Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сахнюк / Диплом.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях у відділенні №120 пат «віейбі банк»

4.1 Система управління охороною праці у відділенні №120 пат «ВіЕйБі банк»

Організація охорони праці є невід’ємною складовою діяльності будь-якого банку. Її соціальне значення полягає в зростанні продуктивності праці та збереженні трудових ресурсів.

Дослідження та виявлення можливих причин виробничих нещасних випадків, професійних захворювань, пожеж та розробка заходів і вимог, спрямованих на їх усунення, дозволяють створити безпечні та сприятливі умови для праці.

Організація охорони праці була досліджена у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк», що знаходиться у м. Конотоп. Система управління нею в даному відділенні є складовою частиною менеджменту та визначається як цілеспрямована діяльність зі збереження фізичного й розумового потенціалу працівників в процесі здійснення ними трудових обов’язків.

Так як кількість працюючих у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» становить менше 50 осіб, а саме 24, то службу з охорони праці тут не створено, але цим займається головний офіс. Безпосередньо у відділенні функції служби з охорони праці по сумісництву виконує директор відділення.

До переліку обов’язків директора відділення банку щодо охорони праці належать:

  • вибір оптимальних режимів праці та відпочинку працівників;

  • професійний підбір виконавців для визначених видів робіт;

  • забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель та споруд;

  • забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

  • професійна підготовка та підвищення кваліфікації робітників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці .

Сам директор відділення також проходить навчання безпечним методам та прийомам виконання робіт, стажування на робочому місці й перевірку знань на тему охорони праці.

Кожен працівник відділення №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» в обов’язковому порядку проходить первинний та повторний інструктажі з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також з правил поведінки та дій при виникненні надзвичайних ситуацій.

Проведення даних інструктажів реєструється у відповідних журналах і обов’язково супроводжується підписом. Журнали пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою. Під час виконанні робіт, не пов’язаних з основною діяльністю, проводиться цільовий інструктаж.

Основними законодавчими актами, що визначають головні положення з охорони праці у відділенні є Кодекс законів про працю, Закони України «Про охорону праці», «Про пожежну безпеку», «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення», «Про об'єкти підвищеної небезпеки», «Типове положення про службу охорони праці», «Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами ЕОМ», та інші нормативно-правові акти та інструкції, які регулюють умови праці працівників та виконання охорони праці.

Аудит внутрішніх нормативно-правових актів з охорони праці, які повинні бути в банку, наведено в таблиці А.1. Згідно до нього, можна зробити висновок про наявність необхідної нормативно-правової бази з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у досліджуваному відділенні банку та відповідність її чинному законодавству.

Відповідність нормативним положенням охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях у відділенні становить досліджена в табл. А.2.

Отже, ознайомившись зі станом організації охорони праці у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» становить, можна зробити висновок про повноту та відповідність нормативно-правової бази відділення чинним нормам українського законодавства.

У колективному договорі досліджуваного банку питання щодо охорони праці працівників висвітлюються у Розділі 6 («Охорона праці»). Відповідно до нього, сторони передбачають надання працівникам соціальних гарантій в галузі охорони праці на рівні не нижче передбачених законодавством. Договір містить обов’язки банку та профспілкового комітету у сфері охорони праці, а також проведення комплексних заходів по досягненню встановлених норм безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, щодо запобігання виробничому травматизму, професійним захворюванням та аваріям.

З метою забезпечення безпечних умов праці, адміністрація відділення банку зобов’язується:

    • створювати належні умови праці;

  • забезпечувати безкоштовне проведення, передбачених законодавством обов’язкових, попередніх і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на небезпечних роботах;

  • здійснювати виплату одноразової допомоги працівникам у разі ушкодження здоров'я, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків згідно з чинним законодавством;

  • здійснювати постійний контроль за дотриманням працівниками правил техніки безпеки;

  • відшкодувати витрати, понесені працівниками при відновленні стану здоров'я втраченого на виробництві;

  • забезпечувати службові приміщення і місця скупчення людей протипожежним інвентарем .

За порушення ЗУ «Про охорону праці», вимог трудової дисципліни, техніки безпеки, правил внутрішнього трудового розпорядку, що діють у відділенні, законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, працівники банку можуть притягатись до дисциплінарної, адміністративної, та кримінальної відповідальності згідно із чинним законодавством України.

Перелік витрат досліджуваного банку на охорону праці наведений в таблиці 4.1

Таблиця 4.1 – Перелік витрат у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» на охорону праці станом на 2011-2013 рр., грн.

п/п

Назва групи витрат

Назва виду витрат

Сума витрат

2011 р.

2012 р.

2013 р.

11

Додаткові до страхових відшкодувань потерпілим унаслідок травм і професійних захворювань

1) тимчасова непрацездатність;

2) одноразова допомога, включаючи членів родини і утриманців загиблих;

3) відшкодування витрат лікувальним установам;

4) санаторно-курортне обслуговування;

5) витрати на соціальну допомогу інвалідам;

6) інші доплати.

27000

21000

23500

22

Витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань

1) витрати на працеохоронні заходи за колективним договором;

2) витрати на додаткові до колективного договору працеохоронні заходи;

3) витрати на працеохоронні заходи з інших джерел фінансування

11000

38000

14000

16750

40250

Відповідно до даних таблиці 3.1, можна зробити висновок, що за період з 2011 по 2013 рр. загальний обсяг витрат на охорону праці у відділенні зріс на 5,92 %, але все ж таки залишається не на досить високому рівні.

Взагалі фінансування заходів з охорони праці відділення №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» здійснює головний банк, який знаходиться в м. Київ. Виділяються кошти на придбання нової техніки, навчання, засобів протипожежної безпеки тощо.

Згідно до статті 19 ЗУ «Про охорону праці», фінансування заходів з охорони праці в недержавних банках здійснюється у розмірі 0,5 % від фонду оплати праці за попередній рік.

Узагальнюючи отриману інформацію щодо стану охорони праці у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк», був складений Акт перевірки (табл. А.3), в якому надана суб’єктивна оцінка (за п’ятибальною шкалою) стану організації охорони праці за її складовими. В результаті отримали середній бал стану охорони праці в досліджуваному відділенні банку вищий середнього, а саме – 4,0.

Отже, можна зробити висновок, що у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» система охорони праці організована належним чином, відповідно до встановлених норм законодавства України.

Соседние файлы в папке сахнюк