Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Стор.

Вступ 4

Тема 1. Система управління охороною праці в ЖКГ,

її складові та функціонування 6

Тема 2. Газонебезпечні роботи і заходи безпечної експлуатації

опалювальних котелень 13

Тема 3. Безпека праці під час експлуатації і ремонту водопровідно-

каналізаційного господарства 22

Тема 4. Техніка безпеки під час експлуатації та ремонту міського

електротранспорту 42

Тема 5. Безпека праці під час обслуговуванні і ремонту ліфтового

господарства 78

Тема 6. Безпека праці під час виконання шляхово-ремонтних робіт 50

Список рекомендованої літератури 60

ВСТУП

Метою викладання лекційного курсу дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ є навчити студентів:

  • логічно обґрунтовувати ступінь надійності систем теплогазопостачання об'єктів житлово-комунального господарства (ЖКГ);

  • вільно орієнтуватись у правилах безпечної експлуатації об’єктів ЖКГ;

  • використовувати сучасні методи контролю безпечного стану експлуатації, ремонту та управління систем комунального обслуговування;

  • технічно і економічно грамотно використовувати вибір типів систем автоматики безпеки для забезпечення якісної роботи агрегатів, котлів і печей;

  • впроваджувати заходи щодо скорочення токсичних викидів з газопальникових систем агрегатів у навколишнє середовище.

Основним завданням вивчення лекційного курсу дисципліни

Охорона праці в ЖКГ“ є:

  • приймання технічних вирішень екологічних проблем у підгалузях ЖКГ;

  • обґрунтування стратегії і тактики впровадження нової техніки і прогресивної технології виробничих підприємств ЖКГ з урахуванням вимог охорони праці;

  • розв’язування виробничих проблем з охорони праці в підгалузях ЖКГ;

  • забезпечення технічно грамотної експертизи проектної документації з урахуванням вимог техніки безпеки на підприємствах, об'єктах та інших засобах виробництва;

  • пошук підвищення ефективності функціонування заходів з охорони праці на підприємствах.

У результаті вивчення лекційного курсу дисципліни “Охорони праці в ЖКГ“ студенті повинні:

  • вільно орієнтуватись у вимогах законодавчих міжгалузевих, галузевих та інших нормативних актів щодо безпеки праці, техніки і виробничого середовища;

  • визначити ступінь відповідності вимогам нормативних актів з охорони праці діючих технологічних процесів машин, механізмів, устаткування, газотранспортних засобів і приладів, зокрема придбаних за кордоном;

  • розробити заходи щодо створення безпечного технічного стану будов, споруд, обладнання, інших засобів виробництва;

  • гарантувати безпеку виготовлення, монтажу, ремонту, реконструкції, налагодження і експлуатації засобів виробництва;

  • освоїти безпечні методи будівництва і експлуатації систем тепло-,

газо-, водопостачання, міського електротранспорту, ліфтового господарства, шляхово-ремонтних робіт та інших систем ЖКГ;

  • розірзрізняти небезпечні властивості горючих газів, мати поняття про теплоту згорання, межі у розпалення, швидкість поширення полум’я, вибухонебезпечність газового палива та методи боротьби з пожежами і вибухами.

Курс лекцій розрахований на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. Відповідно до напряму фундаментальної підготовки майбутніх фахівців він передбачає формування знань щодо стану проблем охорони праці в галузі ЖКГ, складових функціонування системи управління охороною праці та шляхів, методів, засобів створення безпечних умов виробничого середовища, безпеки праці згідно з чинним законодавчим та іншими нормативно-правовими актами.

Конспект лекції з дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ укладений відповідно до вимог програми навчання студентів освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”. У лекційному курсі викладаються основні принципи та положення охорони праці в ЖКГ, безпечна експлуатація та будова систем і споруджень господарства, організація проведення газонебезпечних робіт, охорона праці під час експлуатації і ремонтну водопровідно-каналізаційного та теплового господарства, техніка безпеки під час експлуатації міського електротранспорту, будова, безпечне обслуговування та ремонт ліфтового господарства, безпека праці під час виконання шляхово-ремонтних робіт.

Під час опанування курсу лекцій дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ передбачаються методи поточного контролю знань студентів шляхом опитування та тестування.

Крім того, запланований підсумковий контроль знань, який здійснюється у формі комплексного іспиту за вузловими питаннями дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“. Під час проведення комплексного іспиту враховуються результати поточного контролю та наявність у кожного студента особистого конспекту лекцій з дисципліни.

Тема 1. Система управління охороною праці в жкг, її складові та функціонування. План

1.1. Мета та завдання вивчення дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“.

1.2. Навчання з питань охорони праці.

1.3. Система управління охороною праці в ЖКГ як складова система управління охороною праці в державі.

Рекомендована література [ 1, 2, 9, 10, 12 – 14, 16, 26, 29 ].

1.1. Мета та завдання вивчення дисципліни “Охорона праці в жкг“

Метою вивчення дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ є формування у студентів чіткого усвідомленння про поняття “Охорона праці в ЖКГ”, як складова суспільної системи правових соціально-екологічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці, основних принципів державної політики у сфері охорони праці, яка базується на пріоритеті життя і здоров'я працівників, повної відповідальності власника підприємства за створення безпечних і нешкідливих умов праці [ 1 ].

Основним завданням вивчення дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ є оволодіння студентами знань з основних положень законодавчих актів з охорони праці і трудового законодавства ЖКГ, прав і обов’язків робітників та дотримання вимог безпечної трудової діяльності, забезпечення з боку підприємств, установ, організацій належного стану санітарних, екологічних умов для працюючих і населення [ 29].

Дисципліна “Охорона праці в ЖКГ“ побудована з урахуванням того, що студенти вищих закладів освіти, відповідно до наказу Міносвіти України від 02.12.1998 р. № 420 та освітньо-професійних програм підготовки при реалізації на вчально-тематичних планів освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” вивчають загальні питання безпеки людини в умовах життя і діяльності в побуті, громадських місцях, на виробництві в підгалузях ЖКГ тощо, на курсах нормативних навчальних дисциплін “Безпека життєдіяльності”, “Основи охорони“ і “Охорона праці в ЖКГ“, а також окремі питання охорони праці на курсах загально-технічних і професійних дисциплін за обраною спеціальністю.

У зв’язку з вищезгаданим, вивчення нормативної дисципліни “Охорона праці в ЖКГ“ повинно базуватися на знаннях з питань безпеки, отриманих студентами під час освоєння навчальних програм освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”, а програма дисципліни на основі раніше отриманих знань повинна передбачати вивчення питань охорони праці стосовно галузі ЖКГ і особливостей професійної діяльності майбутніх фахівців.

1.2. Навчання з питань охорони праці

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчання) з питань охорони праці, куди входитьнадання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, про правила поведінки при виникненні аварії згідно з типовим положенням, затвердженим Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, повинні проходити попереднє спеціальне навчання і один раз на рі ерерк аньвідповідних мативниаів прохорону праці. Перелік таких робіт затверджується Державним комітетом України з нагляду за охороною праці.

Посадові особи згідно з переліком, затвердженим Державним комітетом України з нагляду за охороною праці, до початку виконання своїх обов’язків і періодично один раз в три роки проходять у встановленому порядку навчання, а також перевірку знань з охорони праці в органах галузевого або регіонального управління охороною праці з участю представників органу державного нагляду та профспілок.

Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці, забороняється.

На прохання працівника проводиться додатковий інструктаж з питань охорони праці.

Міністерство освіти України організовує вивчення основ охорони праці в усіх навчальних закладах системи освіти, а також підготовку та підвищення кваліфікації спеціалістів з охорони праці з урахуванням особливостей виробництва відповідних підгалузей ЖКГ за програмами, погодженими з Державним комітетом України з нагляду за охороною праці.