Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сахнюк / Диплом.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

4.2 Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці у відділенні №120 пат «ВіЕйБі банк»

До забезпечення санітарно-гігієнічних умов праці в банку належить правильна організація робочого місця, дотримання відповідних режимів праці, навчання з питань охорони праці, а також постійний контроль за виконанням робіт.

Конотопське відділення «ВіЕйБі банку» створює своїм співробітникам безпечні умови праці.

Місце розташування будівлі банку є зручним як з економічної точки зору, так і з санітарно-гігієнічної. Стосовно останнього, то:

  • приміщення банку розташоване неподалік (25-30 м) від автомобільної дороги, але не настільки близько, щоб це зумовлювало підвищений рівень шуму, вібрації чи запиленості, але разом з тим поруч є автомобільна стоянка;

  • поблизу не проходять залізничні колії;

  • біля банку розташовані приміщення торгових, а не виробничих організацій, тому рівень шуму та вібрації знаходяться в допустимих межах.

Для аналізу організації охорони праці в банку розглянемо типове приміщення відділу продажів роздрібних продуктів відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк».

Розмір кімнати 7,5×6 м (45 ), висота 3 м. Приміщення знаходиться на першому поверсі адміністративного будинку цегельної будівлі і за своїми характеристиками цілком відповідає вимогам ДБН В.2.2-28. «Будинки адміністративного та побутового призначення», а також НПАОП 0.00-1.28-10 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин». Інтер’єр кімнати виконаний у світлих тонах: стіни – світло-блакитного кольору, підлога – світло-коричневого, вікна – жалюзі білого кольору, офісні меблі – блакитного та сірого кольору.

У приміщенні знаходяться 3 робочих місця, всі з яких обладнані персональним комп’ютером. Таким чином, площа, виділена для одного співробітника банку з ПК, складає 11,2 м2 (при нормі не менше 6 м2), а об’єм 33,7 м3 (при нормі не менше 20 м3). При розміщенні робочих місць в банку дотримуються наступних вимог:

  • робочі місця з ПК розташовані на відстані не менше 1 м від стін. Відстань між боковими стінами ПК у приміщені становить 2 м;

  • прохід між рядами робочих місць не менший 1,5м;

  • клавіатура розташовується так, щоб руки працівника були спрямовані вниз, тобто рівень клавіатури нижчий за рівень ліктьового суглоба;

  • крісла обладнані підлокітниками, щоб створити опору для ліктьових суглобів;

  • у клавіатурі передбачено спеціальні упори для підтримки кистей рук.

Конструкція робочого столу в цілому відповідає сучасним вимогам та забезпечує оптимальне розміщення необхідних предметів на робочій поверхні (дисплея, клавіатури, принтера, телефону) і документів.

Дисплеї ПК знаходяться від очей користувача на відстані 700 мм. Поверхня робочого столу знаходиться на висоті 0,75 метрів від підлоги, розміри стільниці робочого столу складають 1050×590 мм.

Робоче крісло працівників обладнане пневматичними та гідравлічними амортизаторами, підлокітниками та підйомно-поворотним пристроєм, що забезпечує регуляцію висоти сидіння і спинки. Всі дисплеї мають плоский кольоровий екран розміром 17 дюймів по діагоналі. Клавіатура та мишка підключені до системного блоку за допомогою інфрачервоних портів, що виключає наявність проводів, а також підвищує мобільність цих пристроїв.

Умови праці менеджера при роботі з комп’ютерами характеризується можливістю впливу на нього зовнішніх виробничих факторів: шуму, вібрації, тепловиділень, іонізуючих випромінювань, специфічних умов освітлення тощо.

Припустимі рівні звукового тиску і рівні звуку на робочих місцях повинні відповідати вимогам нормативів.

Так, відповідно до ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень № 42», вібрація устаткування на робочих місцях не повинна перевищувати 50 дБ . У розглянутому приміщенні джерелами шуму на робочих місцях є системний блок і монітор, рівень шуму яких складають, згідно паспортним даним, 45 і 8 дБ відповідно, що в свою чергу не перевищує нормативні значення.

Освітлення у приміщеннях суміщене, при якому недостатнє за нормами природне освітлення доповнюється штучним. Природне освітлення бокове. Для забезпечення відносної постійності природного освітлення незалежно від погодних умов чи пори року приміщення банку обладнане сонцезахисними регульованими жалюзями. Параметри мікроклімату на робочих місцях регламентуються ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень № 42».

Відповідно до даних санітарних норм температура повітря, швидкість руху повітря і відносна вологість у холодні періоди року повинна складати 22-24 оС, 0,1 м в секунду і 40-60 % відповідно. При збереженні всіх параметрів можливе коливання температури від 21 до 25 оС. У теплі періоди року температура повітря повинна складати 23-25 оС, рухливість повітря 0,1-0,2 м у секунду, вологість 40-60 %. У приміщенні відділу опалення центральне водяне, що працює в холодний і перехідний період року.

За результатами дослідження можна сказати, що мікроклімат приміщення відділення банку відповідає оптимальним параметрам по температурі і швидкості повітря, та не виходить за межі припустимих.

Тип вентиляції робочого приміщення – природний та штучний. Перший тип вентиляції здійснюється шляхом відкриття вікна в положення провітрювання. Штучну вентиляцію забезпечують три кондиціонери, оснащені іонізаторами повітря. В приміщенні відділу проводиться також щоденне вологе прибирання. Комплекс перерахованих заходів дозволяє підтримувати стан повітряного середовища згідно вимог щодо нормальних умов праці. Робота у відділі продажів роздрібних продуктів проходить сидячи і не вимагає систематичної фізичної напруги.

Таким чином, відповідно до Гігієнічної класифікації умови праці відносяться до 1 класу – «оптимальні». Оцінка факторів виробничого середовища і трудового процесу на розглянутому об’єкті наведена в таблиці Б.1.

За результатами аналізу актів про нещасний випадок, професійних захворювань та лікарняних листів відділення №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» протягом останніх трьох років фактів виробничого травматизму та професійних захворювань не виявлено, що позитивно характеризує стан охорони праці в установі (табл. Б.2). Звичайно, цьому сприяє невеликий штат працівників у відділенні та специфіка роботи у банківській сфері.

У банку кожного року розробляються заходи щодо профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, які включаються в колективні договори, забезпечуються технічною документацією, джерелами фінансування та матеріальними ресурсами.

За останні 3 роки кількість захворювань працівників банку змінювалася нерівномірно, та найбільший коефіцієнт втрати робочого часу спостерігався в 2012 році, протягом якого на кожного працівника припадало близько 1,8 дні непрацездатності.

Загалом можемо зробити висновок, що робочі місця у відділенні №120 ПАТ «ВіЕйБі банк» відповідають законодавчим нормам з охорони праці та дають змогу ефективно працювати. Позитивним є відсутність випадків травматизму працівників під час виконання своїх повноважень. Негативним є недостатнє фінансування охорони праці та соціальне страхування кожного працівника.

Соседние файлы в папке сахнюк