Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
did.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
474.11 Кб
Скачать

Тема № 2. Палеографія

Предмет і завдання палеографії. Історія російської палеографії. "Практична палеографія" в ХІ-ХІУІІІ ст. Розвиток палеографії у ХІХ-ХХ ст. Праці російських та українських вчених. Стан вивчення і завдання розробки Української палеографії. Вивчення історії писемності у зв'язку з соціально-економічним і культурним розвитком суспільства. Зв'язок палеографії з іншими історичними дисциплінами.

Зародження писемності в східних слов'ян. Перші слов’янські азбуки-кирилиця і глаголиця. Основні етапи розвитку графіки кирилівського письма - устав, півустав, скоропис.

Характеристика пам'яток писемності стародавньої і феодально-роздробленої Русі. Устав та його еволюція протягом ХІ-Х'У ст.. Матеріали письма: пергамент і береста. Палімпсести. Перші руські рукописи на папері зарубіжного виробництва (кінець XIV ст.). Знаряддя письма, чорнило, фарби. Художні прикраси я пам'ятках писемності. Орнамент та його стилі: старовізантійський (давньоруський), тератологічний тощо. Заставки, кінцівки, ініціали, польові прикраси. Мініатюри. В'язь. Формат рукописів. / Оправи книжок. Поява тайнопису (криптографія). Пізній устав та його перехід у півустав. Характерні риси півустава, його різновиди: старший, молодший, біглий тощо.

Зовнішні ознаки пам'яток писемності Російської централізованої держави ХУ-ХУІІ ст. Матеріал для письма. Витіснення пергаменту папером. Філіграні (водяні знаки) та їх значення в аналізі письмових джерел. Організація діловодства. Стовпці (згортки). Сстави, скрепи. Школи графіки. Характерні риси скоропису XVI і XVI! ст. Вдосконалення знарядь письма, чорнила, фарб. Художні прикраси тексту. Балканський. ново візантійський (рослинний), орнаменти, московське бароко. Мистецтво мініатюри ХУ-ХУІІ ст. В'язь і її особливості в даний період. Тайнопис, його найбільш поширені системи, методи дешифрування.

Розвиток письма, папір та філіграні на українських землях. Особливості українського скоропису. Взаємозв'язки та взаємовплив російського, українського та білоруського письма з письмом інших слов'янських народів.

Початок і поширення друкарства. Львівські, київські та інші українські стародруки.

Зовнішні ознаки писемних джерел Російської держави XVIII. ХІ.Х, початку ХХ ст. Створення і розповсюдження букварів. .Запровадження цивільної азбуки. "Генеральний регламент" 1720 р., його значення в організації діловодства. Скасування стовпцевої форми документів. Матеріал письма. Розгортання вітчизняного виробництва паперу. Гербовий папір. Філіграні, штемпелі, тавро, колір та інші ознаки паперу, їхнє значення для аналізу писемних джерел. Особливості українського та російського скоропису ХУІІІ-ХІХ ст., його наближення до сучасної графіки письма. Канцелярський і писарський почерки. Удосконалення виробництва чорнила, фарб, знарядь письма (використання олівців, металевих пер). Художні стилі у книжковому орнаменті: рококо (XVIII ст.), ампір (XIX ст.). Ступінь вивченості зовнішніх ознак писемних джерел нового часу. Різноманітність почерків, їхні індивідуальні особливості. Знаряддя письма: металеві пера, олівці, кулькові ручки. Нові засоби відтворення текстів: машинопис, стенографія. Реформа алфавіту і правопису 1917-1918 рр. Палеографічні ознаки нової орфографії.

Застосування палеографічного аналізу в процесі історичного дослідження. Встановлення оригінальності, автентичності рукопису, часу, місця та обставин його виникнення, з'ясування інших питань історії тексту, виявлення копій та підробок. Використання знань з палеографії при вивченні шкільного курсу історії та в позакласній роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]