Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ЦП 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Тема 5. Договори про виконання робіт. Підряд. Будівельний підряд. Побутовий підряд. Підряд на проектні та пошукові роботи. Науково-дослідницькі дослідно-конструкторські і технологічні договори.

Поняття договору підряду і сфера його застосування. Види договору підряду. Сторони в договорі підряду. Істотні умови договору. Права, обов'язки і відповідальність сторін. Особливості договору побутового підріду.

Поняття договору будівельного підряду. Структура договірних зв’язків. Сторони в договорі. Права, обов’язки і відповідальність сторін. Договір субпідряду.

Загальна характеристика договорів на проектні та пошукові роботи.

Виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

План практичного заняття.

1.Поняття та ознаки договору підряду. Відмежування його від трудового договору, договору поставки та договорів з надання по­слуг.

2. Сторони договору підряду. Права та обов'язки сторін.

3. Множинність осіб у договорі підряду та залучення для вико­нання договору третіх осіб.

4. Зміст договору підряду.

5. Ризик у підрядних відносинах.

6. Відповідальність за договором підряду.

7. Види договорів підряду. Договір побутового підряду. Договір будівельного підряду. Договір підряду на виконання проектних та пошукових робіт.

Питання для самостійної роботи.

  1. Поняття договору підряду і сфера його застосування.

  2. Види договору підряду.

  3. Сторони в договорі підряду.

  4. Істотні умови договору.

  5. Права, обов'язки і відповідальність сторін.

  6. Особливості договору побутового підріду.

  7. Поняття договору будівельного підряду.

  8. Права, обов’язки і відповідальність сторін.

  9. Договір субпідряду.

  10. Загальна характеристика договорів на проектні та пошукові роботи.

  1. Договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт

Література

  1. Цивільний кодекс України // http://www.nau.kiev.ua

  2. Закон України Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах від 15.09.1995 р. // http://www.nau.kiev.ua

  3. Про захист прав споживачів: Закон України від 12 травня 1991 р. в редакції Закону України від 1 грудня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України. - 2006. -№7.-Ст. 84.

  4. Про архітектурну діяльність: Закон України від 20 травня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1999. - № 31. - Ст. 246;

  5. Про планування та забудову територій: Закон України від 20.04.2000р.

  6. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга третья – договоры о віполнении работ и оказании услуг. – М., 2002.

  7. Голованів Н.М. Обязательственное право. – СПб. 2002.

  8. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / За ред. О. В. Дзери та Н. С. Кузнєцової. - К.: Юрінком Інтер, 2010. - Кн. 2. – 1173с.

  9. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У двох томах / За заг. ред. Я. М. Шевченко. — Т. 1. Загальна частина. — К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. — 520 с.

Практичні завдання. Задача 1

Маковецький домовився зі своїм сусідом - радіоте­хніком Івановим, що той у вільний від роботи час збере для нього магнітофон. Придбання необхідних матеріалів Іванов взяв на себе. Було вирішено, що Маковецький сплатить Іванову 500 грн. Розпочавши роботу, Іванов не зміг самостійно розро­бити нову схему магнітофону, у зв'язку з чим домовився з ін­женером Бесєдіним про розробку такої схеми за 150 грн, пере­давши йому завдаток у сумі 50 грн. Крім того, деякі деталі Іва­нов не зміг придбати і виготовив їх сам. Іванов заявив Маковецькому, що останній повинен тепер сплатити не 500, а 800 грн. Маковецький ж відповів, що уклавши договір, Іванов взявся виконувати роботу на свій ризик, тому додаткові витра­ти мають бути віднесені на його рахунок. Іванов же стверджу­вав, що обумовлена ними сума при укладанні договору була лише приблизною і, якщо Маковецький не може сплатити її, договір має бути розірвано, а Маковецький повинен йому від­шкодувати понесені витрати в сумі 250 грн. (50 грн. - завдаток і 200 грн. - за деталі).

Як слід вирішити справу?