Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
94
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Ураження нервової системи при віл-інфекції та снід

ВІЛ-інфекція - антропонозная вірусна інфекція, що характеризується повільно прогресуючим імунодефіцитом і пов'язаним з цим розвитком вторинних інфекційних і пухлинних процесів, що призводять до летального результату. Остання стадія захворювання проявляється повною декомпенсацією імунної системи - синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

Етіологія

Збудник - вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) роду Retrovirus підродини Letivirine. Ці віруси гинуть при температурі 56 ° С протягом 30 хв, але стійкі до низьких температур. Швидко гинуть під впливом етанолу, ефіру, ацетону і звичайних дезинфікуючих засобів. Відомо два типи вірусів ВІЛ-1 розповсюджений у Північній та Південній Америці, Європі, Азії, Африці; ВІЛ-2 - менш вірулентний вірус, основний збудник СНІДу в Західній Африці. Термін «СНІД» не ідентичний ВІЛ-інфекції, так як імунодефіцит може на певній стадії інфекційного процесу відсутня.

Епідеміологія

Джерело інфекції - людина в будь-якій стадії хвороби. Вірус виділяють із крові, сперми, вагінального секрету, материнського молока, слини. Шляхи передачі - статевий, парентеральний, трансплацентарний, через материнське молоко. Група ризику - гомосексуальні та бісексуальні чоловіки, наркомани, реципієнти крові та її компонентів.

Класифікація

1-а стадія - інкубація (2-6 тиж. І більше); 2-я стадія - первинних проявів Мононуклеозоподібний синдром, безсимптомна (латентна) і фаза генералізованої лімфаденопатії, у частини хворих з'являється головний біль, міалгії і артралгії; третій стадія - вторинних захворювань (дефіцит маси тіла до 10%, поверхневі ураження шкіри грибкової або бактеріальної природи) схуднення більш ніж на 10% початкової ваги тіла, рецидивуючі ураження шкіри, слизових оболонок і внутрішніх органів грибкової, бактеріальної або вірусної природи, рецидивуючий оперізуючий лишай, туберкульоз легенів, локалізована саркома Капоші, кандидоз стравоходу, ураження нервової системи різної етіології; 4-я стадія - термінальна.

Патогенез

Вірус ВІЛ вражає моноцити, макрофаги і родинні клітини СD4, мікроглії. Вірус репродукується в основному в лімфоїдної тканини і в епітелії кишечника, мікроглії мозку. У 90% хворих на СНІД є морфологічні зміни нервової системи.

Клінічна картина

Клінічні неврологічні прояви зустрічаються у 2 3 хворих на СНІД, проте тільки в 10% неврологічні симптоми є першими ознаками ВІЛ-інфекції. Ранні неврологічні розлади з'являються через 8-12 тижнів. з моменту зараження, при наявності ВІЛ-антитіл і позитивних серологічних реакцій. Клінічна картина легко протікає менінгіту або менінгоенцефаліту. На тлі головного болю і лихоманки з'являються менінгеальні знаки та помірні симптоми ураження черепних нервів. У лікворі виявляється незначний лімфоцитарний плеоцитоз на тлі нормального вмісту білка і глюкози. Збільшується печінка, селезінка та лімфатичні вузли. Через 1,5-2 міс. неврологічні симптоми спонтанно регресують.

У більш пізні терміни розвиваються важкі неврологічні ускладнення СНІДу у вигляді проявів енцефаліту.

У ВІЛ-інфікованих на різних етапах патологічного процесу нерідко розвиваються супутні захворювання - «опортуністичні інфекції». До них відносяться токсоплазмозний енцефаліт, цитомегаловірусний менінгоенцефаліт, герпетичний енцефаліт, криптококовий, лістерозний менінгіти, васкуліти. Діагностуються такі ускладнення ВІЛ-інфекції при люмбальної пункції і дослідженні ліквору.

Діагноз підтверджується при ІФА (первинне виділення антитіл до ВІЛ).

Лікування

Призначаються противірусні препарати; зидовудин (ретровір, ацідотімідін) по 200 мг 6 разів на добу; залцітабін по 0,75 мг 3 рази на добу; інтерферону, віферон, саквінавір, індинавір; тимоген.

Прогноз

Після безсимптомного періоду у всіх пацієнтів розвиваються клінічні прояви. При переході Віл-інфекції до СНІДу очікувана тривалість життя не перевищує 2-3 років.

Профілактика

Виховання у молоді моральності, відповідальності і відповідних гігієнічних навичок, боротьба з наркоманією.

Соседние файлы в папке Неврологія методичка