Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statist_met_pr_2015.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
333.25 Кб
Скачать

Тема 5 система статистичних показників

Інформацію про соціальні явища статистика перетворює, нако­пичує і передає через відповідні числа. Але це не абстрактні числа, а статистичні показники, які уособлюють кількісно-якісні характе­ристики соціальних явищ і процесів.

В результаті вивчення цієї теми студенти повинні засвоїти, що собою являють статистичні показники, як вони можуть виражатися, які функції виконують, яким умовам повинні відповідати, види статистичних показників.

Знати абсолютні показники, їх види (індивідуальні і загальні) та одиниці виміру(натуральні, умовно-натуральні та комбіновані).

Слід розуміти сутність відносних величин (показників), що собою являє база порівняння. Студенти повинні знати, що відносну величину завжди одержують шляхом ділення, тому її можна подати у вигляді дробу:

або

Розуміти застосування в правовій статистиці та вміти розраховувати такі види відносних величин:

1. Відносна величина структури (характеризує склад сукупності)

або

2. Відносна величина координації характеризує співвідношення ча­стин досліджуваної сукупності, що показують, у скільки разів порів­нювана частина явища більша або менша за частину, прийняту за базу порівняння.

3. Відносна величина (темп) динаміки характеризує ступінь зміни явища в часі.

Залежно від того чи одна й та сама база порівняння розрізняють базисні та ланцюгові величини (або темпи) динаміки.

4. Відносні величини інтенсивності характеризують ступінь наси­ченості досліджуваним явищем певного середовища розвитку або проживання. Обчислюються діленням різнойменних величин і вира­жаються іменованими числами (коефіцієнти народжуваності, смерт­ності, злочинності).

Чисельник цієї величини відображає масштаб поширення явища, яке вивчається, а знаменник характеризує величину середовища, в якому розвивається дане явище.

У кримінально-правовій статистиці найпоширенішими є:

5. Відносна величина порівняння характеризує співвідношення од­нойменних показників, що стосуються різних об’єктів. Виражається в коефіцієнтах (разах) або відсотках.

Обчислюють співвідношення абсолютних розмірів однойменних величин явища за один і той же період або момент часу по різних територіях або об’єктах, один з яких приймається за базу порівняння.

6. Відносна величина виконання плану ха­рактеризує співвідношення фактичних і планових рівнів показника; виражається у відсотках.

7. Відносна величина планового завдання показує, у скільки разів плановий рівень того чи іншого показника перевищує фактичний його рівень у базисному періоді.

Запитання для самоконтролю:

  1. Назвіть функції, які виконують статистичні показники.

  2. Що виражають абсолютні статистичні величин?

  3. Чи абсолютні величини відрізняються від відносних величин?

  4. Які ви знаєте види абсолютних величин?

  5. Які ви знаєте види відносних величин?

  6. Що характеризує відносна величина структури?

  7. Що відображають ланцюгові темпи динаміки?

  8. Наведіть приклади відносної величи­ни структури для явищ правового характеру.

  9. Як обчислюється коефіцієнт злочинної інтенсивності?

  10. Що показує відносна величина координації?

Література: 7, С. 107-119; 8, С. 102-109; 9, С. 204-236.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]