Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сахнюк / Диплом.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

4.3 Безпека в надзвичайних ситуаціях у відділенні №120 пат «ВіЕйБі банк»

Забезпечення пожежної безпеки є важливою частиною політики ПАТ «ВіЕйБі банк» щодо охорони життя та здоров'я своїх працівників. Основні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки визначаються положенням про заходи пожежної безпеки для службових приміщень, яке є обов’язковим до виконання всіма співробітниками банку.

Відповідно до даного положення особи, відповідальні за пожежну безпеку структурних підрозділів банку, виконують наступні функції:

  • розробляють комплексні заходи, щодо забезпечення пожежної безпеки;

  • забезпечують додержання протипожежних вимог, стандартів, норм та правил;

  • відповідають за організацію навчання працівників правилам пожежної безпеки та пропаганду заходів щодо їх дотримання;

  • слідкують за станом засобів протипожежного захисту (обладнання та інвентарю), не допускаючи їх використання не за призначенням;

  • проводять заходи щодо впровадження автоматичних засобів виявлення та гасіння пожеж.

У випадку виявлення пожежі працівник банку зобов’язаний:

  • негайно повідомити державну пожежну охорону за телефоном «101», указати при цьому адресу, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, наявність людей, своє прізвище, також, у разі потреби, вжити заходів для евакуації людей;

  • повідомити про пожежу керівництво установи, а в нічний час чергового охоронця (при його наявності);

  • почати гасіння пожежі наявними засобами, організувати зустріч пожежних підрозділів.

У приміщенні відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» знаходяться дерев’яні й пластикові меблі, паперова документація та ін. Таким чином, відповідно до стандартів безпеки. будинок за вибухопожежною та пожежною небезпекою відноситься до категорії В, а за класами робочих зон з вибухової та пожежної небезпеки – до класу П-ІІа.

Причинами пожежі в будівлі відділення можуть бути: коротке замикання електропроводки; несправність комп’ютерної техніки та іншого електрообладнання. На робочих місцях менеджерів банку в безпосередній близькості один від одного кріпляться комутаційні кабелі, апаратура, периферійні пристрої, вузли яких нагріваються до 80-100 ˚С.

Для відводу надлишкової теплоти від персонального комп'ютера служать системи вентиляції та кондиціонування повітря. При цьому можливе оплавлення ізоляції сполучних проводів, їх оголення, і, як наслідок, коротке замикання, яке супроводжується іскрінням.

У розглянутому приміщенні передбачені заходи як щодо попередження виникнення пожежі, так і щодо успішної евакуації людей та матеріальних цінностей, у випадку її виникнення.

Так, на випадок виникнення пожежі, приміщення банку обладнане засобами автоматичного пожежогасіння та сигналізації про пожежу. Крім того, для ліквідації пожежі в приміщенні відділення банку є два вуглеводневих вогнегасники (ОУ-5) – для гасіння електрообладнання, два порошкових (ОПУ-5) і один хімічний пінний (ОХП-10) вогнегасник – для гасіння об'єктів, що не є під напругою; можуть використовуватись також сухий пісок та вода.

На стіні перед виходом з приміщення банку є план та схема евакуації при виникненні пожежі (додаток В), а також номер телефону для виклику пожежної команди – 101. Оскільки відстань від найбільш віддаленого місця до виходу з приміщення не перевищує 25м застосування одного евакуаційного виходу є припустимим. При цьому вимоги щодо розмірів проходу дотримані: висота повинна бути не менше 2м (2,3м), а ширина – 1м.

Отже, можна зробити висновок про достатнє забезпечення пожежної безпеки відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк», що знаходиться у м. Конотоп.

Висновки до розділу

Здійснивши аналіз стану охорони праці в Центральному Сумському відділенні ПАТ «ВТБ БАНК» можна зробити висновок, що він повністю відповідає нормам технічної безпеки, визначених Законом України «Про охорону праці», системою стандартів безпеки праці, санітарними нормами та правилами, що регулюють безпеку праці.

Відділення має свою внутрішню нормативну база з питань охорони праці у вигляді положень, правил, інструкцій, наказів та технічної документації.

Регулярно проводяться інструктажі, роз'яснювальні роботи, які спрямовані на запобігання виникненню небезпеки під час роботи.

Але на фінансування заходів з охорони праці виділяються грошові кошти в не достатньому розмірі для того, щоб повністю забезпечувати всі вимоги з охорони праці, які передбачені законодавством України.

Розташування робочих місць працівників в основному відповідають вимогам, зазначених в нормативних актах. У кожному кабінеті знаходяться вогнегасники, а також приміщення обладнанні пожежними оповіщувачами.

З метою покращення умов праці та зниження впливу шкідливих факторів в банку слід провести наступні заходи:

надати працівникам перерви для відпочинку від постійної роботи з комп’ютерами та забезпечення неодноманітної, цікавої роботи;

надавати працівникам банку рекомендації для самостійних занять по зниженню зорового перевантаження працівників, для зняття розумової та м’язової втоми;

покращити обслуговуючі приміщення для працівників банку, зокрема обладнати відповідні місця для паління, які були б безпечними з точки зору пожежної безпеки;

перемістити працівників із недостатньо освітлених зон в інші приміщення.

Соседние файлы в папке сахнюк