Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЁТ .doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
927.74 Кб
Скачать

1.3. Теоретичні положення про флексографічний друк

Флексографічний друк — спосіб нанесення зображення на матеріал за допомогою гнучких гумових форм з використанням рідких швидковисихаючих фарб. Широко застосовується з метою створення рекламної продукції, а також в дизайні, оформленні приміщень, виготовленні етикеток і упаковок і т.п. Гнучка форма, яка передає малюнок, робить цей тип друку унікальним, поєднуючи в собі простоту і можливість високої тиражності. Одна форма розрахована на 1-5 млн. відбитків. Її еластичність виключає процес приправки, дає можливість друкувати на грубій або гнучкою фактурі, використовувати широкий спектр матеріалів.

Переваги флексографічного друку. Флексодрук відрізняється наступними плюсами, що виділяють його серед інших способів передачі малюнка: • можливість працювати з матеріалами різної товщини і фактури; • скорочення кількості післядрукарських процесів; • можливість використання екологічно чистих фарб; • зображення відрізняється високою якістю, люттю; • можливість використання будь-яких кольорів і малюнків; • за допомогою гнучких форм можна регулювати їх тиск на матеріал; • економічність; • висока швидкість друку.

Обладнання для друку. Використовуються спеціальні друкарські машини, найчастіше ротаційні. Рельєфна форма виготовляється з гуми або з фотополімерів. Самі ж машини можуть бути трьох типів: 1. Ярусні. Така машина складається з окремих вузлів, розташованих один над іншим і знаходяться в окремих друкованих циліндрах. Обладнання не дає можливості поєднувати багато кольорів і переносити малюнок на занадто тягучі матеріали. Призначена для щільного паперу. 2. Секційні. Так само мають окремі друковані вузли в циліндрах, але ці вузли розташовані горизонтально. Є можливість переносити зображення на розтягувані матеріали, тканина, завдяки контрольно-вимірювальних приладів натягу. Часто використовуються для друку на габаритних виробах (картонні коробки, стенди), а також на самоклеючих етикетках. 3. Планетарні. Всі вузли згруповані в один циліндр. Така машина дає можливість друкувати на тонких і тягучих поверхнях, оскільки вони не піддаються розтягуванню і обертаються тільки навколо циліндра. Ідеально підходить для перенесення малюнка на тонкий пластик, тканину. Поєднує велику кількість кольорів. Недолік — можливість друкувати тільки з одного боку поверхні.

Матеріали. Флексографічний друк можливий на картоні, папері звичайному і самоклейці, плівці, тонкому пластику, фользі і т.п. Важливу роль у флексодруці відіграють фарби. Щоб досягти потрібної яскравості і насиченості, чорнила повинні відповідати певним нормам. Залежно від способу запечатування відбитка флексографічні фарби поділяють на: • водорозчинні (вбираються поверхнею); • з летючими розчинниками (спирторозчинні або спиртові фарби, які закріплюються шляхом випаровування); • УФ-висихаючі (закріплюються під впливом ультрафіолетового випромінювання). Найбезпечнішими і зручними вважаються водорозчинні фарби, але з ними неможливо працювати при друку на плівці і пластиці. З цією метою використовуються чорнила на основі летючих розчинників, які, до того ж, коштують дешевше. Ну а останній вид фарбувальних речовин з’явився не так давно, але вже став дуже популярним, завдяки високим результатам друку.

Процес друку. Флексографічний друк — прямий метод перенесення зображення. Форма покривається фарбою, торкається до поверхні і залишає на ній відбиток. Спеціальний валик (анілоксовий) завдає чорнило на опуклі частини форми, які і роблять візерунки, написи. Цей валик має спеціальні комірки, за допомогою яких переноситься потрібну кількість чорнила.