1500 з паперовою;

  • простота редагування друкарської форми (спеціальної офсетного гумкою або знежирюючим засобом);

  • можливість повторного використання (до 5-7 разів) пластини з фольги;

  • можливість кольорового друку. Недоліки:

  • складність виготовлення друкованої форми і процесу копіювання;

  • висока вартість обладнання.

Ротапринты: ПІВ-35, КРЦ-3, РЦ-2-А4, Офсету 11, ГЕКА, ftominor, Gestetner. Plate-master та ін.

Трафаретний друк. Друкована форма - трафарет, виготовляється на аркуші воскової, желатинової або колоїдної паперу або на плівці шляхом пробивання в ній мікроотворів на спеціальних друкарських машинках або методом електронно-графічного копіювання. Процес друку полягає в продавлюванні фарби через трафарет на машинах, званих ротаторами

Переваги:

  • якісний друк;

  • тиражування - 400 - 1500 відбитків з однієї форми;

  • простота виготовлення друкованих форм.

Недоліки:

  • неможливість редагування друкованих форм;

  • необхідність кількох трафаретів при кольорового друку,

Приклади ротаторів: РС-А4 (ДАР-50), Циклос МХП, Прогрес 1011, Gestetner 480, Rex Rotary 4500.

Електронно-трафаретний друк. Особливої уваги заслуговує, безумовно, самий ефективний і перспективний варіант оперативної поліграфії на ризографах, використовує останні досягнення цифрової електроніки й істотно поліпшує всі характерне гики трафаретного друку. Різографи - порівняно новий тип копіювально-розмножувальної техніки; вони поєднують традиційну трафаретний друк з сучасними цифровими методами виготовлення та обробки електронних документів. Підключивши різограф до комп'ютера через паралельний порт, його можна використовувати для оперативного створення, редагування і розмноження будь-яких поліграфічних видань.

Різограф був винайдений і створений в 1980 р, в Японії, а вже до початку 1995 р. понад 70% японських шкіл були оснащені ризографами; у Росії перші різографи з'явилися l ;1992 р., у 1995 р. їх кількість у нас перевищило 3000. а загальні потреби російського ринку становлять, за оцінкою фахівців,200 тис. шт.

Процес копіювання складається з двох етапів:

  • підготовка робочої матриці (займає 15 - 20 с);

  • копіювання по матриці (через 10 - 20 хв можна отримати кілька тисяч якісних відбитків).

При підготовці матриці тиражований оригінал документа поміщають на вбудований сканер. Сканер зчитує інформацію, кодує її і створює відповідний цифровий файл. Після обробки спеціальної багатошарової майстер-плівки термоголовкою, керованої цим цифровим файлом, створюється робоча матриця, що містить копируемое зображення або текст у вигляді мікроотворів у зовнішньому шарі плівки. Потім робоча матриця просочується спеціальним барвником, поглощаемым внутрішнім шаром плівки, і використовується як трафарет для тиражування документа. З однієї робочої матриці можна отримати не менше 4000 відбитків хорошої якості. Всі названі процедури виконуються автоматично.

Переваги різографа;

  • використання паперу для копіювання будь-якого типу і якості;

  • висока продуктивність: перша копія виходить через 20 - 30 с, подальший процес копіювання йде зі швидкістю 60 - 130 відбитків в хвилину;

  • висока якість копіювання: у текстовому режимі дозвіл до 16 точок/мм, фоторежимі відображення 256 відтінків і градацій яскравості;

  • можливість копіювання кольорових документів за декілька прогонів;

  • можливість збільшення або зменшення копій в 2 рази;

  • висока економічність при великому тиражуванні: якщо вартість отримання 10 копій, наприклад, на ризографі і ксероксі приблизно однакова, то виготовлення 500 відбитків на різографі обходиться в 6 - 8 разів дешевше;

  • можливість спільної роботи з ПК і, зокрема, використання ПК для створення і редагування документів;

  • автоматизація всіх процесів, зручність управління, наявність дисплея.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]