Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ЦП 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Задача 9

Коваленко отримав у спадщину бетономішалку. Оскільки остання не була йому потрібна, він вирішив передати її Потапову в управління, уклавши з останнім договір строком на 1 рік. Відповідно до договору Потапов повинен був здавати бетономішалку в короткострокову оренду (на 1 - 2 місяці). Під час дії договору Потапов продав бетономішалку Васильєву, вважаючи себе довірчим власником (ч.2 ст. 1029 ЦК України). Коваленко звернувся з віндикаційним позовом до Ва­сильєва про витребування бетономішалки, а до Потапова - про відшкодування збитків за договором управління майном.

У судовому засіданні Потапов пояснив, що як довірчий власник він мав право розпоряджатися майном на свій розсуд, бо укладеним договором управління майном не передбачалося обмежень його прав. До цього ж бетономішалку продано дуже вигідно, а тому розрахунки з Коваленком мають складатися з вартості бетономішалки за вирахуванням плати щодо управ­ління нею. Вирішіть спір.

Тема 7. Позика та кредитно – розрахункові відносини. Договір позики. Договір кредиту. Договір банківського вкладу. Договір банківського вкладу. Договір факторингу. Розрахунки.

Поняття договору позики. Укладення договору позики. Права і обов'язки сторін. Форма договору. Новація боргу у позикове зобов’язання.

Кредитні правовідносини і сфера їх застосування. Роль кредиту в сучасних умовах. Поняття, форма кредитного договору. Комерційний кредит.

Договір банківського вкладу. Поняття, форма договору. Договір банківського вкладу на користь третьої особи. Види вкладів. Звернення стягнення на вклади громадян за вироком або рішенням суду.

Договір банківського рахунку. Укладення договору. Кредитування рахунку. Черговість списання грошових коштів з рахунка. Розірвання договору банківського рахунка.

Поняття, предмет, сторони договору факторингу. Права та обов’язки за договором факторингу. Виконання та відповідальність за договором факторингу.

Форми розрахунків. Види безготівкових розрахунків. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень. Розрахунки за акредитивом. Розрахунки за інкасовим дорученням. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків.

План практичного заняття

  1. Поняття договору позики.

  2. Укладення договору позики.

  3. Права і обов'язки сторін. Форма договору.

  4. Кредитні правовідносини і сфера їх застосування.

  5. Поняття, форма кредитного договору.

  6. Комерційний кредит.

  7. Договір банківського вкладу.

  8. Поняття, форма договору.

  9. Договір банківського вкладу на користь третьої особи.

  10. Договір банківського рахунку.

  11. Поняття, предмет, сторони договору факторингу. Права та обов’язки за договором факторингу.

  12. Форми розрахунків.

  13. Види безготівкових розрахунків.

Питання для самостійної роботи.

1. Поняття та правова природа позики. Відокремлення позики від суміжних правових конструкцій. Співвідношення позики і по­зички, позики і кредиту (банківського кредиту).

2. Поняття та ознаки договору позики. Елементи договору по­зики.

3. Зміст договору позики.

4. Форма договору позики. Предмет договору позики.

5. Новація боргу у позикове зобов’язання.

Поняття та види договорів у сфері банківської діяльності.

6. Поняття та характеристика кредитного договору. Види кре­дитів.

7. Поняття та загальна характеристика договору банківського вкладу (депозиту). Види банківських вкладів.

8. Договір банківського рахунку. Особливості виконання дого­вору банківського рахунку.

9. Поняття та ознаки договору факторингу.

10. Права та обов'язки сторін за договором факторингу.