Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вострецов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

28

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Формування професійної спрямованості за допомогою методів організації діяльності»

Виконав студент гр. 

Науковий керівник

Харків, 2012

ПЛАН

ВСТУП 3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Педагогічні основи формування професійної спрямованості за допомогою методів організації діяльності 6

1.1. Особливості формування професійної спрямованості учнів ПТНЗ 6

1.2. Метод організації діяльності як засіб формування професійної спрямованості учнів ПТНЗ 13

Висновки до теоретичного розділу 18

ВИСНОВКИ 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 27

ВСТУП

Кожній людині протягом життєвого шляху постійно доводиться приймати рішення. Проблема прийняття рішення - не завжди легке завдання, адже часто від вірного вибору залежить благополуччя людини, а іноді - і його доля.

Вибір професії зумовлює успіх професійної і життєвої кар'єри. На роботі людина здобуває друзів, включається в суспільство людей, близьких за інтересами, життєвим сенсів. І якщо людина не зумів знайти себе в професії, не задоволений її результатами, він не відчуває себе комфортно. Потреби молоді у професійному самовизначенні, психологічної підтримки в процесі подолання труднощів професійного життя, конфліктів, незадоволеності працею, професійної втоми, надання допомоги при вимушеному звільнення, втрати працездатності - все це соціально та особистісно значущі проблеми, які треба вирішувати. І саме з цього я торкнувся теми формування професійної спрямованості у період навчання у вузі.

У зв'язку з падінням останнім часом педагогічної та науково-дослідницької діяльності зростає необхідність дослідження цього явища. Навчання даними професіями не припиняється, але все ж таки менше молодих фахівців можна побачити в наших школах і дослідних лабораторіях. Освіта країни зазнає кризу. Певною мірою це обумовлено низькою оплатою за цю працю. Але у цієї проблеми є зворотний бік: якщо підняти заробітну плату, то в школи і в дослідницькі лабораторії може потрапити багато випадкових людей. У той же час матеріальні стимули не є провідними у виборі професії вчителя і науковця.

Актуальність обраної нами теми полягає в тому, що при вступі до ПТНЗ не враховується той комплекс психологічних феноменів, який визначає успішність навчання, формування стійкої професійної спрямованості кожного студента. Необхідний індивідуальний підхід, а також максимальне використання всього арсеналу профорієнтаційних можливостей навчально-педагогічного процесу, створення і впровадження педагогічних технологій, орієнтованих не тільки на підвищення рівня знань студентів, а й на розвиток професійного самовизначення, тобто діяльнісної - смислового єдності у майбутніх фахівців.

Професія педагога - одна з найважливіших у сучасному світі. Від його зусиль залежить майбутнє людської цивілізації. Професійний педагог - це єдина людина, яка більшу частину свого часу займається вихованням і навчанням дітей. Якщо процес навчання дітей вчителем припиниться, то неминуче настане криза. Нові покоління через відсутність конкретних знань не зможуть підтримувати культурний, економічний і соціальний прогрес. Без сумніву, суспільство не підготовлених морально і професійно.

У міру розвитку науки наукова діяльність все більше перетворюється на масову і набуває керівну роль у системі суспільного виробництва, причому ця роль все зростає разом з подальшим розвитком НТР. Але будь-які кількісні та якісні зміни ні проходили у науковій діяльності, цьому специфічному процесі, вчений, тобто людина, є і завжди буде головною фігурою, що приводить в дії знаряддя і засоби праці, "виробником наукових знань. В процесі цієї творчої діяльності саме людина - суб'єкт активно відображає дійсність і виробляє нові духовні цінності.

Актуальність проблеми посилюється коли мова стосується питань психологічної адаптації студентів в нових соціально-економічних умовах і нових системах освіти (психологічної, профорієнтаційної), а також вивчення особистісних процесів, пов'язаних з проблемою формування професійного самовизначення. До числа таких проблем відноситься і психологічне вивчення процесу формування та розвитку професійної спрямованості особистості на тому етапі професійного самовизначення, коли вибір напряму професійного розвитку вже здійснений, на етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Об’єкт дослідження – навчальний процес у ПТНЗ.

Предмет дослідження – формування професійної спрямованості за допомогою методів організації діяльності.

Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та перевірці ролі методів організації діяльності у формуванні формування професійної спрямованості учнів ПТНЗ.

Гіпотеза дослідження: використання методів організації діяльності значно підвищує рівень формування професійної спрямованості учнів ПТНЗ

Теоретичне значення і новизна дослідження обумовлена тим, що в сучасній літературі в достатній мірі описані ті якості особистості, які повинні мати майбутній або вже працює вчитель і вчений, але не досліджені ті якості, які забезпечують схильність до даної професії.