Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_posibnik_z_psikhologiyi.docx
Скачиваний:
392
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
313.65 Кб
Скачать

28. Психологічна характеристика педагогічної діяльності. Психологія стилів педагогічної діяльності

Психологічна характеристика педагогічної діяльності

Педагог, навчаючи і виховуючи підростаюче покоління, здійснює цілеспрямований вплив. Така діяльність учителя називається педагогічною діяльністю, метою якої є особистісний, інтелектуальний, діяльнісний розвиток школяра, що стає основою для його саморозвитку та самовдосконалення.

Педагогічна діяльність має такі характеристики: цілеспрямованість, вмотивованість, предметність. Цілеспрямованість виявляється у тому, що учитель ставить і реалізує мету навчити учня, виховати, сформувати у нього не тільки знання, уміння, навички, але й систему цінностей, що стануть основою змістовності його особистості. Вмотивованість включає ряд мотивів, які спонукають учителя до здійснення педагогічної діяльності. Ці мотиви можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми. Учитель, який керується бажанням реалізуватися у педагогічній діяльності, самоствердитися у таких намірах, професійно самовдосконалюватися, виявляє внутрішню мотиваційну орієнтацію, що спонукає до особистісно-професійного росту. Предметність педагогічної діяльності виявляється у взаємодії вчителя-фахівця з учнями на предмет передачі знань зі своєї дисципліни; впливі щодо формування моральних якостей у школярів; у налагодженні конструктивної взаємодії з батьками учнів.

Н.В.Кузьміна пропонує до числа характеристик педагогічної діяльності відносити продуктивність. Виділяють декілька рівнів даної характеристики: 1) репродуктивний, який визначається як самий мінімальний; 2) адаптивний, як малопродуктивний; 3) локально-моделюючий, як середньопродуктивний; 4) системно-моделюючий знань учнів, який означає високий рівень продуктивності; 5) системно-моделюючий знань і поведінки учнів, який вважається найпродуктивнішим.

Психологічний зміст педагогічної діяльності включає мотиви, предмет, мету, засоби, продукт, результат. Предмет педагогічної діяльності становить організацію процесу засвоєння учнями культурно-історичного досвіду людства. Засобами педагогічної діяльності вважаються наукові знання, носіями яких є самі педагоги, книги, технічні засоби тощо. Продуктом діяльності учителя є індивідуально сформований досвід учня. Результат такої діяльності полягає у досягненні мети – інтелектуальному та особистісному розвитку учнів.

Субєктом педагогічної діяльності виступає учитель. У своїй роботі він має спиратися на базові знання з фаху, методики викладання своєї дисципліни, керуватися прийнятими у суспільстві нормами професійної поведінки, дотримуватися етичних принципів.

В.Г.Кремінь дотримується думки, що учитель повинен бути не лише транслятором готової інформації, але й здійснювати особистісне переосмислення змісту навчальної інформації, адаптувати зміст знань до відповідної учнівської аудиторії, перебудовувати своє мислення у відповідності до еталонів розуміння учнями навчального матеріалу, одночасно бути своєрідним джерелом знань і діагноста, сприяти навчанню учнів позитивним до них ставленням.

Діяльність учителя передбачає наявність у нього глибоких і різносторонніх знань, високої загальної культури, стійких інтересів у галузі викладання певної дисципліни, чітко вираженої професійно-педагогічної спрямованості, любові до дітей, знання основ вікової психології, теорії і практики навчання і виховання (А.В.Петровський). Учитель повинен мати високий рівень самосвідомості. Чим він вищий, тим ширшими є можливості для його особистісного, професійного росту. Глибоке усвідомлення соціальної ролі учителя є сприятливою основою для розвитку таких рис, як цілеспрямованість, дисциплінованість, організованість та ін. Важливим показником є здатність учителя володіти українською мовою на рівні культури мовлення, яка сприяє гармонізації соціальних взаємин учителя з колегами, батьками, учнями; утвердження в соціумі. Культура мовлення є показником рівня особистої освіченості, загальної культури, національної самосвідомості, громадянської активності.

Умовою здійснення людиною педагогічної діяльності є наявність у вчителя педагогічних здібностей. Виділяють (В.А.Крутецький) наступні педагогічні здібності:

  • дидактичні – здібність доступно передавати школярам учбовий матеріал, розкривати його як проблему, спонукати до її вирішення;

  • академічні – здібності до відповідної галузі знань, знання мають бути значно ширшими і глибшими, ніж цього вимагає шкільна програма;

  • перцептивні – здібності проникати у внутрішній світ учня, вихованця;

  • мовленнєві – здібності учителя чітко і зрозуміло висловлювати власні думки;

  • організаторські – здібності організовувати учнівський колектив і власну роботу;

  • авторитарні – здібності безпосереднього емоційно-вольового впливу на школярів;

  • комунікативні – здібності до спілкування з дітьми;

  • педагогічна уява – здібності педагога передбачувати свої дії;

  • здібності до розподілу уваги є професійно важливою якістю, яка дозволяє ефективно здійснювати навчально-виховний процес.

Здійснення учителем педагогічної діяльності передбачає формування і розвиток відповідних умінь і навичок, які забезпечують активне включення особистості кожного учня в навчальну діяльність. Безумовно, початкові навички і уміння педагогічної діяльності набуваються під час навчання і проходження педагогічних практик майбутніми учителями у вищій педагогічній школі. У процесі власне здійснення педагогічної діяльності учитель, незалежно від того, який предмет він викладає, повинен володіти такими загальнопедагогічними уміннями і навичками (А.В.Петровський).

  1. Інформаційні уміння і навички. До них належать:

  • здійснення дидактичної переробки матеріалу науки у матеріал навчального предмета;

  • приведення у систему знань учнів основних дидактичних одиниць;

  • застосовування і розвиток системи методів навчання;

  • застосовування технічних засобів навчання, елементів програмованого та проблемного навчання;

  • забезпечення зворотного зв’язку.

  1. Мобілізаційні уміння і навички, які включають здатність:

  • привертати увагу учнів до змісту навчального матеріалу, вимог учителя;

  • навчати учнів застосовувати знання при вирішення задач практичного спрямування;

  • керувати діяльністю класу як соціальної групи;

  1. Розвиваючі уміння і навички, суть яких полягає у:

  • використанні методів психології, педагогіки;

  • керуванні розумовою діяльністю учнів;

  • створенні проблемних ситуацій у процесі навчання, які розвивають самостійність мислення учнів;

  • актуалізації раніше набутих знаннь;

  • розвитку культури мовлення учнів.

  1. Орієнтаційні уміння і навички, які полягають у:

  • формуванні в учнів наукового світогляду;

  • формуванні в учнів стійких пізнавальних інтересів;

  • здійсненні гуманістичного, естетичного, морального виховання школярів.

Педагогічна діяльність, як і будь-яка інша, здійснюється за допомогою певної системи способів, прийомів. Вона обумовлюється специфікою діяльності та індивідуально-психологічними особливостями її суб’єкта – педагога.

Психологія стилів педагогічної діяльності

Існують наступні стилі педагогічної діяльності, які є інтегрованим відображенням стилю керівництва вчителем, стилю його спілкування, стилю поведінки та стилю його розумової діяльності.

1) Авторитарний стиль. Його суть полягає в тому, що учень розглядається як об’єкт педагогічного впливу, а не рівноправний партнер, а головними методами такого стилю є наказ та повчання. Даний стиль характеризується владністю, схильністю до жорсткої формальної дисципліни, бажанням весь час бути у центрі уваги і в позиції «зверху». Авторитарний викладач самовпевнений, не дає можливості розвиватися широкій дискусії в аудиторії, упереджує запитання, встановлює велику дистанцію з учнями, ігнорує виявлення їхньої творчої активності, стимулює страхом.

2) Демократичний стиль. Учень розглядається як рівноправний партнер по спілкуванню, колега у спільному пошуку знань, а основними методами є спонукання до дій, порада, прохання. Даний стиль характеризується тим, що вимогливість та контроль за роботою учнів поєднується з ініціативним, творчим підходом, дотриманням дисципліни. Такий викладач делегує повноваження учням, вміє стимулювати та мотивувати позитивними заохоченнями, демократичний у прийнятті рішень, поважає права учнів.

3) Ліберальний стиль. Учитель відходить від прийняття рішення, передає ініціативу учням, безсистемно здійснює організацію та контроль за діяльністю школярів. Даний стиль характеризується поблажливістю до учнів, відсутністю вимогливості та суворої дисципліни, іноді панібратством з учнями. Ліберальний викладач скорочує дистанцію, є доступним для запитань учнів, стимулює дискусію, але іноді не вміє підтримувати ділову атмосферу і управляти групою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]