Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shastya 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
722.43 Кб
Скачать

72. Робота з кадрами підприємства здійснюється спеціалізованим функціональним підрозділом підприємства — кадровою службою.

Слід зазначити, що в сучасній літературі, а також у практиці діяльності різних підприємств використовуються такі назви, як: відділ кадрів, служба кадрів, відділ по роботі з персоналом і т. д.

Усі ці назви мають однакове значення для діяльності підприємства і виконують функції організації роботи з персоналом конкретного підприємства.

Роль кадрової служби в апараті управління безупинно росте. Так, у період становлення ринкової економіки в Україні виникає необхідність в обґрунтованому підборі, організації навчання, підвищенні кваліфікації, правильній оцінці і вихованні кадрів підприємства.

До функцій кадрової служби підприємства належать:

• визначення потреби в кадрах, планування кадрового забезпечення і руху кадрів;

організація підбору, розміщення і виховання персоналу;

• дослідження і аналіз ділових, професійних і особистих якостей працівників підприємства;

• організація діловодства з роботи з персоналом;

• оцінка і атестація персоналу підприємства; організація навчання і підвищення кваліфікації персоналу;

• формування кадрового резерву, підготовка керівних кадрів і управління просуванням за службою;

• поліпшення умов роботи і рішення соціальних питань; розвиток мотивації, кар'єри працівників.

Усі види роботи з персоналом у підприємстві пов'язані з функціями кадрової служби, взаємозалежні між собою, мають конкретний науковий і практичний зміст, а також мотивують працю працівників кадрової служби щодо їх виконання. Слід зазначити, що робота кадрових служб має свою специфіку відповідно до особливостей керованого об'єкта, що характеризуються профілем його діяльності (виробнича, комерційна, фінансова і т. д.).

Структура кадрової служби може бути різною у залежності від специфіки, масштабів діяльності підприємства, стратегії і тактики роботи з персоналом.

Задачі відповідного підрозділу (відділу кадрів, служби персоналу і т. д.), як правило, полягають у такому:

• розробка і реалізація кадрової політики підприємства відповідно до внутрішніх стандартів і сучасних концепцій управління персоналом;

• створення і підтримка інформаційно-аналітичної бази для прийняття рішень з питань управління персоналом;

• організація безпечних умов роботи працівників підприємства, матеріального і морального стимулювання їхньої діяльності.

Характеризуючи місце та значення кадрової служби в сучасних організаціях, слід зазначити, що головне її призначення полягає у тому, щоб не тільки керуватися у здійсненні кадрової політики, але й діяти з урахуванням трудового законодавства, реалізації соціальних програм.

Функції, структура та завдання кадрових служб сучасних організацій тісно пов'язані за характером розвитку економіки, розуміння керівництвом підприємства ролі персоналу у виконанні цілей та задач, що стоять перед організаціями.

Основними задачами в діяльності кадрових служб є:

— реалізація наукових принципів при підборі та розстановці кадрів;

— забезпечення підприємства кадрами у відповідності з потребами як за кількістю, так їх якістю;

— проведення заходів по формуванню стабільних трудових колективів, зниженню плинності кадрів.\

При організації кадрової служби, структуруванні її складу необхідно виходити із наступних посилань: Перелік робіт, пов'язаних із забезпеченням ефективного управління персоналом має відносно стандартизований для усіх сучасних організацій вигляд. На рис. 2 представлено побудову кадрової служби сучасних організацій, що орієнтована на стандартний набір робіт і може бути адаптованою до визначеної кадрової політики певного підприємства[9, c. 76-79].

73. Графологічний метод психодіагностики особистості - безперечний лідер серед прихованих діагностичних інструментів, використовуваних у прикладній психології. Найважливіша перевага методу в сучасних умовах - абсолютна конфіденційність власне самої психодіагностичної процедури. Надійність і достовірність одержуваної інформації наближається до 80-90%. Захарактерними ознаками зміни почерку в тій чи іншій ситуації можна з упевненістю визначити ставлення індивіда до ситуації

Психологія кольору

Представляється розширений та адаптований до сучасних вимог психоаналіз кольору і колірних відтінків (пантонов).Початковою теоретичною базою послужила методологія психоаналізу кольору по Максу Люшера, другий акцент зроблений на аспектах псіховізуального впливу колірних образів у сучасній бізнес продукції, пі-ар технологіях, розробки товарних брендів і торгових марок.

Физиогномические психоаналіз

Фізіогноміка у найзагальнішому сенсі - психодіагностика людини по обличчю (включаючи будову черепа) та особовим зморшкам (фізіодерматогліфіка). Завдяки цьому методу ми можемо визначити генетичні характеристики індивідуума, так би мовити його природні задатки

Псіхофонологія визначає особливості впливу фонограми слова на нашу підсвідомість. Ми всі живемо в світі звуків, слів, назв (тепер ще брендів і слоганів), та їх вплив на нас сильнішими, ніж колір і форма. "Правильний" вибір назви в звуковому варіанті впливу викличе у слухача потрібний і заздалегідь прорахований спонукальний імпульс, образ або асоціативний зв'язок.Все, мета досягнута, фонограма слова зробила свою справу

Корпоративний (внутрішньофірмовий) псіхомоніторінг персоналу - це оцінка, профподбору, навчання (тренінг) іпрогнозування успішності діяльності персоналу з психофізіологічних критеріям працівника стосовно до вимог конкретної посади в єдиній системі стандартів і підходів

Психоаналіз симптоматики захворювань - достовірний метод отримання витиснута із свідомості інформації про глибинні комплексах і напругах особистості. Подібна інформація може найсерйознішим чином скорегувати уявлення про дану людину та її перспективні можливості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]