Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності КЛ+.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
438.27 Кб
Скачать

2. Загальна характеристика напрямів психокорекції

Різні методи психокорекції формувалися у рамках існуючих психологічних напрямів, основними з яких вважається психоаналітичне, біхевіорістське та екзистенціально-гуманістичне. Різні методології цих напрямів, різні уявлення про модель «здорової», «нормальної» людини диктують відмінності в засобах і прийомах психокорекції.

У психоаналітичному підході психокорекційна робота спрямована на пом'якшення симптомів внутрішньої конфліктної взаємодії між Супер-его (Зверх-Я) та Ід (Воно) через подолання неадекватних психологічних захистів та на розв’язання прихованих у несвідомому психічних травм.

У біхевіорістському напрямі відхилення від норми, що викликають необхідність у психокорекції, розглядаються як результат «шкідливого» навчання. Тому основний упор робиться на зміну тих форм поведінки, які не відповідають обставинам життя клієнта; корекційна робота здійснюється, передусім, як навчання потрібним формам поведінки.

У екзистенціально-гуманістичному напрямі психокорекційна робота розуміється, передусім, як створення умов для позитивних особистісних змін (особистісного зростання, самоактуалізації, розширення просторів буття). При цьому завдання психолога полягає не в приведенні індивідуальних особливостей клієнта у відповідність нормам психічного розвитку, а в орієнтації на унікальні можливості, потенціали, ресурси особистості.

У радянській та пострадянській психології зміст психокорекційної роботи відбиває теоретичні підходи основних наукових шкіл. Наприклад, у рамках культурно-історичного підходу психокорекція розуміється як розвиток вищих психічних функцій через оволодіння знаковими системами при обліку зони найближчого розвитку. Діяльністна парадигма пов'язує психокорекцію з формуванням системи дій і чіткою структуризацією діяльності.

Методи і прийоми психокорекції з точки зору цілей психокорекції.

З цієї точки зору можна виділяти два основні напрями в індивідуальній психокорекції виділяють:

1. Методи посилення регулюючих функцій психіки, розвитку емоційного самоконтролю і самоврядування:

- завдання поліпшення психічної саморегуляції клієнта вирішується за допомогою ділових бесід, в ході яких обговорюються конкретні вчинки, дії клієнта, утруднення, що мають місце;

- здійснюється корекція пізнавальних та емоційних компонентів саморегуляції через переконання, розвиток контролюючих емоцій і формування адекватних реакцій на різні зовнішні дії з боку керівника або колеги, члена сім'ї або випадкового ініціатора конфліктної ситуації.

2. Методи нормативно-ціннісної корекції, об'єктами яких виступають нормативні комплекси, що обумовлюють:

- відмову від підпорядкування спільним принципам, цілям, завданням;

- протест проти регламентації;

- відчуття необґрунтованого позбавлення волі, яке часто призводить до шкідливих звичок, нездорових пристрастей.

В цьому напрямку зазвичай використовуються методи групової психокорекції, які націлені на вироблення норм особової поведінки і міжособової взаємодії, розвиток здатності гнучко реагувати на ситуацію, швидко перебудовуватися в різних умовах і різних групах. Як такі методи використовуються спеціально розроблені психотехніки, вправи, ролеві ігри, групові дискусії та ін.