Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

5.3. Порядок розслідування аварій і нещасних випадків у ліфтовому господарстві

Розслідування аварій і нещасних випадків, пов'язаних з експлуатацією ліфтів, які підлягають реєстрації в органах Держмісттехнагляду, і які трапились під час їх експлуатації, за винятком аварії і випадків травматизму, пов’язаних з монтажем, демонтажем або ремонтом ліфта, повинна проводитись у порядку, встановленому Держмісттехнаглядом України.

При виникненні аварії або нещасного випадку власник ліфта повинен негайно повідомити орган Держмістехнагляду, в якому зареєстрований ліфт, і забезпечити збереження всіх обставин аварії або нещасного випадку до прибуття інспектора, якщо це безпечно для життя і здоров'я людей.

Повідомлення про нещасний випадок повинно також посилатися в профспілкові організації згідно з діючим Положенням про розслідування нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом.

Правила обов’язкові для виконання усіма посадовими особами, спеціалістами і робітниками, які мають стосунок до проектування, виготовлення, монтажу, реконструкції і експлуатації ліфтів.

Посадові особи і спеціалісти підприємств (організацій), у тому числі і проектно-конструкторських, які винні в порушенні Правил, несуть особисту відповідальність відповідно з діючим від того, чи призвело це до аварії або нещасного випадку.

Вони відповідають також за порушення, які допущені їх підлеглими.

Порушувати правила і інструкції, самовільно поновлювати роботи, призупинені органами Держмісттехнагляду, технічною інспекцєю профспілок, службою технічного контролю спеціалізованої організації або спеціалізованої служби підприємства (організації), а також не прийнятими ними заходами по усуненню порушень правил і інструкції, які допускаються робітниками або іншими підлеглими особами в їх присутні, є грубими порушеннями Правил.

Залежно від характеру порушень і їх наслідків усі вказані особи несуть відповідальність в дисциплінарному, адміністративному або судовому порядку.

Робітники несуть відповідальність за порушення спеціальних інструкцій, які належать до виконаних ними робіт, в порядку під, встановленому правилами внутрішнього розпорядку підприємств (організацій) і Карним кодексом України.

Контрольні питання

  1. Техніка безпеки при експлуатації електричного устаткування і низьковольтного комплексного улаштування управління (НКУ) для машинного та блочного приміщень ліфтів.

  2. Вимоги до безпечної будови шахт ліфтів.

  3. Видача дозволу на безпечне виконання монтажу ліфтів.

  4. Організація безпечної реконструкції ліфтів.

  5. Державний нагляд за безпечним проведенням монтажу і реконструкцією ліфтів.

  6. Безпека під час користування ліфтами.

  7. Атестація обслуговуючого персоналу щодо знання правил безпеки та охорони праці під час експлуатації ліфтів.

  8. Система диспетчерського контролю безпечної роботи ліфтів.

Тема 6. Безпека праці під час виконання шляхово-ремонтних робіт.

План (2 год)

1.1. Міжгалузеві, галузеві акти і нормативно-правові документи з охорони праці і техніки безпеки в шляхово-ремонтному виробництві.

1.2 Вимоги щодо безпечного виконання робіт під час ремонту міських шляхових покриттів.

    1. . Безпека праці на заводах і виробничих базах ЖКГ України.

Рекомендована література: [1][11][16].