Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ЦП 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Практичні завдання. Задача1.

Сліпченко уклав з банком "Кредитний" депозитний договір про розміщення в банку коштів у сумі 1000 грн. На строк 1 рік під 22% річних. Відповідно до умов депозитного договору банк мав право при зменшенні Національним банком України облікової ставки пропорційно зменшити процентну ставку по депозиту. При цьому банк зобов'язаний був письмово повідомити вкладника про зменшення відсоткової ставки за договором. У разі незгоди вкладника йому надавалося право в 10-денний строк з моменту одержання повідомлення або погодитися на зменшення відсоткової ставки, або розірвати депозитний договір і забрати суму внеску та нараховані відсотки.

Через 3 місяці Сліпченко одержав лист з повідомлен­ням про вручення, в якому банк "Кредитний" повідомляв про зменшення відсоткової ставки за договором до 17% річних у зв'язку з відповідною зміною облікової ставки НБУ. У листі також повідомлялося, що в разі, якщо Сліпченко протягом 10 днів з моменту отримання листа не розірве депозитний до­говір, буде вважатися, що він згодний зі змінами умов депозит­ного договору.

Сліпченко з'явився в банк лише через рік після укла­дення договору і пред'явив вимогу про повернення його внеску та нарахованих відсотків по ставці 22% річних за весь строк дії договору.

Дайте юридичну оцінку діям банку та вкладника.

Задача 2.

Підприємець Романчук, який займається закупівлею в Греції парфумерної продукції і доставкою її в Україну для продажу, відкрив валютний рахунок у комерційному банку «Промбанк». При відкритті рахунку працівник банку не повідомив Романчуку, що з Грецією в них немає кореспондентських відносин. Романчук, віддавши розпо­рядження банку про перерахування певної суми коштів у банк Греції на його рахунок, виїхав туди за черговою партією продукції. Однак гроші «Промбанком» банку Греції перераховані не були, а операція з закупівлі продукції зірвалася. Романчук потерпів збитки. Прибувши в Україну, Романчук звернувся до суду з вимогою про відшкодуван­ня «Промбанком» всіх збитків, заподіяних йому неперерахуванням коштів на його рахунок у грецькому банку.

Чи підлягає задоволенню вимога Романчука? Вирішіть справу.

Задача 3.

Чекодержатель не отримав оплати чека в порядку інкасування і звернувся до чекодавця — фізичної особи з вимогою про сплату в готівковій формі вказаної в чеку суми, а також витрат, понесених для отримання платежу в порядку інкасування чека. Чекодавець відмовився задовольнити таку вимогу, аргументуючи це тим, що видачею чека він погасив своє договірне грошове зобов'язання перед чекодержателем.

Чи обґрунтовані вимоги чекодержателя?

Проаналізуйте з правової точки зору аргументи чекодавця.

Тема 8. Договір про спільну діяльність. Договір простого товариства. Комерційна концесія. Довірче управління майном. Договір комісії.

Поняття та основні види договору про спільну діяльність. Правове регулювання спільної діяльності. Договір простого товариства. Учасники договору. Ведення спільних справ учасників договору. Права та обов'язки учасників договору. Вклади учасників. Спільне майно учасників договору. Спільні витрати та збитки учасників. Виділ частки учасника. Розподіл прибутку. Відповідальність за невиконання обов'язків. Право учасника на інформацію Порядок покриття витрат і збитків. Припинення договору простого товариства. Відмова учасника від подальшої участі в договорі простого товариства та розірвання договору.

Поняття та сфера застосування договору доручення. Сторони, предмет і форма договору доручення. Права і обов'язки сторін. Припинення договору. Діяльність в інтересах іншої особи без доручення.

Поняття і сфера застосування договору комісії. Сторони в договорі комісії. Предмет і форма договору. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення договору. Субкомісія.

Договір управління майном. Предмет, форма, значення договору управління майном. Сторони договору управління майном. Істотні умови договору. Здійснення договору управління. Права та обов’язки за договором. Відповідальність за невиконання договору управління майном. Припинення договору.

Поняття та значення договору комерційної концесії. Предмет, форма та сторони договору концесії. Договір комерційної субконцесії. Права та обов’язки сторін. Особливі умови договору комерційної концесії. Зміна припинення та розірвання договору комерційної концесії. Відповідальність за договором комерційної концесії. Збереження чинності договору комерційної концесії.

Поняття і сфера застосування договору комісії. Сторони в договорі комісії. Предмет і форма договору. Права та обов’язки сторін. Види договору комісії. Припинення договору. Субкомісія.