Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplomna_Veremiyenko.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
112.28 Кб
Скачать

Дипломна робота

Іміджетворча роль видавничих проектів регіонально-краєзнавчої тематики видавництва «Імекс-ЛТД »

Виконала студентка 53 групи

Веремієнко Альона Валентинівна

Кіровоград 2013

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….

РОЗДІЛ I: СПЕЦИФІКА РОБОТИ ВИДАВНИЦТВА «ІМЕКС-ЛТД» …………………………………………………………………………………….6

1.1. Профільна характеристика кіровоградського видавництва «Імекс-ЛТД»: історія становлення та видавничі стратегії…………………………………………………………………………..6

1.2. Характеристика тематичного репертуару видавництва Імекс (регіональний краєзнавчий книжковий сегмент)…………………………………………………………………………..14

Висновок до Розділу 1………………………………………………………….22

РОЗДІЛ II: ІМІДЖЕТВОРЧА РОЛЬ ПРОЕКТІВ на КРАЄЗНАВЧУ ТЕМАТИКУ ВИДАВНИЦТВА «Імекс-ЛТД»: КВАЛІЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ…………………………………………………………………………26

2.1. Іміджетворчий потенціал краєзнавчих видань…………………………26

2.2. Системний квалілогічний аналіз видавничих проектів

«Імекс-ЛТД»……………………………………………………………………32

Висновки до розділу 2…………………………………………………………45

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………47

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………………50

ВСТУП

Відоме кіровоградське поліграфічне підприємство ТОВ «Імекс-ЛТД» розпочало свою діяльність у 1992 році і не мало тоді до поліграфії жодного стосунку. Лише за три роки зі зміною його співзасновників і статуту розпочалася нова ера в розвитку нині одного з провідних поліграфічних підприємств міста й області в цілому.

Спектр видавничої продукції видавництва дуже великий: починаючи від продукції, необхідної для виробничо-бухгалтерської роботи і закінчуючи справжніми шедеврами у вигляді магнітиків і календарів, не говорячи вже про книги і плакати.

Видавництво застосовує найновіші прилади і засоби для високої якості друку і створення видавничої продукції.

Штат працівників великий і підібраний таким чином, щоб кожен розумів та правильно й точно виконував свою роботу.

Видавництво заслужило своє звання одного з найкращих в Україні, отримувало велику кількість нагород, а особливо за внесок у розвиток краєзнавства в кіровоградській області.

Продукція видавництва, яка носить краєзнавчий характер з усіх боків репрезентує область: висвітлює вже всім давно відомі місця, подаючи інформацію під різними кутами зору, часто застосовуючи нове, нетрадиційне оформлення, нові форми вираження.

Останньою такою, можна сказати «фішкою», стало виготовлення продукції у вигляді магнітів невеликого формату, які об’єднані в серії. На них зображені цікаві місця Кіровограда і області і ця продукція має так званий подарунково-сувенірний характер і вигідно представляє місто [7, 11].

Також характерною і позитивно відмінною від інших видавництв є серія випущених у світ листівок, які окреслюють Кіровоград із романтичного погляду, створюючи враження так званого «маленького Парижу».

«Імекс- ЛТД» – видавництво різностороннє, воно реалізує як свої проекти, так і втілює видавничу продукцію на замовлення, у видавництво можна спокійно звертатися із проханням створити книгу чи якийсь інший продукт [13].

Але й цінова політика видавництва також висока,але ціна виправдовується якістю.

Актуальність роботи полягає у окресленні і розкритті таких аспектів:

1. Видавничі досягнення Імекс ЛТД досі не ставали об'єктом системного книгознавчого дослідження.

2. Регіональні видавництва за своєю структурою і функціонуванням є нішевими, а такий вид видання, який формується, потребує ґрунтовного комплексного вивчення.

3. Регіональна близькість і науковий патріотизм, який мотивує шукати нові книгознавчі сюжети.

Метою роботи є здійснення комплексного квалілогічного аналізу видавничих проектів видавництва «Імекс-ЛТД» (краєзнавча тематика).

Об'єктом дослідження є специфіка роботи регіонального видавництва в контексті позитивного іміджетворення нішевих видавництв.

Предметом дослідження є іміджетворчий інструментарій видавничої стратегії видавництва «Імекс-ЛТД» (квалілогічний контекст).

Завдання дослідження: окреслити історію, становлення і тенденції розвитку видавництва «Імекс- ЛТД»; здійснити аналіз видавничих стратегій, які використовуються видавництвом; дати характеристику тематичного репертуару видавництва «Імекс- ЛТД» (книжковий сегмент регіонального краєзнавчого направлення); з'ясувати сутність іміджетворчий потенціал краєзнавчих видань (книгознавчий підхід); здійснити системний квалілогічний аналіз видавничих проектів «Імекс-ЛТД»

Методологія ґрунтується на розробках С. Гавенко (квалілогічний аспект), і Теремко (тематико-типологічного діапазон регіонального книговидання), Черниш (концепція довідкових видань).

Методи дослідження: контент-аналіз, моніторинг, порівняльний аналіз (2 розділ), статистика(кількість примірників), історичний, типологічний аналіз.

Новизна дослідження: відкриття і аналіз основних форм нішевості регіональних видавництв на прикладі «Імекс - ЛТД», яким до часу написання дипломної роботи приділялося мінімум уваги.

Актуальність дослідження полягає у відсутності системних квалілогічних досліджень тематичного репертуару «Імекс-ЛТД».

Практична цінність дослідження: формування перспективної моделі регіонального краєзнавчого книговидання.

Теоретична цінність дослідження: дослідження сучасного стану краєзнавчого книговидання, що дозволяє визначити водночас і нагальні проблеми, і стратегічні концепції галузі, відповідно відображені на рівні державної політики.

Апробація результатів дослідження – головні положення висвітлені у статті до університетського збірника.

Структуру роботистановить логічну послідовність вступу, двох розділів, в яких специфіка роботи регіонального видавництва і іміджетворча роль краєзнавчих проектів «Імекс - ЛТД», висновків та списку літератури.

У Розділі 1 («Специфіка роботи видавництва «Імекс-ЛТД») ми розглядаємо історію становлення і видавничі стратегії «Імекс-ЛТД» та характеристику тематичного репертуару видавництва.

У цьому розділі ми подаємо короткий історичний огляд розвитку «Імекс- ЛТД», починаючи від виготовлення ділової канцелярської продукції і до створення краєзнавчих видавничих шедеврів.

Окрім цього, ми досліджуємо ситуацію, що склалася з книжковим сегментом регіонального краєзнавчого направлення на прикладі «Імекс- ЛТД», а саме його тематичний репертуар, читацьку аудиторію, поліграфічне і видавниче втілення.

У Розділі 2 («Іміджетворча роль проектів на краєзнавчу тематику видавництва «Імекс-ЛТД»: квалілогічний аспект») ми розкриваємо потенціал краєзнавчих видань різних за змістовим наповненням та читацькою аудиторією у створенні сприятливого іміджу області. З аспекту квалілогії (науки, що розглядає якість видання з точки зору естетичних, філософських, технологічних, товарознавчих, інформаційних аспектів) ми здійснили системний квалілогічний аналіз видавничих проектів «Імекс-ЛТД», де змогли повністю окреслити превалюючу лінію – якість і оригінальність видань і, відповідно, далеко не демократичні ціни на продукцію.

РОЗДІЛ 1: ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ І СПЕЦИФІКА РОБОТИ ВИДАВНИЦТВА «ІМЕКС-ЛТД»

1.1 Профільна характеристика кіровоградського видавництва Імекс: Історія становлення та видавничі стратегії

Нинішньому книгодрукуванню та друкові різноманітної продукції рекламного спрямування передувало виготовлення бланків бухгалтерської звітності, зразки яких протягом 1995-1997 років дуже швидко змінювалися. У видавництві їх друкували і реалізували в області і у власних торгівельних точках. На сьогоднішній день підприємство також виготовляє й продає у власній торгівельній мережі зразки бухгалтерської звітності, але це вже не основна їх продукція.

А книговидавнича діяльність підприємства розпочалася з підготовки до друку й випуску книги Анатолія Юрченка «Записки краеведа». У 2004 поліграфічне підприємство разом із спілкою підприємців області випустило до 250-річчя Кіровограда книгу «Місто і люди», матеріал для якої штат редакції готував самостійно [14]. А невдовзі відбулася її презентація у міськвиконкомі. З того часу видавництво намагається щороку реалізувати стовідсотково власний видавничий проект, реалізація якого розпочинається із створення книги – підготовки та збирання матеріалу, вичитки рукопису, його верстки й друку, а завершується презентацією книги й організацією її продажу.

Після того, як авторський оригінал надійшов у видавництво, головний редактор, виходячи з фінансових і матеріальних ресурсів (папір, друкарські й палітурні машини), сумісно з дизайнером, художником, художнім та технічним редактором розробляє проект конструкції видання, який охоплює оформлення та структурні особливості внутрішнього та зовнішнього оформлення. Головний редактор керує всіма аспектами конструювання видання: передає тим, хто бере участь у створенні друкованого видання основні дані про майбутнє видання (обсяг, кольоровість, співвідношення тексту й зображень, наявність таблиць, формул, апарату, читацьке при­значення, літературний жанр тощо). Особливу увагу редактор приділяє співпраці з художником, технічним та художнім редактором, адже констру­кція видання та його художнє оформлення утворюють єдине ціле.

Наразі видавництво має чимало виданих книг, виставка яких представлена в їх магазині канцтоварів на вулиці Декабристів. Там же можна придбати багато книг та поштових листівок ТОВ «Імекс-ЛТД», передусім краєзнавчого спрямування, подарункових видань.

Підприємство співпрацює з багатьма книгарнями Кіровограда й інших міст. Їх книги представлені в магазині «Українська книга» на Арбаті в Москві.

Видавництво створило певні свої критерії оцінки і перегляду авторських оригіналів, яким згодом дарується довге і щасливе життя завдяки розтиражованості їх у світ. Це – співпраця з авторами (практично від виникнення задуму написання книги) переважно тих видань, які стосуються осіб і подій, пов’язаних з нашим краєм. Чимало інших книг видаються уже підготовленими до друку їх авторами.

На кожне видання, яке передається у друкарню, складається план-проект оформлення. Його розробляє художній редактор разом із головним редактором, зважаючи на поради тех­нічного редактора. У проекті фіксуються повні дані про просторову організацію видання, перераховуються всі складові елементи видання та їх характеристики, засоби виконання друкарських форм, способи друку, оформлення, брошурувально-палітурні процеси.

Розроблення проекту ведеться з урахуванням реальних технічних та технологічних можливостей поліграфічної бази і забезпечення матеріа­льними та фінансовими ресурсами.

Головний редактор знає зміст видання, ро­зуміє особливості цільового і читацького призначення, тому завжди бере участь в оформленні друкованого видання і затвердженні остаточних рішень: складає замовлення на оформлення, висловлює побажання щодо підготовки оригіналів зображень, візує всі зображальні оригінали, перевіряє і підписує видавничу специфікацію. Оформленням видання в основному займаються художній і технічний редактори, запрошені ними фотографи і художники. Але головний редактор несе основну відповідальність за видання в цілому, тому має вміти оцінювати їх роботу, а також зважати на технічні можливості друка­рень, якість паперу і палітурних матеріалів.

Штат художньо-технічної редакції включає такі посади:

  • художній редактор;

  • технічний редактор;

  • дизайнер;

  • двоє коректорів;

  • редактор;

  • дизайнер комп'ютерної верстки.

Роль кожного з учасників творення зовнішньої форми видання залежить від його особливостей. Якщо для видання створюються нові ілюстрації чи фо­тографії, оригінальне декоративне оформлення, то тоді художник або фото­граф грають провідну роль.

Якщо видання має складний макет, велику кіль­кість документальних фотографій та рисунків, а зовнішнє оформлення обмежується шрифтовою композицією, то тоді головна роль переходить до художнього редактора. У неілюстрованих виданнях зі складною структурою тексту та рубрикацією, особливо наукових і навчальних, на першу роль вису­вається технічний редактор.

Дизайнер виконує основну роботу при створенні макету (шаблону) під час роботи над новим періодичним виданням або мо­дифікації певних особливостей його зовнішньої форми, розробляє логотип і постійні елементи видання.

Щороку видавництво випускає у світ 30-50 найменувань книг.

За час їхньої видавничої діяльності найбільший тираж випущеної видавництвом книги склав п’ять тисяч примірників. Здебільшого, це тисяча екземплярів або ж півтисячі. Книга – це специфічний товар, на реалізацію усього її тиражу необхідно не менше п’яти років. І це стосується не тільки видавництва «Імекс-ЛТД», а й всіх видавництв взагалі.

Видавництво проводить активну роботу по рекламуванню своєї видавничої продукції задля кращого її продажу. Вже декілька років поспіль «Імекс-ЛТД» єдине видавництво не тільки з Кіровограда, а й з Кіровоградської області бере участь у Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку.

У 2011 році на виставці диплом III національного конкурсу «Краща книга України» Держаного комітету телебачення та радіомовлення України видавництво «Імекс-ЛТД» отримало за книгу Олександра Чуднова «На память о родном крае» [50].

У 2012 році видавництво «Імекс-ЛТД» отримало диплом III ступеня за книги «Кіровоградщина. Історія. Традиція. Сучасність.» [61] та диплом II ступеня за книгу Василя Даценка «Щоб памятали»[14].

Обидві книги вийшли у світ за рахунок міського бюджету, за що видавництво дуже вдячне керівництву міста.

А у 2013 році VII Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок також була успішною для видавництва, хоча конкурсу в цьому році не було. Книги видавництва охоче розкуповували, довелося довозити велику кількість примірників з Кіровограда. Серед тих,кого зацікавила продукція видавництва були й відомі вчені, політики, державні службовці та діячі культури.

В історії видавництва був і такий випадок, коли книга була представлена в посольстві Індії. Це перший переклад українською мовою творів Махатми Ганді, здійснений Володимиром Василенком. І книга дійсно мала там успіх.

З урахуванням всіх нюансів можна сказати, що книговидання – бізнес ризикований і варто, на основі аналізу уподобань і основ видавничого ринку, робити прогнозування долі книг, які будуть видані. Керівництво видавництва приділяє велику увагу цьому необхідному аспекту видавничої діяльності, тому що нерідко можна спрогнозувати і передбачити популярність чи, навпаки, незатребуваність того чи іншого видавничого продукту.

Тому видавництво ще у 2012 році розпочинає активну кампанію не лише продажу власної продукції на виставках, а й презентація сигнальних примірників майбутніх видань, вивчаючи при цьому потенційний попит на них. Тому так на виставці у Києві і був представлений твір Світлани Бронзи «Невідомий Іван Тобілевич»[11] (невідомі широкому загалу листи і п′єси), тому у видавництві вже знали, чого видання варте і таким чином вдалося продати чимало примірників.

Так само представили в Українському домі сім книг із недавно започаткованої серії «Єлисаветградське коло» (упорядник – Олександр Чуднов). Серед них, зокрема, – спогади лікаря Натана Ширмана, якими вже зацікавилися у громадській організації «Український медичний клуб», щоденник Йосипа Поліщука, 16-річного хлопця,який жив в Кіровограді в роки окупації 1941-1944 років (він загинув, а записи продовжив інший юнак). Щоденникові записи розшифрували й підготували до друку Василь Бондар та Олександр Чуднов [11, 49].

До представників видавництва на виставках підходять відвідувачі, які вже знайомі із продукцією із минулих виставок і цікавляться, чи наявні твори того чи іншого автора. Ось, наприклад, значний інтерес на останній київській виставці був прикутий до творчості для дітей кіровоградської поетеси Олени Надутенко, яка багатьом кіровоградцям відома як активний громадський діяч, голова громадської організації спілки кіровоградських підприємців.

Вже майже рік видавництво працює над роботою Сергія Шевченка про історію військового кавалерійського училища, заснованого в Єлисаветграді ще за царату. Продовжуватиметься серія книг «Єлисаветградське коло», готується до випуску у світ книга про історію підприємницького руху на Кіровоградщині, а також про відомих жінок нашого краю. Звичайно, випускатимуться підручники, посібники і видання, створені за кошт їх авторів.

Специфіка книговидання в тому, що робота над книгою займає чимало часу і може тривати дуже довго, але і результат не примушує себе чекати. А результатами можна назвати швидке розкуповування книг, визнання автора чи авторів і піднесення ще на вищий рівень авторитету видавництва.

На самому початку діяльності поліграфічного підприємства «Імекс-ЛТД» головним козирем, можна сказати навіть засобом для існування був друк бланків бухгалтерської звітності, то тепер це продукція для зовнішньої реклами, плакати, вивіски, таблички, вказівники й загалом найширший спектр друкованої і сувенірної рекламної продукції.

Друк відбувається за допомогою цифрового друку на папері, банерних тканинах, самоклейній плівці, тканинах для прапорів, полотні, глянцевому, крейдованому папері, тощо. Цей вид діяльності та власна друкарня дають змогу колективові підприємства безперервно працювати, своєчасно отримувати заробітну плату. А також сплачувати податки і накопичувати гроші на створення власних книжкових проектів, які не можна назвати сенсаційно прибутковими.

Але попри всі нюанси це – та справа, яка дарує задоволення всьому колективу й результати якої залишаться для майбутніх поколінь, яка дає значний поштовх для вивчення і збереження спадку поколінь минулих та створення пам′яті для поколінь прийдешніх і майбутніх.

У видавничій справі задіяні двадцять вісім працівників підприємства. Ще десятеро працюють у торгівельних точках у Кіровограді та інших населених пунктах області, де реалізують бланки, канцелярські товари й книги видавництва.

Серед членів колективу є як люди, що працюють там три-п′ять років, так і ті, хто працюють на ниві видавничої справи вже тривалий.

Підприємство тісно співпрацює з Кіровоградським міським районним центром зайнятості, завдяки якому чимало працівників видавництва прийшли на свої робочі місця.

У видавництві найкращий в області дизайнер із художньої верстки книг Ігор Шалюта. Це почесне звання підтверджено його роботою і визнано багатьма спеціалістами у цій галузі.

На підприємстві працюють багато досвідчених друкарів, різальників, бригада післядрукарської обробки готової продукції.

Загалом колектив поліграфічного підприємства «Імекс-ЛТД» – це колектив професіоналів високої проби. Це – майстри своєї справи, які завжди знаходять спільну мову і об’єднуються заради однієї мети – створення якісного видавничого продукту, неважливо, чи книги, чи магніта, чи блокнота. І само собою, це не залишається без матеріальної нагороди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]