Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ до спеціальності КЛ+.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Модуль 2

Психологія як галузь практичної діяльності

(10 ГОДИН).

Лекція 4.

Тема 4. Особистість психолога-практика

План

1. Практична психологія як професія.

2. Психолог-аматор та психолог-професіонал.

3. Особистість психолога-професіонала.

4. Етичні принципи діяльності психолога.

5. Професійна компетентність психолога.

Ключові слова: практична психологія, психолог-дослідник, психолог-викладач, психолог-практик, професіонал, професіоналізм, психологічна етика.

1. Практична психологія як професія

Професія – діяльність, за допомогою якої людина бере участь в житті суспільства і яка служить їй головним джерелом матеріальних коштів для існування. і визнається за професію особистою самосвідомістю цієї людина.

В цілому поняття «професія» містить наступні характеристики:

- це обмежений вид праці, що часто передбачає співпрацю з суміжними фахівцями;

- це праця, що вимагає спеціальної підготовки і постійної перепідготовки;

- це праця, що виконується за винагороду (цим професія часто відрізняється від непрофесійних видів діяльності і дозвілля);

- це суспільно корисна праця;

- це праця, що дає людині певний статус в суспільстві.

Близьким до поняття «професія» є поняття «спеціальність» - це конкретніша область прикладання своїх сил. Наприклад, в професії психолог спеціальностями можуть бути: «соціальна психологія», «клінічна психологія» та ін. Ще конкретнішим поняттям є «посада», яка передбачає роботу в конкретній установі і виконання конкретних функцій. Поняття «зайняття», є досить широким утворенням освітою, що включає і професію, і спеціальності, і конкретні посади. Наприклад, можна сказати, що ці фахівці «займаються» питаннями шкільної профорієнтації, проблемами дитячо-батьківських стосунків, загальними проблемами соціалізації особистості, питаннями соціально-економічних особливостей суспільства, питаннями відхилень у розвитку та ін.

Аспекти поняття «професія» та їх специфіка для психології:

1. Професія як спільність людей, що займаються близькими проблемами та дотримують приблизно однакового способу життя (рівень життя може розрізнятися у професіоналів з різною мірою успішності, але базова система цінностей у представників професії «психолог» приблизно однакова, що і дозволяє їм говорити про когось зі своїх колег як про фахівця, який більш або менш «відбувся»).

2. Професія як область прикладання зусиль пов’язана з виділенням (і уточненням) самого об'єкту і предмета професійної діяльності психолога. Тут вирішується питання, в яких сферах життєдіяльності психолог може реалізувати себе як професіонал.

3. Професія як діяльність і область прояву особистості. Професійна діяльність не просто дозволяє «виробляти» певні товари або послуги, але передусім вона дозволяє людині реалізовувати свій творчий потенціал і створює умови для розвитку цього потенціалу.

4. Професія як система, що історично розвивається. Сама професія міняється залежно від зміни культурно-історичного контексту і, на жаль, можливі ситуації, коли первинний сенс професії може істотно спотворюватися. Зокрема, психологія, яка по суті орієнтована на розвиток неповторної особистості людини, може в певні історичні періоди використовуватися для відвертої маніпуляції суспільною свідомістю і створення у свідомості окремих людей ілюзії рішення їх проблем (особливо, коли ці психологічні проблеми умисне не зв'язують з громадськими проблемами).

5. Професія як реальність, що творчо формується самим суб'єктом праці (в даному випадку - самим психологом). Це означає, що навіть культурно-історична ситуація (епоха) не є тотально домінуючою; багато що залежить від конкретних людей. Саме вони мають визначати місце своєї професії (і свою особисту «місію») в громадській системі, а не просто виконувати роботу «за інструкцією». Саме завдяки конкретним особистостям психологія розвивається як наука і практика.