Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
152
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
421.89 Кб
Скачать

VI. Інфекції, які супроводжуються загальноінфекційним синдромом та локальними ураженнями шкіри.

Інфекції

Специфічні симптоми

Заходи

1.

Бешиха

Гарячка 39-400 С – 3-4 дні. Еритема локальна на нижній кінцівці, рідше на верхній або обличчі. Схильне поширюватися на суміжні анатомічні ділянки. Еритема неправильної форми із чіткими межами, краї можуть злегка підвищуватися над рівнем шкіри, є набряк, біль, часом геморагії. Можуть утворюватися були із прозорим чи геморагічним вмістом.

Кров: нейтрофільний лейкоцитоз із зрушенням формули вліво, прискорення ШОЕ.

Лікування удома легких форм, а важчих - у стаціонарі.

Пеніцилін 100-200 тис /кг добу (7-10 днів), далі біцилін-5 - 1,5 млн. ОД кожен третій тиждень –1 рік.

Аскорутин 1 таб.  3; розчин діклофенаку 3,0 дом’язево.

2.

Звичайний герпес

Гарячки немає або субфебрильна. Висип частіше локалізується на губах, крилах носа, щік, а також на геніталіях: згруповані везикульозні висипання на інфільтрованій шкірі, свербіння, печія. Вміст везикул мутніє, вони тріскають, утворюються ерозії, кірочки, заживають за 4-5 днів.

У грудних дітей можуть бути генералізовані форми: енцефаліт, менінгоенцефаліт, пневмонія, гепатит, герпетиформна екзема Капоши.

Епіданамнез. Головним чином - це є хронічна ендогенна інфекція, а її загострення пов’язані з імунодефіцитними станами. У дітей первинно інфікованих простежується контакт із близькими людьми, що мають незначні герпетичні висипання на шкірі.

Лікування удома легких хворих, а середньоважких та важких хворих госпіталізують.

Герпевір (ацикловір) -1,0-2,0 /добу – 5-7 днів. Місцево- мазь герпевір.

3.

Оперізу-вальний герпес.

Гарячка відсутня або субфебрильна. Висипання виникають за ходом чутливих нервових волокон ( міжреберних, трійничного, сідничного нервів тощо ). Це згруповані везикульозні висипання на інфільтрованій шкірі із свербінням, пекучістю і сильним болем у зонах інервації. Вміст везикул мутніє, вони тріскають, утворюються кірочки, ерозії, які заживають за 5-7 днів. Біль утримується довше.

Переважно це латентна інфекція, а загострення пов’язані з імунодефіцитними станами.

Лікування легкохворих амбулаторне. Середньо-важких і важких – госпіталізація. Місцево- мазь герпевір, фукорцин, бриліантовий зелений.

Герпевір (ацикловір) –2,0 -4,0 /добу – 5-7 днів. Місцево - мазь герпевір.

Розчин діклофенаку натрію - 3 мл дом’язово, ібупрофен 0,23 всередину – 5-7 днів.

Протипоказаний преднізолон.

Кров на ВІЛ-інфекцію, рентгенографія легень для виключення туберкульозу чи онкозахворювання.

4.

Сибірка

На шкірі відкритих ділянок тіла (рук, ніг, обличчі ) послідовно виникає : щільна червоно-синя пляма, папула, через 12-24 годин – пухирець з кров’янистим вмістом, надалі утворюється виразка з чорним дном та валиком гіперемії ( “вуглик у вогні”). Навколо формуються дочірні везикули і розміри ураження зростають. Карбункул абсолютно неболючий, навколо нього є драглистий набряк, який при перкусії тремтить як драглі ( симптом Стефанського ). Заживає карбункул через 3-4 тижні з утворенням рубця .

Можливі генералізовані форми: септична і легенева.

Епіданамнез. Зооноз, шлях зараження контактний - при догляді за тваринами ( коровами, вівцями, свинями), або пилевий шлях при земляних роботах на давніх скотомогильниках; харчовий шлях - споживання м’яса й молока від хворих тварин.

Обов’язкова госпіталізація, Лікування: Протисибірковий імуноглобулін 40-60 ОД дом’язово за Безредко.

Бензилпеніцилін 200 тис. ОД /кгдобу -10 днів.

Хворих тварин забивають, спалюють або глибоко закопують. Дезинфекція приміщень, стаєнь ( 20 % неосвітленим розчином хлорного вапна), шкіряного одягу і взуття в пароформаліновій камері.

Контактні спостерігаються - 2 тижні і отримують доксициклін 0,2 на добу – 5 днів.

Щеплення тваринників провадять вакциною СТІ.

5.

Еризипелоїд

Гарячка субфебрильна. Еритема у вигляді круглої бляшки з чіткими контурами на тильній поверхні пальців рук, долонь, рідше на ногах чи обличчі. Поряд з’являються ще вогнища, які зливаються, займають увесь палець та поширюються далі. Є свербіння, біль, пекучість. Надалі набряк поширюється на периферію, у центрі еритема западає і стає синюшно-блідою.

Можуть уражатися суглоби.

Епіданамнез. Зооноз, заражаються при контакті із свинями, вівцями, птахами, рибою, ракоподібними.

Лікують удома, при генералізації – госпіталізація.

Бензилпеніцилін 100 - 150 тис. ОД /кгдобу – 7-10 днів, або еритроміцин 2,0 гр/добу, або левоміцетин 2,0 гр/ добу.

Даний симптомокомплекс необхідно диференціювати із терапевтичною і хірургічною патологією: дерматитом, флегмоною, підшкірним абсцесом.

Соседние файлы в папке ВНУТРІШНІ ХВОРОБИ ГЛУШКО