Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Математика.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
9.41 Mб
Скачать

54.Неперервна випадкова величина. Функція розподілу ймовірностей та її властивості. Ймовірність попадання випадкової величини в заданий інтервал.

Неперервною називається випадкова величина, яка може набувати всіх значень з деякого скінченного чи нескінченного інтервалу.

Функцією розподілу ймовірностей F(х) випадкової В Х наз. ймовірність того, що в результаті випробування ця ВВ набуде значення, меншого за деяке фіксоване число х: F(x)=P(X<x), де х є (∞; +∞).

Властивості: 1)значення функції розподілу F(х) належить відрізку 0;1], тобто

2) функції розподілу F(х) неспадна, тобто для довільних х1 та х2 з того, що х1 < х2 випливає, що F(x1)≤ F(x2).

3) Якщо всі можливі значення ВВ належать інтервалу а;b], то: F(x)=0 при х≤а і F(x)=1 при х>b.

4)

5)ймовірність того, що ВВ Х набуде значення з проміжку а;b) дорівнює приросту функції F(х) на цьому проміжку, тобто: P(ax<b)=F(b)-F(a).

6)функція розподілу ВВ неперервна зліва, тобто для будь-якого значення х0:

7)функція розподілу може мати не більше, ніж зліченну множину точок розриву першого порядку(стрибків). У кожній точці хі розриву величина стрибка = різниці F(xі+0) F(xі), де F(xі+0)=.

8)ймовірність того, що неперервна ВВ набуде будь-якого окремого значення а, дорівнює нулю, тобто, якщо Х – неперервна ВВ, то Р(Х=а)=0. 55.Щільність розподілу ймовірностей неперервної випадкової величини та її властивості. Ймовірність попадання в заданий інтервал.

Щільністю розподілу ймовірностей неперервної випадкової величини Х наз. функцію f(x)- першу похідну від функції розподілу F(x), тобто f(x)= F'(x).

Властивості: 1. Це невід’ємна функція: f(x)≥0.

2.Невласний інтеграл від щільності розподілу в межах від ∞ до +∞ дорівнює 1: , так само і якщо можливі значення ВВ належать інтервалу (а;b).

3.Ймовірність того, що неперервна ВВ Х набуде значення з інтервалу (а;b) дорівнює визначеному інтегралу від щільності розподілу, взятому в межах від а до b: P(a<x<b)=

4.Функція розподілу неперервної ВВ = інтегралу від щільності розподілу на проміжку (∞;х]: F(x)= 56.Математичне сподівання одновимірної випадкової величини та його властивості.

Математичним сподіванням М(Х) випадкової величини Х називають:

1) Для дискретної ВВ: ,

2)для неперервної ВВ , причому припускається, що ряд і інтеграл збігаються абсолютно.

У цих формулах хі – значення ВВ, рі – їх ймовірності, f(x) – щільність ймовірності.

Властивості: 1) М(С)=С, де С=const; 2) М(СХ)=СМ(Х), де С=const; 3) M(X±Y)=M(X)±M(Y), де X і Y – будь-які ВВ; 4) M(XY)=M(X)·M(Y), якщо X і Y – незалежні ВВ. 57.Дисперсія одновимірної випадкової величини. Обчислення дисперсії. Властивості дисперсії. Середнє квадратичне відхилення випадкової величини.

Дисперсією ВВ ( D(X) ) наз. мат. сподівання квадрата різниці ВВ та її мат. сподівання: 1)для дискретної ВВ: , 2)для неперервної ВВ:ОбчислюютьD(X) за формулою:Властивості дисперсії: 1) D(C)=0, де C=const; 2) D(CХ)=С2 D(Х), C=const; 3) Якщо X і Y - незалежні ВВ, то Корінь квадратичний з дисперсії наз. середнім квадратичним відхиленням ВВ:Дисперсія і середнє квадратичне відхилення є мірою розсіювання значень ВВ навколо її мат. сподівання. 58.Медіана і мода розподілу.

Модою М0 дискретної ВВ наз. те її значення хі, що має найбільшу ймовірність. Модою М0 неперервної ВВ наз. те її значення х0, при якому щільність розподілу f(x) цієї величини досягає максимуму, тобто: М00, де f(x0)=max f(x). Геометрично моду можна інтерпретувати як абсцису точки максимуму кривої розподілу. Бувають двомодальні і многомодальні розподіли. Зустрічаються розподіли, які мають мінімум, але не мають максимуму. Такі розподіли наз. антимодальними. Медіаною Mе дискретної ВВ Х наз. те її значення у законі розподілу, для якого сума ймовірностей можливих значень зліва і справа від нього не перевищує 0,5. Медіаною Mе неперервної ВВ наз. те її значення, для якого справедлива рівність: Р(Х< Mе)=Р(Х> Mе)=0,5. Медіану Mе можна знайти з рівняння: F(Mе)=1/2, де F(х)-функція розподілу величини Х. Для дискретної ВВ Х медіана визначається неоднозначно і тому практично не застосовується як числова характеристика. З геометричної точки зору, медіана – це абсциса мочки, в якій площа, обмежена кривою розподілу, ділиться навпіл. Слід відзначити, що якщо розподіл одномодальний і симетричний, то математичне сподівання, мода й медіана співпадають. 59.Початкові і центральні моменти розподілу. Коефіцієнти асиметрії й ексцесу.

Початковим моментом νk порядку k випадкової величини Х наз. мат. сподівання ВВ Хk, тобто: . Центральним моментомµk порядку k випадкової величини Х наз. мат. сподівання центрованої ВВ Х(0 над Х) в степені k, тобто:. Центральні моменти виражаються через початкові моменти за формулами:

Центральні моменти характеризують розсіювання ВВ. Асиметрією теоретичного розподілу наз. відношення центрального моменту третього порядку до кубу середнього квадратичного відхилення: де

Асиметрія показує, чи симетричний розподіл відносно центру розподілу(мат. сподівання). Якщо розподіл симетричний відносно мат. сподівання, то As=0. Якщо As>0, то «довша частина» кривої розподілу розташована справа від М(Х), якщо As<0, то «довша частина» кривої розташована зліва від М(Х). Ексцесом ВВ Х наз. величина (для нормального розподілу). ВеличинаEk характеризує «крутизну» кривої щільності ймовірності в порівнянні з кривою Гаусса. Для гостровершинних кривих Ek>0, для пологих Ek<0. 60.Біноміальний закон розподілу дискретної випадкової величини та його числові характеристики.

Закон розподілу дискретної ВВ наз. біноміальним, якщо ймовірності можливих її значень дорівнюють відповідним членам розкладу бінома (q+p)n. Його записують у формі таблиці

Нехай проводиться n незалежних випробувань, у кожному з яких подія А може відбутися, або не відбутися. Ймовірність появи події в усіх випробуваннях стала й = p(ймовірність не появи q=1- p). Розглянемо дискретну ВВ Х, яка характеризує число появи події А в n випробуваннях. ДВВ Х при n випробуваннях може набути значень 0,1,2,3,… n з ймовірністю, яку визначають за доп. формули Бернуллі.

Покладаючи у формулі Бернуллі m=0,1,2,… n, будемо мати закон розподілу ВВ Х: число появ події А у n випробуваннях:

Цей закон можна записати у вигляді таблиці:

Для біноміального закону розподілу