Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспек лекц_й ОП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
249.86 Кб
Скачать

6.3. Безпека праці на заводах і виробничих базах жкг України

Площадки для асфальтних і цементних заводів, каменедробильних, бітумних і емульсійних баз, полігонів з виготовлення залізобетонних виробів та інших виробничих підприємств треба вибирати відповідно до наявних або розроблених планом забудов даного населеного міспункту з урахуванням забезпечення виробничих підприємств електроенергією та ін.

Бази і заводи, які виділяють газ, кіптяву, пил та інші шкідливі речовини, розташовуються відносно до близького боку для вітрів переважного напряму і відділяються від житлових районів санітарно-захисними зонами (розривами).

Територія заводу або бази повинна мати рівну поверхню і нахил, який забезпечує відвід поверхневих вод. Котловани і ями, необхідні для виробничих МЕТ, закриваються щільними, міцними настилами або огороджуються.

У місцях руху людей встановлюються двобічні поручні висотою не менше 1 м. В темний час доби, крім огородження, виставляються світлові сигнали.

У місцях переходів через канави і траншеї встановлюються місточки шириною не менше 0,8 м і з поручнями висотою 1м.

Споруджи, розташовані на території підприємства використовувати, для житла забороняється.

Трубопроводи в місцях проектування з проїжджими шляхами і проходами повинні бути підняті над габаритами транспортних засобів а заглиблені або забезпечені надійними проїзними і перехідними. Цехи виробничих підприємств устатковують навісами для захисту працюючих від атмосферних опадів, а також необхідними санітарно-гігієнічними приміщеннями з аптечками і установками з питною водою.

Працівники на виробничих базах і заводах забезпечуються індивідуальними захисними засобами відповідно до діючих галузевих норм.

З метою додержання пожежної безпеки виробничі бази і заводи забезпечуються пожежни інвентарем.

При дистанційному управлінні на виробничих підприємствах підхід до пульту управління повинен бути звільнений і незахаращений конструкціями і устаткуванням.

Усі пускові пристрої повинні мати написи про їх призначення. Пульт управління оснащується системою сигналізації і аварійним вмиканням (рубильниками) для негайного знеструмлення усього комплексу устаткування.

На всіх ділянках виробничих баз і заводів, де це потрібно за умовами роботи, біля машин і механізмів вивішуються інструкції, плакати і попереджувальні написи з техніки безпеки.

Контрольні питання

1. Безпечна технологія створення чорних шляхових основ та покриттів полегшеного типу.

2. Виникнення деяких окремих робіт при безпечному будівництві міських шляхів.

3. Безпека праці під час очищення від снігу і льоду проїжджих частин шляхів, тротуарів, на мостах та шляхопроводах.

4. Безпека праці під час проведення розшивочних робіт з підвісних люльок.

5. Техніка безпеки під час очищення гранітного облицювання мостів, шляхопроводів, естакад і набережних піскоструміними апаратами.

6. Правила безпечного ремонту і фарбування прольотних будівель а опор мостів.

7. Безпечна експлуатація шляхово-будівельних і вантажопідйомних машин та механізмів.

8. Правила безпечної експлуатації самохідних шляхово-будівельних машин і причіпних агрегатів.