Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statist_met_pr_2015.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
333.25 Кб
Скачать

Тема 2 організація правової статистики в україні

Статистика як суспільна наука являє собою цілісну систему навчальних дисциплін, однією з яких є правова статистика. Правова статистика є однією з багаточисленних галузей соціальної статистики. І як правова дисципліна вона має свій предмет і метод. Предмет правової статистики обумовлює і основні завдання, які має вирішувати ця галузь статистичної науки.

Студенти повинні знати, що правова статистика вивчає кількісну сторону масових суспільних явищ і процесів, які пов’язані з застосуванням норм права і реалізацією правової відповідальності у нерозривному зв’язку з їх якісною стороною в конкретних умовах простору і часу. Виходячи з різного характеру правових явищ та установ, які здійснюють діяльність щодо забезпечення законності і правопорядку, у правовій статистиці одні автори виділяють напрями досліджень у правовій статистиці, інші – галузі правової статистики.

Поділяючись на галузі, правова статистика дає змогу вивчати правові явища з різних сторін, проте лише їх комплексне застосування дозволяє вивчати закономірності в розвитку правових явищ.

Окрім того, що галузі правової статистики взаємопов’язані, існує зв’язок правової статистики і з науками кримінально-правового, цивільно-правового та адміністративно-правового циклів. Студентам необхідно розкрити як саме пов’язані галузі правової статистики з іншими правовими науками.

Значення правової статистики для зміцнення правопорядку в країні, адже, характеризуючи своїми показниками суспільне життя, правова статистика має велике значення при вирішенні проблем при розбудові правової держави. Говорячи про значення правової статистики, не можна не зупинитися на ї ролі у законотворчому процесі та координації діяльності правоохоронних органів. Велике значення мають зокрема дані кримінально-правової статистики для вивчення і попередження злочинності. Також слід зупинитися на тому, що правова статистика тісно пов’язана з усіма науками кримінально-правового, цивільно-правового та адміністративно-правового циклів, а результати статистичних досліджень широко застосовуються ними при вирішенні своїх специфічних завдань.

В результаті вивчення цієї теми студенти повинні знати загальні положення про ведення документів первинного обліку у правоохоронних органах. Правила єдиного обліку злочинів та осіб, що їх вчинили. Види документів первинного обліку в судових та правоохоронних органах. Порядок заповнення і подання документів первинного статистичного обліку органами дізнання і попереднього слідства. Вміти характеризувати як ведеться облік і звітність у судових органах.

Запитання для самоконтролю:

  1. Дайте визначення предмету правової статистики

  2. Що є метою правової статистики?

  3. Що характеризують показники кримінально-правової статистики?

  4. На які розділи поділяється кримінально-правова статистика залежно від стадій кримінального процесу?

  5. Яке значення дані правової статистики мають для управління правоохоронними органами?

  6. Які ви знаєте документи первинного обліку в правоохоронних органах?

  7. Які документи належать до документів первинного обліку в судових органах?

  8. Якими органами розробляються форми статистичної звітності про розгляд судами справ?

  9. Розкрийте статус ЄРДР, його значення.

  10. Який порядок заповнення ЄРДР?

Література: 4; 5; 7, С. 22-23; 8, С. 18-21; 9, С. 37-42, 53-56; 12, С. 8-11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]