Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сахнюк / Диплом.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

1.3 Аналіз систем, що автоматизують облік заробітної плати

На сьогоднішній день функція автоматизації обліку заробітної плати інтегрована у значну кількість великих інформаційних систем. Серед них найбільш розповсюдженими на території України є програми таких розробників як «1С», «ПАРУС», «Галактика», «БЕСТ ЗВІТ» та «Інтелект-сервіс»

Для підвищення ефективності ведення господарської діяльності фірма «1С» в програмному комплексі «1С: Підприємство» створила конфігурацію по управлінню кадрами та розрахунку заробітної плати. Якщо раніше такою програмою булла конфігурація «1С: Зарплата і Кадри 7.7», то з розвитком ринку і появою підвищених вимог до інформаційних технологій фірма «1С» випустила більш досконалий продукт «1С: Зарплата і Управління персоналом 8», яка відповідає всім запитам працівників, які здійснюють кадрове управління, планування і розрахунок заробітної плати. Причому остання версія програми «1С: Зарплата і Управління персоналом 8.1» є найбільш досконалим продуктом у своїй галузі.

Конфігурація «1С: Зарплата і Управління персоналом 8» забезпечує: планування потреби у персоналі; управління атестацією, навчанням та фінансовою мотивацією працівників; розрахунок заробітної плати персоналу; розрахунок регламентованих законодавством податків, утримань із заробітної плати та нарахувань на фонд оплати праці; автоматизацію розрахунку нарахувань та утримань за будь-якими алгоритмами; відображення нарахованої заробітної плати і податків у складі витрат підприємства; управління грошовими розрахунками з персоналом, включаючи депонування;; тощо. [29]

Можна узагальнити наступні переваги «1С: Зарплата і Управління персоналом 8»:

– ведення обліку декількох організацій в єдиній інформаційній базі. Організації можуть використовувати спільні списки фізичних осіб, класифікатори аналітичної інформації;

– ведення не тільки регламентованого обліку нарахувань, а й управлінського обліку заробітної плати: стимулюючих надбавок і бонусів. Можливість описувати додаткові нарахування;

– удосконалено механізм обліку використання робочого часу. Підтримуються індивідуальні, зведені індивідуальні і «гнучкі» графіки роботи; детальні чи зведені графіки роботи; оплата погодинних невиходів;

– у кадрову аналітичну звітність включені звіти з руху працівників і наочні діаграми відпусток.

Дана конфігурація формує всі необхідні уніфіковані форми з обліку праці і заробітної плати та інші необхідні звіти, які дозволяють отримувати інформацію за будь-який розрахунковий період.

Інтерфейс декількох форм системи «1С: Зарплата і Управління персоналом 8» представлено на рисунку 1.2.

Рисунок 1.2 – Робочий інтерфейс системи «1С: Зарплата і Управління персоналом 8»

Модуль «Розрахунок заробітної плати», інтегрований до КІС «ПАРУС» призначений для автоматизації розрахунку заробітної плати. У даному модулі забезпечується автоматизація наступних процесів:

  • облік інформації про співробітників в обсязі , необхідному для розрахунку заробітної плати і формування звітності;

  • облік штатної структури підприємства на рівні підрозділів і посад;

  • облік відпрацьованого часу;

  • розрахунок заробітної плати ( грошового забезпечення );

  • формування документів на виплату заробітної плати (видачу грошового забезпечення );

  • формування склепінь проводок з оплати праці;

  • депонування та перерахування нарахованих сум ;

  • формування звітних документів в позабюджетні фонди;

  • формування банківських і касових документів .

Розрахунок зарплати у програмі може здійснюватись наступними шляхами:

  • вручну, коли дані про перелік нарахувань та утримань вносяться шляхом додавання записів до таблиць баз даних;

  • автоматично, з використанням вбудованих алгоритмів розрахунку.

Особливістю модуля обліку заробітної плати у системі «ПАРУС» є наявність функції «Розрахунок заробітної плати в установах виконання покарань», яка призначена для спеціалізованого обліку нарахувань/утримань громадян, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Дана опція дозволяє робити утримання з нарахованої суми в пріоритетному порядку, причому в разі недостатньої суми нарахувань сума боргу може переноситися в наступний період по кожному утриманню окремо, або компенсуватися за рахунок закладу в поточному періоді. Крім цього, опція дає можливість виконувати відрахування частини заробітної плати на накопичувальний рахунок, сума коштів на якому, може бути використана для розрахунку за додаткові товари і послуги.

Інтерфейс користувача даної системи представлено на рисунку 1.3.

Рисунок 1.3 – Інтерфейс модуля «Заробітна плата» системи «ПАРУС»

Також популярною є програма інтегрованої системи автоматизації управління підприємством «Галактика». При розробці і розвитку системи «Галактика» велику увагу було приділено питанням оптимізації управління ресурсами виробничого підприємства.

Одним із функціональних контурів (функціональних блоків) системи «Галактика» є контур «Управління персоналом». Даний контур складається із двох модулів «Управління персоналом» і «Заробітна плата», які забезпечують автоматизований облік кадрів і виконання розрахункових процедур, пов’язаних з оплатою праці персоналу підприємства.

Модуль «Управління персоналом» системи «Галактика» забезпечує процес формування, зберігання і корегування штатного розпису і особових карток працівників підприємства за підрозділами, а також отримання звітів по штатному розпису і кадрах. Ведення картотеки здійснюється шляхом формування типових наказів про прийняття на роботу, переміщення по службі, звільненні, надання відпусток, а також формування записів про непрацездатність працівника.

Модуль «Управління персоналом» автоматизує наступні функції: підбір персоналу; працевлаштування; ведення кадрової документації; облік заробітної плати; облік робочого часу і аналіз його ефективного використання; облік, планування і контроль трудових ресурсів підприємства; персоніфікований облік; формування статистики, форм і різноманітних звітів.

Інтерфейс користувача модуля «Управління персоналом» системи «Галактика» представлено на рисунку 1.4.

Рисунок 1.4 – Інтерфейс модуля «Управління персоналом» системи «Галактика»

Модуль «Заробітна плата» дозволяє автоматизувати облікові і розрахункові процедури, які пов’язані з оплатою праці персоналу при різних системах оплати праці.

Інтерфейс користувача даного модуля системи «Галактика» представлено на рисунку 1.5.

Рисунок 1.5 – Інтерфейс модуля «Заробітна плата» системи «ПАРУС»

ТОВ «БЕСТ ЗВІТ» є розробником програми «БЕСТ ЗАРПЛАТА», яка призначена для обліку праці та заробітної плати для малих і середніх підприємств. Дана програма здійснює автоматичний розрахунок заробітної плати згідно діючого законодавства, перерахунок заробітної плати при будь-якому коригуванні даних та сум утримань і нарахувань до фондів за попередні періоди у випадку зміни законодавства. Програма містить: типовий перелік видів оплат, фондів та їх нарахувань; типові комплекти необхідних згідно законодавству України звітів, сформованих за вимогами державних структур, до яких подається звітність; простий та універсальний механізм імпорту даних для інтеграції з іншими обліковими системами та управління підприємством та ін. «БЕСТ ЗАРПЛАТА» автоматично передає сформовані звітні документи в систему формування звітів до державних структур «БЕСТ ЗВІТ ПЛЮС». [2]

Користувальницький інтерфейс продукту «БЕСТ ЗАРПЛАТА» представлено на рисунку 1.6.

Рисунок 1.6 – Інтерфейс програми «БЕСТ ЗАРПЛАТА»

Система ІС-ПРО від компанії «Інтелект-сервіс» підтримує стандарт MRP II - один із самих розповсюджених методів управління виробництвом, що використовується у світовій практиці.

Система ІС-ПРО забезпечує комплексну автоматизацію бізнес-процесів підприємств. Основними механізмами управління підприємством є планування і оптимальне управління виробничим процесом. ІС-ПРО виконує планування всіх аспектів діяльності підприємства - від загрузки потужностей до реалізації готової продукції. Функції цехового обліку дозволяють здійснювати оперативний контроль виробничого процесу по кожному виду продукції. Управління фінансовими ресурсами, грошовими потоками, задачі логістики (управління закупками, запасами, збуту) реалізовано в системі ІС-ПРО. Що стосується обліку заробітної плати, то дана система надає користувачам наступні можливості:

  • ведення особистої картотеки працюючих;

  • ведення різноманітних схем праці в будь-якій кількості;

  • штатний розклад;

  • розрахунок нарахувань та утримань;

  • розрахунок відпускних, лікарняних, премій та матеріальної допомоги;

  • можливість перерахунку за минулі періоди в поточному;

  • можливість нарахування заробітної платні з різних джерел фінансування;

  • виплата заробітної плати по платіжним карткам в різноманітних банках.

Інтерфейс продукту ІС-ПРО версії 7.09 представлено на рисунку 1.7.

Рисунок 1.7 – Інтерфейс системи ІС-ПРО 7.09

Основні переваги і недоліки розглянутих систем представлені в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 – Основні переваги та недоліки розглянутих систем автоматизації заробітної плати

Розробник системи

Переваги

Недоліки

1

2

3

Використання різних популярних СУБД, досить висока конфігурованість системи

Висока вартість системи, а також великі витрати на впровадження, досить вузька функціональність

ПАРУС

Високий рівень інтеграції з різними популярними програмами, гнучка платформа програмування, гнучка схема БД

Порівняно вузький функціонал, невисокий рівень підтримки популярних браузерів, висока вартість

Галактика

Висока інтегрованість, , висока відкритість, підтримка багатьох каналів зв’язку

Висока вартість, низька швидкість впровадження

БЕСТ ЗВІТ

Висока підтримка бізнес-процесів, характерних для українських підприємств, орієнтована на потреби управлінського обліку

Низька інтеграція з іншими додатками, необхідність доплачувати за додаткове конфігурування функцій, негнучке конфігурування інтерфейсу

Продовження таблиці 1.1:

1

2

3

ІС-ПРО

Розроблена для вітчизняних підприємств з врахуванням українського законодавства.

Відносно висока конфігурованість системи. Повна підтримка системи після впровадження

Доволі складний користувальницький інтерфейс, не зрозумілий на інтуїтивному рівні, вимагає додаткових курсів.

Складність в інтеграції з іншими системами.

Варто зазначити, що розглянуті системи не є єдиними існуючими засобами для автоматизації обліку заробітної плати. Ці системи обрано через їх популярність на території нашої країни і для ілюстрації різних підходів до автоматизації даних задач.

Аналіз вже існуючих можливостей автоматизації обліку заробітної плати показав, що, як правило, засоби для такої автоматизації не використовуються окремо, а є складовою частиною, або окремим модулем у великих корпоративних системах, які мають досить високу вартість.

Соседние файлы в папке сахнюк