Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_ФО_1_(Болонь+приклади).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Державний вищий навчальний заклад

«Українська академія банківської справи

Національного банку України»

Кафедра бухгалтерського обліку і аудиту

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК – 1

Збірник ситуаційних завдань

для практичних занять

для студентів 3 курсу

спеціальності 6.030509 «Облік і аудит»

Суми

ДВНЗ «УАБС НБУ»

2011

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

Завдання 1. Визначте принципи обліку, які покладені в основу кожної окремої нижченаведеної ситуацій та перевірте правильність їх застосування.

1. Аліса - власник приватної фірми “Країна чудес”. За багато років вона змогла зібрати для себе справжній портфель цінних паперів, які придбала за рахунок її доходів від володіння фірмою. Данні про інвестиційні папери в облікових записах фірмі не відображаються.

2. Для забезпечення роботи свого секретаря фірма придбала настільний прилад для стрічок. Його вартість 10 грн., можливий cтрок корисного використання 25 років. Витрати з придбання цього приладу віднесені на дебет рахунку «Адміністративні витрати».

3. Компанія крім основної діяльності додатково реалізує товар, що має дворічну гарантію включаючи технічний огляд і заміну окремих частин. Одночасно із здійсненням облікового запису стосовно продажу приблизна сума витрат на гарантію була записана на дебет рахунку “Витрати на гарантію” у тому ж періоді.

4. Компанія оплатила 80 000 грн. за патент, який має строк корисного використання 10 років. Ліквідаційної вартості у патенту не має. Сума, що була записана на дебет рахунку “Патент”.

5. Фірма вирішила розпочати однорічну рекламну компанію вартістю 500 000 грн. на новому каналі національного телебачення. Річний обліковий період співпадає з календарним роком. Представники телебачення вимагають повної оплати своїх послуг на початку компаній у грудні. Облікові записи цієї операцій дебет “Витрати на рекламу” кредит “Грошові кошти” на суму 130 000.

6. Синя Борода, який є власником приватної фірми “Шлюб без проблем”, вилучив 100 000 грн. із свого бізнесу і придбав цінні папери, як подарунок для своєї нової дружини. Обліковий запис цієї операції:

Дт ”Інвестиції” 100 000 грн.

Кт “Грошові кошти” 100 000 грн.

7. Компанія “Тато й син” одержала пропозицію від фірми “Мама й дочка”, яка бажає придбати авто вартістю 100000 грн. Пропозицію було відхилено, але на рахунках бухгалтерського обліку було зроблено запис щодо можливості отримання вказаних у пропозиції вигод. Облікові записи цієї операції:

Дт “Транспортні засоби” 85 000 грн.

Кт “Прибуток від збільшення вартості” 85 000 грн.

8. У грудні 200А року компанія “Амінь” ухвалила політику сплати своїм дилерам комісійні у розмірі 6 % від обсягу реалізованої продукції. Комісійні сплачуються у наступному після реалізації місяці. Обсяги реалізації у грудні 200А року склали 250 000 грн. Облікові записи цієї операції 31.12.200А р.:

Дт “Витрати на сплату комісійних з продажу” 15 000 грн.

Кт “Комісійні з продажу до оплати” 15 000 грн.

9. Корпорація ”Мильна бульбашка” за рішенням Ради директорів зменшила облікову вартість будинку свого офісу до номінального розміру – 100 грн. Метою цього заходу було підвищення довіри клієнтів корпорації до її фінансової позиції за допомогою очевидного зниження вартості активів. Облікові записи цієї операції:

Дт “Нерозподілений прибуток” 1 999 900 грн.

Кт “Будівлі” 1 999 900 грн.

10. Компанія ”Нащадки Великого комбінатора” закінчує свій фінансовий рік 30 червня. Фінансовий звіти за минулий рік складаються до 10 липня. 4 липня, коли були вихідні на фірмі трапилася крадіжка, після якої зникла більшість запасів палива фірми. Збитки не можуть бути компенсовані страховкою, тому що були порушені правила охорони запасів. Ці збитки були відображені у фінансових звітах за рік, що тільки закінчився. Облікові записи цієї операції:

Дт “Збитки в наслідок крадіжки” 292 000 грн.

Кт “Товарні запаси” 292 000 грн.