Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності КЛ+.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Лекція 2.

Тема 2. Методи досліджень у психологічній науці План

1. Спостереження як метод психологічних досліджень.

2. Експеримент у психологічних дослідженнях.

3. Опитувальні психодіагностичні методи у психологічних дослідженнях.

4. Психодіагностичні тести у психологічних дослідженнях.

Ключові слова: психологічне дослідження, методологія, метод, спостереження, експеримент, опитування, психодіагностика.

1. Спостереження як метод психологічних досліджень

Спостереження – найдавніший метод пізнання. Його примітивною формою – життєвими спостереженнями - користується кожна людина у своїй повсякденній практиці.

Розрізняють такі види спостереження: зріз (короткочасне спостереження), лонгітюдне (довге, іноді протягом ряду років), вибіркове і суцільне та особливий вид – включене спостереження (коли спостерігач стає членом досліджуваної групи).

Загальна процедура спостереження складається з наступних процесів:

- визначення завдання та мети (для чого, з якою метою?);

- вибір об'єкта, предмета і ситуації (що спостерігати?);

- вибір способу спостереження, що найменш впливає на досліджуваний об'єкт і найбільш забезпечує збір необхідної інформації (як спостерігати?);

- вибір способів реєстрації того, що спостерігається (як вести запису?);

- обробка та інтерпретація отриманої інформації (який результат?).

Один з різновидів спостереження – самоспостереження, безпосереднє або відстрочене (у спогадах, щоденниках, мемуарах людина аналізує, що він думав, почував, переживав).

Окрім стандартизованого спостереження існує ще один вид цього методу – включене спостереження. У включеному спостереженні дослідник є безпосереднім учасником того процесу, який вивчається, наприклад, вивчаючи взаємовідносини в групі людей він може бути сам включений в цю групу і бути учасником усіх процесів що проходять в групі, спостерігаючи і аналізуючи їх. Окрім цього існує ще і вільне спостереження. Ця модифікація методу використовується в тих випадках, коли неможливо точно визначити що слід спостерігати, тобто ще не відомі ознаки явища, яке вивчається.

Спостереження входить складовою частиною у два інших методи – бесіду та експеримент.

2. Експеримент у психологічних дослідженнях

Експеримент – активне втручання дослідника в діяльність випробуваного з метою створення умов, у яких виявляється психологічний факт. Буває лабораторний експеримент, він протікає в спеціальних умовах, використовується спеціальна апаратура, дії випробуваного визначаються інструкцією, випробуваний знає, що проводиться експеримент, хоча до кінця дійсного змісту експерименту може не знати. Експеримент багаторазово проводиться з великою кількістю випробуваних, що дозволяє встановлювати загальні статистично достовірні закономірності розвитку психічних явищ.

Метод експерименту в психології застосовується в двох модифікаціях:

- у вигляді лабораторного експерименту;

- у вигляді природного експерименту (широке використовується при вивченні діяльності школярів ).

Лабораторний експеримент дозволяє вивчати яке-небудь явище в штучно створених для нього умовах. За ситуації, коли явище не піддається вивченню в лабораторному експерименті, ставлять природний експеримент, де явище, що вивчається, проявляється в звичайних для нього умовах.