Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ЦП 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Національний банк України

Українська академія банківської справи

Кафедра цивільно-правових дисциплін та банківського права

ЗАТВЕРДЖЕНО

Методичною радою юридичного факультету

Протокол № _____ від _________________

Декан факультету ______________________

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО

ПРОВЕДЕННЯ СЕМІНАРСЬКИХ, ПРАКТИЧНИХ

ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ,

з дисципліни « ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО»

(Особлива частина. Зобов'язальне право)

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права

Протокол № ________ від _________________

Завідувач кафедри _________________________

Суми – 2012р.

Укладач: Івашова Ірина Петрівна

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права

Протокол № ___ від ___ _____________ 2012 р.

Рецензент:

  1. ВСТУП

Вивчення в вищих учбових закладах цивільного права є необхідною складовою частиною юридичної освіти. Цивільне право—одна з фундаментальних навчальних дисциплін, найважливіша з галузевих наук про право. Саме за допомогою цієї галузі права втілюються в юридичні форми соціально-економічні відносини, що формуються в суспільстві. Цивільне право регулює широку і практично важливу галузь суспільних відносин за участю громадян і організацій майнові відносини, обумовлені використанням товарно-грошових форм, а також особисті немайнові відносини.

Зобов'язальне право — одна з найважливіших підгалузей цивільного права, норми якої регулюють широке коло відносин, головне місце серед яких належить відносинам майнового обігу. Йдеться про договірні відносини, пов'язані з передачею майна від однієї особи до іншої у власність або у користування, виконанням робіт та наданням послуг тощо.

Актуальність зобов’язального права в сучасних умовах радикальних економічних і політичних перетворень, коли в державі будується нова модель господарської системи, в якій найважливішим елементом є ринок, роль і соціальна цінність цивільного права значно зросли. Притаманні цивільно-правовому регулюванню начала ініціативи і диспозитивності, рівноправності і взаємної майнової відповідальності суб'єктів підвищують його соціальну цінність і сприяють розширенню сфери його застосування в правовій державі, що формується. Для цивільного права характерне виникнення цивільно-правових відносин в результаті вольових дій (договорів, односторонніх угод тощо) їх учасників. У процесі радикальної економічної реформи змінюються форми і методи організації матеріально-технічного забезпечення, відбувається рішучий перехід від централізованого розподілу матеріальних ресурсів до оптової торгівлі засобами виробництва і вільного продажу товарів на ринку. За цих умов значно підвищується роль господарських договорів (поставки, перевезення) як юридичних фактів, що породжують відповідні цивільні права та обов'язки між організаціями. Тому вивчення такої навчальної дисципліни як цивільне право, об'єктивно стає в центр сучасної юридичної освіти.

Питання цивільного права займають значне місце в повсякденній діяльності працівників юридичної служби народного господарства, а також в діяльності органів суду, нотаріату, господарського суду та інших.

Ця програма передбачає вивчення широкого кола питань цивільного права, а саме – зобов’язального права, знання яких необхідні юристу для виконання покладених на нього службових обов'язків і дотримання вимог законності в галузі товарного обігу.

Програма складена у відповідності з системою цивільного права і ґрунтується на структурі цивільного законодавства і одночасно побудована з урахуванням певних навчально-методичних вимог, в яких знаходять відображення специфіка предмета вивчення.

Предметом вивчення є система майнових і особистих немайнових відносин, цивільне законодавство, практичні питання застосування норм цивільного права. В програмі також дотримані методичні вимоги, відповідно до яких вивчення предмета повинно починатися з загальних понять і категорій і переходити до конкретних інститутів цивільного права.