Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statist_met_pr_2015.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
333.25 Кб
Скачать

Плани практичних занять

Основною метою практичного заняття є розширення, поглиблення та деталізація теоретичних знань, отриманих студентами на лекціях та в процесі самостійної роботи, спрямування їх на підвищення рівня засвоєння навчального матеріалу, формування вмінь і навичок їх практичного застосування.

Загальний обсяг практичних занять з курсу “Правова статистика” визначається відповідно до навчального плану і складає 16 академічних годин.

Тема 1. Введення в правову статистику. Практичне заняття 1

План

1. Предмет статистики та її методологія.

2. Історія розвитку статистичної науки.

3. Нормативне забезпечення та організація статистики в Україні.

Практичні завдання

Завдання 1.

На основі аналізу Закону України “Про інформацію” (ст. 1, 10 та 18) та норм Закону України “Про державну статистику” проаналізуйте як співвідносяться поняття “інформація” та “статистична інформація”. Кому належить право власності на статистичну інформацію? Хто має право користуватися статистичною інформацією?

Завдання 2.

На основі аналізу норм Закону України “Про державну статистику” охарактеризуйте систему органів державної статистики в Україні та їхні основні завдання. Охарактеризуйте основні права та обов’язки органів державної статистики.

Завдання 3.

Наказом Державної служби статистики України від 19 грудня 2014 року № 398 затверджено Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2015 рік. Розгляньте які види державних статистичних спостережень здійснюють в 2015 році. Визначте, завдання статистики ринку праці, статистики охорони здоров’я, статистики науки, статистики освіти. Дайте відповідь на питання: підприємства, установи та організації, що здійснюють діяльність в зазначених сферах, зобов’язані або мають право подавати інформацію про свою діяльність?

Завдання 4.

Охарактеризуйте правопорушення, передбачене статтею 186-3 Кодексу про адміністративні правопорушення. Хто може бути суб’єктом даного правопорушення? Порядок притягнення до відповідальності.

Написання самостійної роботи за темою 1 (теоретичні питання).

Тема 2. Організація правової статистики в україні Практичне заняття 2

План

1. Предмет і завдання правової статистики.

2. Основні галузі правової статистики.

3. Загальні положення про ведення документів первинного обліку у правоохоронних органах.

4. Облік і звітність у судових органах.

Практичні завдання

Завдання 1.

Визначте, яке значення мають дані правової статистики для суспільства. На які галузі розподіляється правова статистика, які органи забезпечують збір цієї інформації. Ким затверджуються форми первинної статистичної документації та форми звітів про діяльність судових та правоохоронних органів?

Завдання 2.

Суди загальної юрисдикції по першій інстанції у 2010 р. розглянули (з урахуванням повернених) 6,9 млн справ, заяв, позовних заяв, скарг, подань, клопотань різних категорій.  Серед них кримінальних справ – 712,7 тис.

Порівняйте кількість розглянутих у судах кримінальних справ з даними про кількість зареєстрованих злочинів за 2010 рік (Додаток 1). Чому, на вашу думку, показники розрізняються?

На основі яких документів первинного обліку формуються зведені дані про кількість справ, розглянутих судами, та кількість зареєстрованих злочинів?

Завдання 3.

В процесі розслідування справи слідчий виявив, що громадянка Галина Олександрівна Іллєнко зазнала нападу, внаслідок якого їй було завдано тяжкі тілесні ушкодження, з неї знято золоті прикраси та відібрано гроші. Загальна сума збитків, нанесених громадянці Г.О. Іллєнко, становить 3450 грн. У ході розслідування справи слідчий встановив, що напад здійснили: Петро Данилович Шевчук, 38 років, українець, двічі судимий за розбій, останнє покарання відбув півроку тому; Тамара Антонівна Шевченко, 25 років, ніде не працює, раніше не судима; Юлія Сергіївна Ткачова, 17 років і 8 місяців, ніде не працює, раніше не судима; Валентин Петрович Беркут, 29 років, раніше судимий за хуліганство, працює охоронцем у приватній фірмі.

Які дані є підставою для первинного обліку і будуть заноситися до реєстрів, які ведуться правоохоронними органами? Назвіть облікові картки, які будуть формуватися у зв’язку з реєстрацією даних злочинів, які дані вносяться до цих облікових карток?

Завдання 4.

Охарактеризуйте Державне статистичне спостереження “Звіт про розгляд справ про адміністративні правопорушення та осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності” (форма № 1-АП). Вкажіть органи, які складають звітність та порядок її подання. Визначте, які особливості має статистика адміністративних правопорушень порівняно з іншими галузями правової статистики.

Написання самостійної роботи за темою 2 (теоретичні питання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]