Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності КЛ+.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
438.27 Кб
Скачать

3. Неусвідомлювані психічні процеси

У зоні ясної свідомості знаходить своє відбиття мала частина сигналів, що одночасно приходять із зовнішнього і внутрішнього середовища організму. Сигнали, що потрапили в зону ясної свідомості, використовуються людиною для усвідомленого керування своєю поведінкою. Інші сигнали також використаються організмом для регулювання деяких процесів, але на підсвідомому рівні. Усвідомлення обставин, що утруднюють регуляцію або рішення завдання, сприяє знаходженню нового режиму регулювання або нового способу рішення, але як тільки вони знайдені, керування знову передається в підсвідомість, а свідомість звільняється для розв’язання знову виникаючих труднощів. Ця безперервна передача керування, що забезпечує людині можливість вирішувати всі нові завдання, опирається на гармонічну взаємодію свідомості і підсвідомості. Свідомість залучається до об'єкта тільки на короткий інтервал часу і забезпечує вироблення гіпотез у критичні моменти нестачі інформації.

Більша частина процесів, що протікають у внутрішньому світі людини, нею не усвідомлюється, але в принципі кожний з них може стати усвідомленим. Виділяють:

- підсвідоме – ті уявлення, бажання, дії, прагнення, які пішли зараз зі свідомості, але можуть потім опритомніти;

- власне несвідоме – таке психічне, котре ні за яких умов не стає свідомим.

Фрейд вважав, що несвідоме – це не стільки ті процеси, на які не направляється увага, скільки переживання, що придушуються свідомістю, такі, проти яких свідомість споруджує потужні бар'єри.

Усі неусвідомлювані процеси можна розбити на три великі класи.

Неусвідомлювані механізми свідомих дій:

а) неусвідомлювані автоматизми. Під неусвідомлюваними автоматизмами мають на увазі зазвичай дії або акти, які здійснюються "самі собою", без участі свідомості. Перша група - первинні автоматизми (автоматичні дії). До групи автоматичних дій входять або природжені акти, або ті, які формуються дуже рано, часто впродовж першого року життя дитини. Друга група - вторинні автоматизми (автоматизовані дії, або навички).

б) явища неусвідомлюваної установки. Установка - готовність організму або суб'єкта до здійснення певної дії або до реагування у певному напрямі.

в) неусвідомлювані супроводи свідомих дій - мимовільні рухи, тонічна напруга, міміка і пантоміміка, а також великий клас вегетативних реакцій, що супроводжують дії і стани людини.

Неусвідомлювані спонукання свідомих дій – потреби, мотиви, потяги, які призводять до свідомо здійснюваних дій, але самі по собі не усвідомлюються. Характеристики: неусвідомлюваність (по причині неприємності усвідомлювати дійсну причину), дієвість (хоча потреба не усвідомлюється, вона призводить до дії), прагнення знайти мотивування (людина завжди знаходить пояснення причинам своїх дій, навіть коли істинні причини не усвідомлюються), можливість усвідомлення (або самостійно, або за допомогою психолога).

«Надсвідомі» процеси – процеси утворення певногоо інтегрального продукту великої свідомої роботи, які потім "вторгається" у свідоме життя людини і, як правило, радикально міняє її течію. (Наприклад, відомий випадок - Менделєєв, який довго працював над своєю періодичною таблицею хімічних елементів, побачив її уві сні.)