Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Основні напрями подолання екологічної кризи:

  1. техніко-технологічний – поліпшення стану довкілля за рахунок зміни структури економіки та екологізації продуктивних сил (безвідходні ресурсозберігаючі технології, альтернативна енергетика);

  2. екологічний: інтеграція екологічних принципів у ринкові реформи, вдосконалення економічного механізму природокористування;

  3. науково-теоретичний – фундаментальні наукові дослідження, наукове обґрунтування критеріїв екологічної безпеки, природоохоронне бізнес-планування.

  4. адміністративно-правовий – удосконалення природоохоронного законодавства, посилення екологічної дисципліни та юридичної відповідальності за порушення природоохоронних норм, екологічні експертизи проектів.

  5. еколого-просвітницький – еколого-правове виховання формування нового екологічного мислення та екологічної свідомості;

  1. міжнародний – екологічне співробітництво, інтеграція сил, коштів, ресурсів на вирішенні екологічних проблем.

Все це має забезпечити сталий розвиток.

Під сталим розуміється тип розвитку, що не перекладає на майбутні покоління додаткові витрати: він мінімізує негативні зовнішні ефекти, забезпечує просте або розширене відтворення виробничого потенціалу, необхідність врахування довгострокових наслідків прийнятих рішень.

3. Міжнародне співробітництво у вирішенні глобальних проблем та участь у ньому України

Вирішення глобальних проблем можливе лише за умови невідкладності й рішучості дій, колективних і скоординованих зусиль світового співтовариства.

Основними сферами міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем є:

  • роззброєння і конверсія;

  • ліквідація зон екологічного лиха;

  • встановлення уніфікованих норм та правил природокористування;

  • сприяння країнам, що розвиваються у вирішенні проблем злиднів, голоду, хвороб, неграмотності;

  • освоєння інформаційних технологій, формування єдиного інформаційного простору.

Основні форми міжнародного співробітництва у вирішенні глобальних проблем:

  • обмін ініціативами у реальних універсальних міжнародних форумах, системи ООН/ЮНЕСКО, Ради Європи, ЄС тощо;

  • проведення міжнародних переговорів, зустрічей, випробування зброї, соціальні, екологічні та інші процеси;

  • реалізація спільних проектів і програм;

  • передача технологій;

  • виділення кредитів;

  • реформування системи ціноутворення на світові природні ресурси;

  • надання країнам, що розвиваються, доступу на світовий ринок;

  • загально планетарні та регіональні угоди під егідою ООН та інших міжнародних організацій.

Україна теж потерпає від глобальних проблем, зокрема екологічної. Разом з такими районами як Урал, Кузбас, Перська та Мексиканська затоки, Азовське, Чорне та Балтійське моря вона визнана зоною екологічного лиха.

Україна є учасницею понад 30 міжнародних багатосторонніх угод у сфері охорони довкілля. Наша держава уклала з державами-сусідами кілька десятків угод з регіонального співробітництва про спільні заходи щодо охорони довкілля в межах Карпатського регіону, басейнів річок Дунаю, Дніпра, Чорного моря тощо.

В нашій державі дуже гостро стоїть демографічна проблема: вона займає одне з перших місць у світі щодо захворювання на СНІД, онкологічних захворювань.

Прогрес у вирішенні глобальних проблем в Україні, як і загалом у всьому світі, упирається головним чином у ресурсне забезпечення програм, що розробляються міжнародними організаціями, в першу чергу ООН, МВФ, ВТО та ін. За масштабністю і комплексністю завдань, які передбачається вирішити, на перше місце висуваються, з одного боку, питання щодо джерел таких ресурсів, можливості їх одержання та використання, а з іншого – проблеми організації екологічно безпечного розширеного відтворення суспільного виробництва в усіх країнах світу.