Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ИДПЗК.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
268.29 Кб
Скачать

Національний банк україни

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ ІНСТИТУТ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

Кафедра правознавства історія держави та права зарубіжних країн

НАВЧАЛЬНО – МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

(ПРОГРАМА, ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, ЗАВДАННЯ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ)

для студентів денної форми

навчання напряму № 6. 030401 "Право"

Севастополь 2011

УДК 930. 85

Укладач: Захарчук Андрій Савович, доктор юридичних наук, професор кафедри правознавства.

Історія держави та права зарубіжних країн: навчально - методичний посібник (програма, плани семінарських занять, завдання та рекомендації до самостійної роботи). / Суми, 2011 р., 38 с.

Методичні вказівки спрямовані на надання методичної допомоги студентам під час вивчення дисципліни “Історія держави та права зарубіжних країн”. Містять пояснювальну записку, тематичний план, контрольні завдання, а також список рекомендованої літератури.

Рецензенти:

Рекомендовано до видання методичною радою Української академії банківської справи Національного банку України.

Протокол № __ від “__ “ _________ 200 р.

ã Українська академія банківської справи, 2011.

ВСТУП

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів загальної картини державно-правового розвитку людської цивілізації, наукових поглядів на становлення, ґенезу та трансформацію держави як політичного інституту, поглиблене розуміння соціально-економічних, соціокультурних та політичних причин виникнення правових інститутів. Вивчення даної дисципліни покликане навчити студентів самостійно аналізувати правові та державні інститути, прищепити культуру юридичної думки.

Вивчення курс доцільно розпочати після опанування таких дисциплін як теорія держави та права й філософія. Історія держави та права зарубіжних країн значно поглибить ці знання завдяки засвоєнню логіки державно – правового розвитку, змісту держави, права і влади.

В свою чергу, філософія дає можливість визначити сутність державно – правових відносин. Це дозволить студенту усвідомити зміст проблем, що характеризують взаємозв’язок влади, держави і права.

Студент має знати як загальні, так і специфічні закономірності виникнення, розвитку та функціонування держави і права в окремих суспільствах у конкретно – історичних умовах їх розвитку. .

Студент має вміти самостійно аналізувати основні правові акти, систематизувати знання, встановлювати причинно-наслідкові та міжпредметні зв’язки. Самостійно знаходити та користуватися джерелами історико-правової інформації за схемою: час прийняття, набрання чинності, обсяг, структура, джерела. Аналізувати основні договори (купівлі-продажу, позики) за схемою: суб’єкти та об’єкти договору, термін, розмір відсотків, відповідальність за не виконання зобов’язань; злочини та покарання за схемою: об’єкти злочинних посягань, стадії, рецидив, мета та види покарань; кримінальний процес за схемою: стадії, види доказів, зізнання як головний доказ, катування як засіб отримання зізнання, склад та компетенція суду, вимоги до вироку.

Вивчення курсу "Історія держави та права зарубіжних країн" передбачає 52 години лекційних занять, 48 годин семінарських занять, 152 години самостійної роботи. Всього: 252 години.

Основні методи вивчення матеріалу:

  • опису;

  • аналізу;

  • порівняльного правознавства.

Перелік засобів поточного та підсумкового контролю:

Доповіді, усне опитування, семінарські заняття, проведення контрольних робіт, іспит.