Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

3.3. Захист систем водопостачань від корозії

Системи водопостачання щорічно зазнають значних утрат через корозійні руйнування. Вони піддають як зовнішній, так і внутрішній корозії.

При тресті “Оргводоканал” створені ділянки для захисту металевих трубопроводів від корозії, в деяких Виробничих управленнях водоканалізаційного господарства (ВІВКГ) створені спеціальні підрозділи (лабораторії, групи) для захисту підземних металевих споруджень від корозії.

Корозія – це процес руйнування металу в результаті хімічної, електрохімічної або біологічної взаємодії його з навколишнім середовищем, з вологим ґрунтом або водою. Можливе одночасне ураження двома і більше видами корозії.

Хімічна корозія відбувається в результаті хімічної взаємодії агресивних (реакційно здатних) агентів з металом. У результаті цієї взаємодії метал спочатку переходить в розчин, а потім у вигляді погано розчинних сполук відкладається на стінках трубопроводів або інших споруд. У воді і в ґрунті найчастіше містяться такі агресивні агенти, як кисень, діоксид вуглецю, сірководень, а в хлорованій воді – активний хлор. На інтенсивність хімічної корозії істотний вплив має хімічний склад води, її температура і режим роботи системи водопостачання.

Електрохімічна корозія - це результат анодного окислення металу у водному середовищі, яке є електролітом. Цей процес супроводиться виникненням електричного струму між анодними і катодними ділянками металу і електричними реакціями на поверхні цих ділянок (електродів).

Біохімічну корозію спричиняє життєдіяльність мікроорганізмів (залізобактерія) найпростіших водоростей. У процесі біохімічної корозії часто створюються умови для посилення хімічної та електрохімічної корозії і відкладення можуть зміщуватись продукти двох або трьох видів корозії.

У природі метали перебувають у термодинамічній стійкій формі окисів. Людина, витрачаючи енергію, переводить метали в нестійкій вільний стан, “розкислюває” їх, провокуючи процеси хімічної, електрохімічної і біологічної корозії.

Контрольні питання

  1. Сучасний стан охорони праці в водоканалізаційному господарстві ЖКГ.

  2. Заходи щодо створення санітарних охоронних зон на водопроводах господарсько-питного призначення безпечних санітарно-епідеміологічних умов надійності водопостачання.

  3. Безпека праці з хлором та дуже дійовими речовинами (ДДР).

  4. Правила безпечної роботи з реагентами.

  5. Безпечні умови під час роботи в хіміко-бактеріологічних лабораторіях.

  6. Автоматичне і телемеханічне управління безпечною роботою насосними станціями і очищувальними спорудами.

  7. Проведення безпечного монтажу і експлуатація сітчастих фільтрів.

  8. Види газонебезпечних робіт у водопровідно-каналізаційному господарстві.

Тема 4. Техніка безпеки під час експлуатації та ремонту міського електротранспорту

План (4 години)

4.1. Міжгалузеві і галузеві акти та інші нормативно-правові документи з питань техніки безпеки і охорони праці в міському електротранспорту.

4.2. Загальні вимоги безпеки праці під час ремонту рухомого складу на лінії.

4.3. Загальні вимоги безпеки шляхових робіт.

Рекомендована література: [1, 16, 19 – 22, 26, 27].