Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Політекономія.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Висновки:

На відміну від натурального господарства, в межах якого виробничі відносини є безпосередніми відносинами виробників, у товарному (ринковому) господарстві відносини між виробниками набувають опосередкованої форми - відносин між товарами. Оскільки товарне виробництво - виробництво благ безпосередньо для обміну на продукти, які виготовляють інші виробники.

В товарному господарстві всі блага набувають економічної форми товару.

Основними властивостями товару є споживча вартість та вартість. Вони породжені двоїстим характером праці, уречевленої в товарі: праця, одночасно є і конкретною і абстрактною. Конкретна праця – джерело споживчої вартості, а абстрактною створюється вартість товару.

Залежність кількісних пропорцій обміну товарів від величини їх вартості є виявом дії закону вартості, притаманного товарному виробництву. Сутність закону вартості полягає в тому, що товари вироблябються і реалізуються за суспільно- необхідними витратами праці, тобто за вартістю. Він забезпечує ефективне ведення господарства, змушуючи товаровиробників вкладатись у ринксву ціну, адже ніхто не буде купувати товар за ціною, що вища від ринкової

Грошова форма вартості означає появу загального еквівалента, який замінив усі інші товари-еквіваленти. За своєю суттю гроші є загальним еквівалентом товарного виробництва і обміну, тобто товаром, на який обмінюють усі інші товари. Сутність грошей виявляється в їх функціях: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагромадження, світових грошей.

Основні поняття:

Натуральне господарство. Товарне господарство. Суспільний поділ праці. Економічне відокремлення виробників. Просте товарне виробництво. Розвинуте товарне виробництво. Товар. Вартість. Споживча вартість. Мінова вартість. Суспільно необхідна праця. Конкретна праця. Абсолютна праця. Гроші. Міра вартості. Засіб обігу. Засіб нагромадження. Засіб платежу. Паперові гроші. Банкнота. Чек. Кредитна картка. Електронні гроші. Грошова маса. Інфляція. Ринок. Бюджетний сектор. Суб’єкти ринкової економіки. Ринкові і суспільні блага. Позитивні й негативні екстерналії. Переваги ринку. Недоліки ринку. Інфраструктура. Біржі: товарні, фондові, валютні. Функції інфраструктури.

Література:

  1. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред.. В.Д. Базилевича. – К.: Знання-прес, 2012, - 615 с.

  2. Мочерний С.В., Мочерна Я.С. Політична економія : Навч. посіб. – К : Знання, 2007- 684с.

  3. Політична економія: Навч. посібник / К.Т. Кривенко, В.С. Савчук, О.О. Бєляєв та ін.: За ред. К.Т. Кривенка, - К.: КНЕУ, 2005. – 508 с.

  4. Політична економія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. / За ред. В. О. Рибалкіна, В.Г. Бодрова. – К.: Академвидав, 2007. – 672 с.

  5. Мельник Л.Ю., Макаренко Л.М. :Економічна теорія – політекономічний контекст – Навчальний посібник . К .: Кондор, 2008-524 с.

6.ЩетинінА.І. Політична економія. Підручник.-К.: Центручбової літератури, 2011.-480с.

Тема № 6. Капітал: процес виробництва і нагромадження.

Наймана праця і зарплата

Навчальна мета

  • розкрити сутність первісного нагромадження капіталу та його особливості в Україні;

  • з’ясувати сутність капіталу як економічної категорії, альтернативні теорії капіталу;

  • проаналізувати процес виробництва додаткової вартості;

  • визначити особливості відносин між трудом і капіталом, що складаються в економічній формі заробітної плати.

План

  1. Первісне нагромадження капіталу та його особливості в Україні.

  2. Перетворення грошей у капітал. Загальна формула капіталу. Виробництво додаткової вартості.

  3. Капітал як економічна категорія. Альтернативні теорії капіталу.

  4. Капітал і наймана праця. Зарплата: сутність, форми, системи. Теорії зарплати. Номінальна і реальна зарплата.

    1. Первісне нагромадження капіталу та його

особливості в Україні

Підприємництво (бізнес) - це самостійна, ініціативна, здійснювана на свій страх і ризик під особисту майнову відповідальність діяльність з виробництва продукції, виконання робіт, послуг з метою одержання прибутку або доходу. Його функції

  1. Ресурсна - мобілізація капіталу сировинних, людських ресурсів.

  2. Організаційна - організація виробництва, збуту, маркетингової діяльності.

  3. Творча - ініціатива, пошук, ризик.

Організаційні форми

  1. Одноосібне підприємництво.

  2. Колективне підприємництво або партнерство.

  3. Корпорація.

Матеріальною основою бізнесу є гроші, тобто первісний капітал.

Первісне нагромадження капіталу – це двосторонній процес: з одного боку безпосередні виробники відокремлюються від засобів виробництва (втрачають їх) і перетворюються в найманих робітників, а з іншого - експропрійовані засоби виробництва зосереджуються в руках невеликої групи власників як первісний капітал.

На Заході первісне нагромадження капіталу відбувалося за рахунок пограбування колоній, обгородження земель, боргової кабали.

В Україні первісне нагромадження капіталу відбулося в процесі роздержавлення та приватизації власності за недосконалості юридичних законів або їх порушення. Причому значна частина коштів, на жаль, вкладена за кордоном.